Vzdrževanje čistega okolja v kuhinji je bistvenega pomena za zagotavljanje zdravega okolja. Da bo tudi vaša kuhinja lahko postala kar se da čista, vam predstavljamo nekaj mest v kuhinji, za katera strokovnjaki pravijo, da so najbolj umazana.

Gumbi, ročaji, kontrolne tipke
Vsak kuhinjski aparat ima ročaj ali nadzorno ploščo, ki se je dotaknemo vsakič, ko aparat uporabimo. Še posebej umazani postanejo, če se jih dotikamo med kuhanjem in nanje prenesemo surovo hrano. Zato je pomembno, da jih vsaj enkrat tedensko temeljito očistite s čisto, mokro krpo in jih razkužite.

Gobice in krpe za pomivanje posode
Čeprav jih uporabljamo za čiščenje, so gobice odlične za razmnoževanje mikrobov. Ko z isto gobico čistimo ostanke hrane s skled in krožnikov ter različne površine v kuhinji, kot so pulti, se zelo hitro umaže. Zato redno čiščenje gobic pripomore k zmanjšanju širjenja bakterij. Gobico lahko operete s toplo vodo in detergentom, nato pa jo za 15 minut namočite v razkužilo. Če doma nimate razkužila, je dobra rešitev, da jo namočite v prevreto vodo.

Deske za rezanje
Deske uporabljamo za sekljanje in rezanje različnih živil, kar vodi do kopičenja ostankov hrane in sokov. Zlasti v lesenih in plastičnih deskah se v majhnih kotičkih in špranjah po vsaki uporabi začnejo nabirati bakterije. Zato je pomembno, da desko po vsakem rezanju temeljito operemo. Lahko jo umijete z detergentom in prelijete s sveže prevreto vodo, če pa je primerna za pomivalni stroj, jo lahko operete v njem pri najmanj 65 C. Prav tako je priporočljivo uporabljati dve ločeni deski za rezanje: eno za sadje in zelenjavo ter drugo za meso. Tako zmanjšamo možnost navzkrižne kontaminacije pri pripravi obrokov.

Umivalno korito in pipe
Čeprav v koritu vsak dan čistimo posodo in skozi njega tečeta topla voda in detergent, se v njem zaradi delcev hrane nabirajo mikrobi, zlasti okoli odtoka in v režah, kjer se stika s pultom. Nastanek vodnega kamna pa še dodatno pospešuje njihov razvoj. Zato je pomembno, da korito vsak dan očistite z vročo vodo in čistilnim praškom, odtok pa enkrat tedensko očistite s kisom in sodo bikarbono ali drugim primernim sredstvom.

Ne smemo pa pozabiti tudi na pipe, ki so izpostavljene že med samim kuhanjem, ko jih redno odpiramo in zapiramo z umazanimi ali mastnimi rokami. Poleg tega se na njih nabirata vodni kamen in ostanki mila.

Kozarci za začimbe
Začimbe med kuhanjem redno uporabljamo, in ker se nam pogosto mudi, se njihovih posodic velikokrat dotikamo kar z umazanimi rokami. To vodi do nabiranja umazanije na zunanji strani kozarcev, zato je pomembno, da jih po vsaki uporabi obrišemo. Enkrat na teden pa jih lahko tudi temeljiteje umijemo.

Kuhinjski pult
Kuhinjski pult se zelo hitro umaže, saj na njem pripravljamo različne jedi, poleg tega pa nanj pogosto odlagamo nakupovalne vrečke in torbe, ki niso najbolj čiste. Zato je pomembno, da po vsaki pripravi hrane pult temeljito obrišemo, večkrat pa ga je treba tudi razkužiti, da se na njem ne nabirajo mikrobi. Vsaj enkrat tedensko si vzemite čas in se posvetite vogalom, obrišite pod aparati ter vzdolž robov med štedilnikom ali hladilnikom in pultom. Čistoča samega pulta je tudi odvisna od vrste površine, saj nekateri materiali zahtevajo več nege kot drugi.

Hladilnik
Omenili smo že, da so lahko ročaji hladilnika precej umazani, vendar je lahko tudi njegova notranjost umazana, kljub nizkim temperaturam. V hladilniku hranimo različna pokvarljiva živila, ki se lahko razlijejo, puščajo ali se pokvarijo, kar lahko skupaj s kondenzacijo povzroči rast bakterij na policah in v predalih. Zato je priporočljivo notranjost hladilnika enkrat tedensko očistiti s toplo vodo in detergentom ter po potrebi obrisati tudi živila, če ta puščajo.

Viri: Martha Stewart, The Spruce, Good Housekeeping








































Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV