5 idej za najbolj trendovsko okrasitev doma
PRAZNIČNO

5 idej za najbolj trendovsko okrasitev doma

L.M.
15.11.2022, 5:00
0

Kuhano vino, dišeči piškoti in vse polno bleščečih lučk že na daleč opozarjajo, da je veseli december pred vrati. K popolnim praznikom pa poleg tega nujno sodi tudi smrečica in vsa ostala dekoracija, ki prostor napolni s toplino, udobjem in občutkom povezanosti. Po napovedih notranjih oblikovalcev bo praznike letos zaznamovalo teh 5 trendov.

Nostalgija

Letos se, kot vse kaže, po nekaj letih december vrača v normalne tirnice. Če smo bili v zadnjih treh letih nekoliko prikrajšani za pravo praznično vzdušje, bomo letos v družinskem krogu to poskušali nadoknaditi.

Veseli december je pred vrati.
Veseli december je pred vrati. / FOTO: Dreamstime

K obujanju tradicije in nostalgiji po nekih preteklih časih nakazuje tudi vrnitev rdeče in zlate barve, ki bosta dve najbolj priljubljeni barvi letošnjega božiča.  

Rdeča barva se odlično poda k zelenemu božičnemu drevesu, zlata pa doda še pridih elegance in razkošja, zato ni naključje, da sta se ti dve barvi kljub nenehnemu spreminjanju trendov obdržali na lestvici najbolj priljubljenih. Hrepenenje po starih časih pa poleg tradicionalne barvne palete na plano prinaša tudi okraske, prte in jedilni servis v vintage stilu.

Sobne rastline, ki so nepogrešljive decembra
PREBERI ŠE
Sobne rastline, ki so nepogrešljive decembra

Rdeča in zlata sta najbolj priljubljeni barvi letošnjega božiča.
Rdeča in zlata sta najbolj priljubljeni barvi letošnjega božiča. / FOTO: Dreamstime

Božični palčki

Prikupni palčki in škrati v najrazličnejših velikostih in oblikah bodo v letošnjem decembru zavzeli naše domove. Odlično se znajdejo pred vhodnimi vrati, na stopnicah, ob kaminu ali na kavni mizici. Temu trendu so se prilagodili tudi trgovci, ki prisrčna bitja že zadnjih nekaj let ponujajo v različnih barvah in oblikah, letos pa prihajajo v ospredje v nekoliko bolj minimalističnih in umirjenih tonih, vse od kombinacije sive in bele ter črne in zlate. Motiv škrata pa se bo znašel tudi na krožnikih, prtih, prtičkih, darilnem papirju in še marsikje.  

Božični palčki bodo v letošnjem decembru zavzeli naše domove.
Božični palčki bodo v letošnjem decembru zavzeli naše domove. / FOTO: Adobe Stock

Navdih iz narave

Navdih za okrasitev doma bomo letos, kot vse kaže, črpali iz narave. Ta nam ponuja številne materiale – vse od pisanega listja, zelenega smrečja in vej najrazličnejših oblik in velikosti do plodov, kot sta kostanj in želod. Kanček narave, ki nam tudi v zimskem času lahko ponudi ogromno, bomo letos vnesli tudi v naše domove.  

Ta trend združuje uporabo svežega zelenja in drugih naravnih materialov ter toplih karamelnih tonov. Kombinacija daje rahlo rustikalni videz, ki veliko pozornosti posveča podrobnostim in detajlom. Sprehodite se skozi gozd, naberite material in ga okrasite za prihajajočo praznično sezono.

To so trendi letošnjih adventnih venčkov
PREBERI ŠE
To so trendi letošnjih adventnih venčkov

Navdih za okrasitev doma bomo letos črpali iz narave.
Navdih za okrasitev doma bomo letos črpali iz narave. / FOTO: Dreamstime

Prefinjeni rožnati odtenki

Kaj pravite na roza božič? Dekoracija v nežno roza barvi je bila priljubljena izbira že v prejšnjem letu, letos pa bo ta barva še nekoliko bolj izstopala. Odtenki nežno rožnate v kombinaciji z zeleno in pastelno oranžno delujejo elegantno, to pa je tisto, kar navadno iščemo za božič. Za še več razkošja dodajte še kanček zlate ter dekoracijo dopolnite s trendom vintage glamurja – okrašeni dragulji, perle in biseri bodo poskrbeli za brezčasen videz.

Kakšni so praznični trendi za leto 2022?
PREBERI ŠE
Kakšni so praznični trendi za leto 2022?

Prefinjeni roza odtenki so zopet v modi.
Prefinjeni roza odtenki so zopet v modi. / FOTO: Dreamstime

Dekoracija kamina

Kamin, v katerem nežno prasketa ogenj, že sam po sebi naredi prostor prijeten in topel, a če kdaj, potem se lahko v prazničnem času zares izživimo in stanovanje okrasimo do zadnjega kotička.  

Urejanje kamina ponuja odličen izgovor za eksperimentiranje, z nekaj dodatne dekoracije pa bo ta postal osrednja točka dnevne sobe. Letos se torej splača investirati v girlando, lučke, svečke in božične nogavice, ki jih obesite na kamin.

Odvisno od vrste kamina lahko vzdolž police pogrnete kos tkanine ter čeznjo razprostrete lučke. Za dodatno popestritev dodajte še figurice v obliki hiške ali smrečice.  

Kamin lahko v prazničnem času postane še bolj čaroben.
Kamin lahko v prazničnem času postane še bolj čaroben. / FOTO: Adobe Stock

Triki, s katerimi bo božična zvezda cvetela celo zimo
PREBERI ŠE
Triki, s katerimi bo božična zvezda cvetela celo zimo

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Srbija - Kamerun 0:0*
POP IN
Kaja Vidmar delila prisrčne družinske trenutke
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Davčna številka otroka - kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega