Pripravite dom na praznični december
PRAZNIČNO

Pripravite dom na praznični december

L.E.
22.11.2021, 9:04
0

December velja za vesel mesec, a hkrati je lahko poln obveznosti in stresa, če se ne pripravite pravočasno. Bolje se je na vse praznične aktivnosti pripraviti postopoma in s tem preprečiti hitenje v zadnjem trenutku.

Znebite se tistega, česar več ne potrebujete

Zakaj ne bi novega leta pričeli brez navlake oziroma vsega, kar v vašem domu le zavzema prostor, ne da bi vam kakor koli koristilo. Preglejte vse omare kot tudi tisto, kar stoji zunaj in roko na srce hitro ustvarja vtis nereda. Ali bi bilo bolje, da bi tudi to dobilo svoj prostor v omari? Morda bo to mogoče, ko boste odstranili tisto, česar več ne uporabljate.

Pripravite dom na praznični december
Pripravite dom na praznični december / FOTO: Dreamstime

Posvetite se kuhinji

To je nadaljevanje prejšnjega nasveta. Kuhinja je v prazničnem času poseben prostor, zato ji posvetite več pozornosti. Preglejte vse omare in predale, znebite se nepotrebnega in poleg tega vse lepo počistite. Postavite na dostopnejše mesto morebitne praznične krožnike, skodelice, kozarce in pribor; vse, kar boste uporabljali v tem mesecu.

Zimsko čiščenje

Navajeni smo na spomladansko temeljitejše čiščenje, ko po koncu zime pripravimo domovanje na toplejši del leta. A pozimi veliko časa preživimo prav med štirimi stenami; zakaj se ne bi na praznične dneve pripravili še tako, da dodobra počistite svoje zavetje? Razdelite vse naloge na obvladljivejše manjše in jih razporedite na vse dni kot tudi med vse družinske člane. 

Naredite seznam vsega, kar potrebujete

Preprečite hitenje po nakupih v zadnjem trenutku. Medtem ko pregledujete vse omare in se odločate, kaj doma le ustvarja nered, lahko delate hkrati seznam vsega, kar dejansko potrebujete. Morda so vsi vaši prti ali kuhinjske krpe obrabljeni, morda so se lani zlomili okraski in potrebujete nove … Naredite čim prej še seznam hrane. Vnaprej kupite, kar lahko stoji, pri ostalem pa si zabeležite, kdaj je prvi datum, ko lahko dokupite tudi to. 

Praznično, a tudi prijazno do okolja
PREBERI ŠE
Praznično, a tudi prijazno do okolja

Uredite del za druženje

Več pozornosti posvetite kuhinji, pa tudi delu, kjer se boste družili z domačimi. Pogosto za druženja iz meseca v mesec zmanjkuje časa, a decembra bi to lahko postala prioriteta. Morda se z domačimi sicer najraje družite v že omenjeni kuhinji z jedilnico, morda imate jedilnico ločeno, zelo verjetno pa je, da posedate skupaj v dnevnem prostoru, če ga imate. Poskušajte te kotičke urediti čim prijetneje. Naj res spodbujajo druženje. Naslonjači in stoli v dnevni sobi naj ne bodo obrnjeni k televizorju, ampak drug k drugemu. Četudi ni nič narobe, če kdaj organizirate tudi družinski filmski večer. 

Izberite slavnostno barvo

V prazničnem času lahko izberete eno nekoliko drznejšo barvo in jo vnesete v vse prostore. To so lahko klasična rdeča, zlata ali srebrna oziroma malo manj pogosti vijolična ali turkizno modra. Lahko je barva, ki vam je bila vedno všeč, ampak si niste upali dati duška in se z njo obdati. Decembra ste lahko malo pogumnejši. V tej barvi izberite elemente, ki niso dragi in jih je enostavno zamenjati.

Odlične ideje za malo denarja
PREBERI ŠE
Odlične ideje za malo denarja


Ni treba, da je dekoracija le decembrska

To je mesec za posebno praznično dekoracijo, a ni treba, da svoj dom okrasite le na ta način. Lahko enostavno en mesec v letu malo bolj dekorirate svoje prostore – s svečami, morda malo drugačnimi dekorativnimi blazinami ali celo zavesami ... Nato k tej dekoraciji dodate nekaj praznične. Enostavno naj ta mesec postane vaše zavetje nekaj posebnega.

Najdite tudi kotiček za sprostitev

Lahko je le prostor, kjer stoji vaša blazina za jogo. Namestite še nekaj latern s svečkami in zelenja. Postavite mizico, na katero lahko odložite prenosni računalnik in predvajate vadbo ali meditacijo. Vzemite si v tem mesecu tudi čas za sproščanje. Morda je to lahko tudi kopel, zatorej si lepo uredite kopalnico. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Štiri desetletja od tragedije na Korziki, ki je ...
ŠPORT
Čeferin razkril: Pri Superligi so mi ponujali 3,5 ...
POP IN
Petar Grašo prvič spregovoril o zvezi s Hano ...
TV ODDAJE
Nina v solzah o Ambrožu
VIZITA.SI
Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga
OKUSNO.JE
Sočna sladica, ki navduši tudi z odličnim okusom
ZADOVOLJNA.SI
Zaradi teh fotografij vsi mislijo, da je Rihanna ...
MOSKISVET.COM
Iskalna akcija slovenske skakalke, ki je po ...
BIBALEZE.SI
Oče Nine Radi iskreno o odnosu hčerke z Ambrožem
CEKIN.SI
Lani 1800, letos pa že 2250 evrov bruto. Katero ...
DOMINVRT.SI
Garsonjera v Ljubljani: to je grobnica
CEKIN.SI
Boste božična darila kupovali prek spleta? Potem ...