dominvrt
Kako prilagoditi kuhinjo starostniku?
DOM

Kako prilagoditi kuhinjo starostniku?

23.03.2020, 7:25
0

Na starost lahko sicer zelo praktična in dobro zamišljena kuhinja postane manj uporabna, prevelika ali pa celo nevarna za starostnika. Način kuhanja se spremeni iz več razlogov. Oseba morda ostane sama, poenostavi se kuhanje, mnogi upokojenci na žalost morda varčujejo tudi pri hrani. Kadar starejši in slabotnejši starostniki sicer še živijo doma, jim lahko hrano pripeljejo od drugod in tako ne uporabljajo veliko kuhinje za pravo kuhanje.

Z leti se nam v kuhinjskih omarah nabirata posoda in krama, ki ju le redko uporabimo. Zato je ena od prvih stvari, kako lahko pomagamo starostniku prilagoditi kuhinjo, da jo pospravimo. To pomeni, da skupaj pregledamo vsebino omaric in sortiramo vsebino na vse tisto, kar le redko ali nikoli več ne uporabljamo, in na tisto, kar je v uporabi dnevno. Zadnje ostane v omaricah ali na policah na lahko dostopnem mestu. Primerno dostopne so le stvari, ki so v območju med višino kolen in višino oči. Starostnik jih lahko vidi in tudi doseže brez iztegovanja in plezanja na stol. Ravno plezanje na stol ali lestev je namreč eden od glavnih vzrokov padcev in poškodb v lastnem stanovanju.

Invalid
Invalid/ FOTO: Profimedia

Poskrbimo, da v kuhinji ni na tleh navlake in malih preprog, ob katere bi se starostnik spotaknil in bi lahko padel. Pri kuhi naj ne nosi oblačil s širokimi rokavi, s katerimi bi se lahko kam zataknil ali ujel lonec vroče vode.

Pomembno je, da sta kuhinja na splošno in posebej delovni pult dobro osvetljena, zato namestimo dodatne svetilke ali svetlobne trakove pod omarice, svetloba naj bo topla, vir zasenčen, da ne blešči, sijalke naj se takoj prižgejo. Po potrebi stikala opremimo z lučkami.

Starostniku omogočimo, da nekaj dela pri pripravi hrane opravi sede. To je lahko na bližnji jedilni mizi. Če v kuhinji ni mize, postavimo tja vsaj majhno kvadratno mizo, dovolj je že 60 centimetrov velika kvadratna. Visoka naj bo kot običajna miza (do 78 cm). Še posebej praktična je lahko na steno pritrjena konzolna miza brez nog, ker jo lahko uporabljamo z vseh strani in pod njo zapelje tudi oseba na vozičku. A robovi naj bodo dobro vidni in zaobljeni, da se mimoidoči ne zadane vanjo. Druga možnost je, da odstranimo eno podpultno omarico in tja postavimo stol brez naslonjala. Tako sicer pri višjem pultu lahko za silo delamo sede. Morda namestimo tudi izvlečno desko, ki je nižja od pulta in ob njej lahko delamo sede.

Prilagoditev kuhinje starostniku je lahko minimalna ali pa obsežnejša, s predelavami in menjavo elementov in aparatov. Za začetek je to zgolj pospravljanje in odstranitev motečih strojčkov, kablov, nevarnih predmetov in stvari, ki ovirajo delo in gibanje v kuhinji. Naslednji korak je lahko menjava vodil na predalih, zatem predelava polic v izvlečne ter menjava držal na vratih in predalih s priročnejšimi. Posodo na takih policah lahko izvleče tudi šibka oseba in ni se ji treba sklanjati. Kadar menjamo tudi kuhinjske aparate, naj bo na prvem mestu menjava plinskega štedilnika z električno ali indukcijsko ploščo. Taka je mnogo varnejša in ne izpostavljamo se nevarnosti, če bi pozabili prižgan plin.

V starostnikovo kuhinjo sodijo tudi javljalnik dima in ogljikovega monoksida, če plin ostaja v kuhinji ali je blizu kurišče. Štedilnik na drva sicer ne sodi v kuhinjo starostnika, ker je vir nevarnosti in skrb zanj prezahtevno breme za slabotno osebo.

Kadar starostnik dobiva hrano na dom in jo doma le servira ter poskrbi za embalažo in občasno skuha kakšno malenkost ali tople pijače, se postavi vprašanje, ali sploh prilagajati kuhinjo. Poskrbimo, da so dnevno uporabljena posoda, pripomočki in živila na vidnem mestu na pultu ali na odprti polici tik nad pultom. Če te police prej ni bilo, jo namestimo, saj pride res prav, ker je vse na vidnem mestu in hitro dostopno. Oseba, ki starostniku občasno pomaga, pa naj kuhinjo temeljiteje očisti, ko lahko, če starostnik tega ne zmore. Na prvem mestu pa naj bosta varnost in priročnost.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Invalid
Invalid/ FOTO: Dreamstime

NOVICE
Sindikati ogorčeni nad pozivom ministrstva, ...
ŠPORT
Šef Dorne: Pripravljeni smo na vse scenarije. ...
POP IN
Jay-Z zaporom daroval 130 tisoč kirurških mask
TV ODDAJE
Tekmovalec MasterChefa do več kot milijona ...
VIZITA.SI
Kako preveriti enega izmed simptomov koronavirusa?
OKUSNO.JE
Tako lahko potico spečete, tudi če ni kvasa
ZADOVOLJNA.SI
Dokument razkril, da imata Meghan in Harry ...
MOSKISVET.COM
Kurnikova pri 38 lepa kot še nikoli
BIBALEZE.SI
Pri 44 letih je rodila 22. otroka
CEKIN.SI
Lastnik najemnikom: ni vam treba plačati ...
DOMINVRT.SI
Teh stvari nikoli ne splakujte v straniščno ...
OKUSNO.JE
Kdo bo zmagovalec tretjega dvoboja? Glasujte za ...