To so trendi letošnjih adventnih venčkov
PRAZNIČNO

To so trendi letošnjih adventnih venčkov

L.E.
08.11.2022, 5:00
0

Adventni venček je lahko tudi nekoliko drugačen od klasičnega. Še vedno ima štiri sveče, a pri razmišljanju, kaj bi ga še sestavljalo, lahko uporabite domišljijo in celo sami izdelate nekaj povsem unikatnega.

Vsako nedeljo adventa se prižge eno od sveč. Vsaka od njih predstavlja po vrsti: upanje, ljubezen, veselje in mir. To so lepa občutenja, ki si jih vsekakor vsak želi pripeljati v svoj dom in svoje življenje.

Tradicionalno se adventne venčke izdela iz zimzelenega rastlinja, ki je zeleno v tem hladnejšem in temačnejšem letnem času. Toda vedno lahko uporabite tudi zelenje, po katerem se običajno ne posega. Takšen primer je evkaliptus, ki je še prijetno dišeč.

Eksperimentirate lahko tudi z barvami sveč. S čim lahko zamenjate klasično rdečo, ki se sicer tako lepo poda z zeleno? Vedno prija nekaj popestritve in zanimiva izbira so zlate ali srebrne sveče, ki delujejo kar luksuzno. Lahko pa so vijoličaste, ki delujejo posebno in duhovno. Kombinirate jih lahko s srebrno. Če vam še posebej veliko pomeni občutek miru, so vsekakor prava izbira bele sveče.

Kakšni so praznični trendi za leto 2022?
PREBERI ŠE
Kakšni so praznični trendi za leto 2022?

Uporabite lahko denimo del debla že prej posekanega drevesa.
Uporabite lahko denimo del debla že prej posekanega drevesa. / FOTO: Adobe Stock

Naravni materiali

V trendu so že dlje absolutno naravni materiali, kar velja tudi na področju okraševanja. Ključno je trajnostno obnašanje, kar pomeni, da se lahko vsak potrudi, da proizvede čim manj smeti. Tudi že omenjeno tradicionalno zelenje je ekološko, saj ne bo kot plastika še desetletja ležalo na smetišču, potem ko ga po koncu praznikov zavržete.

Že ko iščete nove ideje za adventni venček, torej poskušajte najti materiale, ki ne polnijo smetišč. 

Uporabite lahko denimo del debla že prej posekanega drevesa. Na spletu boste našli veliko idej, kako lahko svečke postavite ali v ožje deblo, ki ste ga razpolovili, ali v širše deblo, pri katerem odrežete cel krog. Naj bo tanjši – uporabite ga lahko tudi za drugačen podstavek za krožnike pri praznični večerji. Takšno deblo lahko dodatno okrasite s kakšno vejico zelenja in rdečo pentljo, ki jo po koncu sezone ne zavrzite, ampak shranite za naslednjič.

Vsako nedeljo adventa se prižge eno od sveč.
Vsako nedeljo adventa se prižge eno od sveč. / FOTO: Adobe Stock

Sveče v kozarčkih

Vse bolj priljubljena je ideja, da vsako svečo položite v svoj kozarček – lahko je kar tisti za vlaganje. Tako lahko slednje, potem ko ste pojedli vsebino, spet uporabite, namesto da jih takoj zavržete. Tudi to je ekološko obnašanje. 

Kozarčke lahko okrasite z umetnim snegom ali kakšno pentljo, lahko pa tudi kar z navadno vrvico. Zraven lahko celo privežete palčke cimeta za mamljiv vonj ali kolute posušene pomaranče.

Kozarčke lahko odložite na navaden pladenj, torej na nekaj, kar dejansko vso leto uporabljate. Na pladenj lahko položite orehe ali storže, ki ste jih nabrali na sprehodu. Lahko ga celo napolnite s piškoti, ki ste jih sami spekli. Te seveda sproti jeste, sproti pa jih tudi pečete in z njimi polnite pladenj do konca praznikov.

Sveče v kozarčkih so dobra ideja tudi zaradi požarne varnosti. O tej vsekakor razmišljajte, saj je ravno tako pomembna kot dekoracija.

Preprostost

In še nekaj je v trendu že nekaj časa – to pa je preprostost dekoracije. Vse več ljudi meni, da je čas praznikov postal po nepotrebnem stresen in preveč povezan z zapravljanjem. Namesto tega si želijo, da bi bil to čas miru, ljubezni in povezanosti. Zato ne želijo imeti najlepšega ali najmodernejšega venčka. Bistveno jim je, da uživajo v njegovi izdelavi in da jim zaigra srce, ko ga pogledajo. Vse večkrat se posledično pojavlja odločitev za preprosto dekoracijo; venček je torej minimalističen, a narejen z veliko ljubezni.

Ideje za namizno dekoracijo na Martinovo
PREBERI ŠE
Ideje za namizno dekoracijo na Martinovo

Eksperimentirate lahko tudi z barvami sveč.
Eksperimentirate lahko tudi z barvami sveč. / FOTO: Adobe Stock

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Tekma polna preobratov in pravo golijado se je ...
POP IN
Meghan Markle naj bi v svoji podcast oddaji ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
To naj bi bile lastnosti ljudi, ki imajo dobro ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila, kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase