Tudi letos ne gre brez klasične bele, rdeče in zelene

PRAZNIČNO

Tudi letos ne gre brez klasične bele, rdeče in zelene

L.M.
21.11.2022, 5:00
0

Adventni čas je čas pričakovanja, upanja in nenazadnje čudovitih običajev, med katerimi je tudi postavljanje adventnega venčka in prižiganje svečk na njem. Sama beseda 'advent' pomeni prihod in v krščanski tradiciji simbolizira rojstvo Jezusa, a kljub izvoru praznovanje božiča že dolgo ni več omejeno na versko pripadnost. Adventni venček tako danes predstavlja čudovito namizno ali pa visečo dekoracijo, ki nam naznanja prihod božiča. Metka Sporiš, po izobrazbi agronom, ki jo je pot zanesla v floristiko, nam je med drugim zaupala, koliko tradicije danes sploh še ostaja v adventnih venčkih, kakšni so letošnji trendi na tem področju in še marsikatero zanimivost.

Kakšni so trenutno trendi v izdelavi adventnih venčkov?  

Letošnji trendi se umikajo razkošju, bogatim teksturam in živim barvam. V ospredje prihajata minimalizem in eleganca, ki nista ravno značilna za decembrske dekoracije preteklih let. Letos prevladujejo mehke teksture – odlično jih ponazarjata lan in žamet, ki domiselno povezujeta ostale naravne materiale letošnjih adventnih dekoracij.

'Letošnji trendi se umikajo razkošju, bogatim teksturam in živim barvam. '
'Letošnji trendi se umikajo razkošju, bogatim teksturam in živim barvam. ' / FOTO: Matic Lipar

Imate v mislih kakšne specifične naravne materiale? Kaj pa barve, katere so tiste, ki so v ospredju?

V letošnjem decembru ne bo šlo brez evkaliptusa, ciprese, bombaža, popra, barvanega asparagusa, beljenega in barvanega ruskusa, storžev, vej in delov debel. Na barvni paleti prevladujejo  zelena – sage, rjava, peščena in zlata barva. Vseeno pa kljub trendom in barvam, ki so letos v ospredju, ne smemo pozabiti na klasično kombinacijo bele, rdeče in zelene.

Kaj bi svetovali nekomu, ki ni vešč izdelave venčka, pa bi ga vseeno želel izdelati sam? Najbolj klasična in 'preverjena' kombinacija, s katero ne bomo zgrešili? Verjetno je še vedno osnova iz smrečja in minimalistična rdeča dekoracija?

Res je, vedno je najtežje začeti. A ko se stvari posvetimo, po navadi vse steče v pravo smer. Nekomu, ki se prvič odloča za samostojno izdelavo venčka, bi najprej svetovala, da začne s skico, kakšen venček si pravzaprav želi. Ob tem naj pripravi tudi seznam materiala, s katerim želi ustvariti adventni venček. 

'Na barvni paleti prevladujejo zelena – sage, rjava, peščena in zlata barva. '
'Na barvni paleti prevladujejo zelena – sage, rjava, peščena in zlata barva. ' / FOTO: Matic Lipar

 

Pravijo, da je dobra skica že pol dela – in s tem se strinjam. Priporočam, da so materiali, za katere so odloča naravni in ne preveč zahtevni za obdelavo. Res je, smrečje je eden najbolj znanih elementov za adventne aranžmaje. A osnovo lahko pripravimo tudi s prepletanjem vej, lubja ali storžev. Ni pa nujno, da je osnova krog, lahko 4 adventne sveče vstavimo tudi v steklene vazice ali kozarce. Adventni venček za na vrata je denimo lahko tudi nepravilnih oblik.

Se vam zdi, da so se v zadnjih letih trendi na tem področju spreminjali ali velja neka tradicija, ki ne vpliva toliko na sam izgled venčkov?

Decembrska praznovanja, advent in z njim božič, so prazniki z močnim čustvenim nabojem in hkrati prepleteni s tradicijo in elementi, ki jih nikoli ne bomo zares zaobšli. To obdobje je polno simbolike, ki jih trendi nikoli ne spregledajo. Seveda, obstajajo odmiki in ideje, ki so drugačne, modernejše - pa vendar se trendi vedno prepletajo s tradicijo. In tako je tudi prav. Upam pa si reči, da smo vendar tudi pri prazničnih dekoracijah postali malce drznejši. Ne prisegamo več le na zeleno-rdečo kombinacijo. Hkrati tudi, da skušamo razmišljati malce bolj ekološko, naravi prijazno.

'Venček lahko zamenja moderna kreacija šopka iz suhega cvetja, ki v dom prav tako vnesla toplino, eleganco in občutek domačnosti.'
'Venček lahko zamenja moderna kreacija šopka iz suhega cvetja, ki v dom prav tako vnesla toplino, eleganco in občutek domačnosti.' / FOTO: Matic Lipar

V zadnjem času se marsikdo odloči tudi za umetni venček, ki je nekako boljši s praktičnega vidika. Kaj menite vi – umetni ali naravni venček?

Vsekakor naravni venček. Ne zdi se mi, da je umetni venček boljši s praktičnega vidika - materiali iz katerega so narejeni umetni venčki niso ravno okolju prijazni. In če smo iskreni, ljudje se hitro naveličamo materialnih stvari, zato je skoraj verjetno, da bomo vsako leto kupili nov venček - kar pa na dolgi rok ni ne praktično, ne ekonomsko, najmanj pa ekološko.

Na drugi strani pa, če venček naredimo iz naravnih materialov in ob tem ne uporabljamo nobenih drugih pripomočkov, ki bi naravi škodile, lahko vse elemente po uporabni vrnemo nazaj v naravo, na kompost ali ponovno uporabimo v še kakšni dekoraciji.

Kako pa si lahko pomagamo, da bo naš naravni venček čim dlje ostal svež?

Preprost trik je ta, da za izdelavo venčka uporabimo naravne materiale, ki so že sami po sebi dolgo obstojni. Suhi materiali bodo denimo lahko preživeli tudi več adventov. Prisegam na to, da razmišljamo o izbiri materiala in njegovi uporabnosti že preden se lotimo kreacije. Le na tak način bomo potegnili najboljše iz vsakega elementa našega venčka.

Poleg klasičnega venčka, ki ga položimo na mizo, obstaja tudi takšen, s katerim okrasimo vhodna vrata. Na kaj moramo biti pozorni pri slednjem?

'Velikost venčka je odvisna od tega, kako velika je miza. '
'Velikost venčka je odvisna od tega, kako velika je miza. ' / FOTO: Matic Lipar

 Oba venčka nosita svojo simboliko in hkrati tudi dekorativno noto. Bi pa mogoče rekla, da je pri nas v Sloveniji še vedno bolj domač tisti namizni s svečami. Seveda, posledično zaradi naše kulture, vere in z njo povezanih vrednot in prepričanj. Adventni venčki za na vrata so pri nas prevzeli bolj dekorativno noto, prav zato mogoče je pri teh nekoliko več svobode pri kreativi. Vsekakor moramo pozorni na izbiro materiala pri obeh - z razliko, da bo eden od jih zimo preživel na prostem, drug pa v ogrevanih prostorih.  

Kako izberemo pravo velikost venčka za na vrata? Kako velik pa naj bo namizni venček?

Velikost venčka je odvisna od tega, kako velika je miza – na manjšo ustreza manjša dekoracija – če imamo v mislih tradicionalno okroglo obliko venčka, bi priporočala nekje premer 15–20 cm, za večjo mizo pa do 30 cm.

Vrata so običajno bolj standardnih dimenzij, zato priporočam premer venčka med 25–30 cm. Če želite na okolico pustiti večji vtis, pa seveda lahko izberete tudi večjega.

Kaj pa, če se odločimo, da venčka ne želimo imeti – lahko podate kakšno zanimivo idejo, s katero lahko nadomestimo klasično obliko venčka?

Da, seveda. Venček lahko zamenja moderna kreacija šopka iz suhega cvetja, ki v dom prav tako vnesla toplino, eleganco in občutek domačnosti. Suho cvetje je zares imenitna zamenjava za tiste, ki jim adventni venčki niso pri srcu. Seveda lahko kreacije iz suhega cvetja ustvarite tudi povsem sami  - priskrbite si različne vrste suhega cvetja in ustvarite dekoracijo iz suhega cvetja po svojih željah.

'Ne zdi se mi, da je umetni venček boljši s praktičnega vidika...'
'Ne zdi se mi, da je umetni venček boljši s praktičnega vidika...' / FOTO: Matic Lipar