Ti okraski so najnovejši božični trend
PRAZNIČNO

Ti okraski so najnovejši božični trend

L.M.
23.11.2022, 5:00
0

Ti prikupni majhni ameriški krofki so zadnji trend v okraševanju božičnega drevesa. Polni živih barv in okrašeni z najrazličnejšimi posipi so sveža ideja za vaše letošnje božično drevo. Na žalost jih ne boste mogli pojesti, a bodo čudovit okrasek, ki ga z razlogom obožujejo tako otroci kot odrasli. Naredite jih lahko iz blaga, gline, keramične mase za vlivanje ali slanega testa, pri okraševanju pa domišljiji pustite prosto pot.

Za ustvarjanje z otroki je slano testo gotovo najbolj primerna izbira.
Za ustvarjanje z otroki je slano testo gotovo najbolj primerna izbira. / FOTO: Adobe Stock

Gotovo ste v otroštvu kdaj ustvarjali s slanim testom? 

Za ustvarjanje z otroki je slano testo gotovo najbolj primerna izbira. Pripravite ga iz sestavin, ki jih najdete v domači shrambi, poleg tega pa masa ni strupena, zato naj vas ne skrbi, če bi otrok ob trenutku vaše nepozornosti kakšen delček slučajno zaužil. V primeru, da nimate pekača za ameriške krofke, jih lahko brez težav oblikujete tudi ročno. 

Izdelava  vam bo najverjetneje vzela nekaj časa, a so koraki zares enostavni. 

Potrebovali boste: 

- mini pekač za krofe (priporočamo silikonski),

- pekač ali drugo podlogo,

- polimerno glino različnih barv,

- akrilno barvo,

- lepilo,

- čopič,

- moko, sol in vodo,

- okrasno vrvico.

Donutse za vašo božično smreko lahko pripravite tudi iz keramične mase za vlivanje.
Donutse za vašo božično smreko lahko pripravite tudi iz keramične mase za vlivanje. / FOTO: Adobe Stock

To so trendi letošnjega okraševanja jelk
PREBERI ŠE
To so trendi letošnjega okraševanja jelk

V skledi zmešajte skodelico moke in tretjino skodelice soli. Dodajte eno tretjino skodelice vode, premešajte in dodajte še približno četrtino skodelice vode ter zgnetite testo. Po potrebi dodajte še toliko moke ali vode, da dobite testo, ki se ne lepi na prste, a je hkrati lepo gnetljivo.  

Odščipnite majhen košček testa in ga med dlanmi razvaljajte v kepo. S prstom naredite luknjo v sredino in jo nežno stisnite v obliko krofa. Obroček položite v model in rahlo pritisnite navzdol. Bolj kot bo vaša spodnja stran gladka, lepši bo končni izdelek. Pladenj položite v pečico in pecite tri ure na 120 C. Obročke pustite, da se ohladijo in jih nato odstranite iz pekača. 

Posip pripravite tako, da razvaljate dolge tanke kose polimerne gline ali pa pripravite nekaj več slanega testa, ki ga obarvate. Iz izbranega materiala naredite dolge, tanke špagete, jih spečete v pečici in z ostrim nožem narežete na majhne delce. 

Zdaj je čas za okrasitev!

Zmešajte osnovno barvo testa in z njo prebarvajte celotno površino vaših krofov – morda boste morali opraviti več nanosov. Ko ste zadovoljni z osnovno barvo in se je ta popolnoma posušila, sledi še barva 'preliva'. Po želji lahko uporabite čokoladno rjavo ali katero koli drugo, ki vam je najbolj pri srcu. Tudi ta sloj boste morda morali nanesti večkrat. Preden nadaljujete, vedno pustite, da se popolnoma posuši. 

V zadnjem koraku na donut previdno prilepite še posip ter obesite na vrvico. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Ameriški krofki iz keramične mase za vlivanje

Donutse za vašo božično smreko lahko pripravite tudi iz keramične mase za vlivanje. Ta postopek je časovno nekoliko hitrejši, a boste zanj potrebovali pekač za ameriške krofke – priporočamo vam, da uporabite silikonski pekač manjše velikosti. Prav tako je priporočljivo, da si vse potrebno pripravite vnaprej in šele nato začnete z mešanjem mase in vlivanjem v modele, saj se masa precej hitro trdi. 

Potrebovali boste: 

- pekač za ameriške krofe,

- mavec oz. keramično maso za vlivanje,

- vedro za mešanje mavca in leseno žlico za mešanje,

- okrasni trakec,

- sponke za papir,

- zobotrebce,

- kladivo,

- različne barve,

- čopič.

Kakšni so praznični trendi za leto 2022?
PREBERI ŠE
Kakšni so praznični trendi za leto 2022?

Na svoje božično drevo lahko dodate nekaj prikupnosti tudi z ročno izdelanimi donutsi.
Na svoje božično drevo lahko dodate nekaj prikupnosti tudi z ročno izdelanimi donutsi. / FOTO: Adobe Stock

Odrežite okrasno vrvico in na njej naredite zanko. Pripnite jo na eno stran sponke za papir. Pripravite maso in vlijte skoraj do roba modela, ob tem pa v vsak modelček pritisnite še eno sponko, tako da trakec pogleda ven, medtem ko sponka ni vidna. Zanka vrvice bo visela z roba, sponka za papir pa bo delovala kot sidro, ki jo bo držala. Če se je mavec že preveč strdil in ne pokrije celotne sponke za papir, z žlico dodajte malo mavca na vrh, da ga prekrijete. Ko so vsi modelčki napolnjeni in ste v vsak donut potisnili sponko s trakcem, pekač nekoliko potresite, da zravnate površino. Pustite na sobni temperaturi, da se masa strdi. 

Po približno eni uri vzemite krofe iz pekača. To naredite tako, da ponev obrnete ter okraske previdno stresete na mehko površino. Pustite še kakšno uro, da se popolnoma posušijo.

Sedaj je čas za barvanje!

Najprej pobarvajte celotno površino krofa v nežno rumeni ali svetlo bež barvi. Ko se ta sloj posuši, izberite še barvo za glazuro in pobarvajte tudi zgornji del krofa. Videz posipa ustvarite tako, da na glazuro z zobotrebcem nanašate debel sloj barve – ustvarite kratke črtice v nepravilni postavitvi. Pustite, da se posušijo, nato pa jih obesite na smreko. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Ameriški krofki iz blaga so prav tako izvirna ideja, a zanjo potrebujete nekaj ročnih spretnosti

Na svoje božično drevo lahko dodate nekaj prikupnosti tudi z ročno izdelanimi donutsi, ki jih sešijete iz različnih vrst tekstila. Priprava vam ne bo vzela več kot uro, če si vnaprej pripravite elemente, pa jih boste enostavno in hitro lahko naredili dovolj, da okrasite vašo božično smreko. 

Potrebovali boste:

- filc ali drugo kompaktnejše blago v izbranih barvah,

- nitka za vezenje v različnih barvah,

- škarje,

- igla za vezenje,

- polnilo za blazine (ali vata).

5 idej za najbolj trendovsko okrasitev doma
PREBERI ŠE
5 idej za najbolj trendovsko okrasitev doma

Za začetek si na bel papir narišite obliko (in velikost) krofa ter obliko glazure, ki jo boste kasneje prišili na donut, ter oboje izrežite. Izberete lahko rjave in rožnate odtenke ali pa se odločite za bolj drzne kombinacije. Vzorec položite na papir, obrišite in izrežite iz filca. Za vsak donut boste potrebovali dva krogca in eno glazuro. 

V iglo vdenite nitko in z njo prebadajte površino 'glazure', da  dobite tanke črtice, ki spominjajo na posip krofka. Uporabite lahko več različnih barv. 

Nato zložite oba kosa krofa skupaj in na vrh položite glazuro ter jo prilepite ali prišijte na zgornjo plast. Z iglo in nitko spojite še oba dela donuta, pri tem pa pustite odprtino veliko za en prst, v katero natlačite polnilo. Zašijte še odprtino, privežite okrasni trakec in okrasek je pripravljen, da ga obesite na smreko. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Orli v dobri minuti do popolnega preobrata, ...
POP IN
Štiri desetletja revolucionarnega Thrillerja ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila, kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Davčna številka otroka - kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega