Temu delu domovanja posvetite več pozornosti
DOM

Temu delu domovanja posvetite več pozornosti

L.E.
28.07.2021, 5:45
0

Četudi imate majhen hodnik, obstajajo načini, kako lahko deluje bolj zanimivo in očarljivo. To je prvi prostor, kamor vstopite, ko se vrnete domov, a tako pogosto nanj med notranjim oblikovanjem kar pozabite. Obenem je res, da mora biti v hodniku na prvem mestu njegova uporabnost, vendar to ne pomeni, da ne smete misliti še na njegov videz.

TLA 

Hodnik je pravzaprav prehod med zunanjostjo in notranjostjo in zaradi tega pomemben del domovanja. Delovati mora prijetno, a hkrati mora biti opremljen uporabno. Tla morajo biti trpežna, odporna na vlago, idealno je, da zakrivajo umazanijo, saj je nemogoče takoj počistiti vsak drobec prsti. Zato je priporočljivo poseči po vzorcu, ki hkrati – sploh v majhnem hodniku – deluje dekorativno. Lahko se odločite za temnejša tla in svetlejše stene. 

Četudi imate majhen hodnik, obstajajo načini, kako lahko deluje bolj zanimivo in očarljivo.
Četudi imate majhen hodnik, obstajajo načini, kako lahko deluje bolj zanimivo in očarljivo. / FOTO: Dreamstime

BARVE 

Hodniki pogosto nimajo naravne svetlobe, so temačni, zato je praktično stene odeti v svetle tone. Vendar ni treba, da takoj posežete po beli. Svetlo siva je denimo rahlo nepričakovana, toda elegantna možnost. Po drugi strani v hodniku ne preživite ur in ur, zato si lahko privoščite kanček več drznosti. Odtenka rožnate ali marelične delujeta toplo in prijazno in sta lahko prikladna dobrodošlica, ko se vračate v svoje zavetje iz neizprosnega sveta. Zanimiva izbira je tudi pomirjujoča modra.  

Posebno v večjem hodniku lahko dobro delujejo temnejši toni, denimo temno zelena in siva – vendar pa takšno notranje oblikovanje zahteva že več prekaljenosti. Učinek je hitro premočan. 

PROSTORNOST 

Pogosto je treba iskati načine, kako bi optično hodnik deloval večji, kot je. Poleg svetlih barv je rešitev umestitev večjega ogledala (tudi v majhen hodnik). Obenem spet deluje dekorativno (poskrbite za zanimiv okvir). In uporaben je še na en način – vanj se lahko pogledate, preden zapustite dom. 

Pogosto je treba iskati načine, kako bi optično hodnik deloval večji, kot je.
Pogosto je treba iskati načine, kako bi optično hodnik deloval večji, kot je. / FOTO: Dreamstime

LUČ 

Nemalo hodnikov nima naravnega vira svetlobe, zato je treba poskrbeti za kakovostna svetila. Če je vir svetlobe le eden, ostane veliko temnih kotičkov. Pazite, da je luč prijetna, in se zavedajte, da vpliva na to, kako vidite barve. Če ste veliko pozornosti posvetili izboru slednjih, ne pa tudi izboru svetil, niste veliko dosegli. Oboje skupaj ustvarja določeno razpoloženje. Če imate višji strop in večji hodnik, so čudovit izbor tudi viseča svetila, celo lestenec. Svetila so še en uporaben element, ki je hkrati dekorativen. 

SHRAMBA 

Prostori imajo določene namene, kar je nujno pri opremi upoštevati. V hodniku morate dobro organizirati shranjevanje čevljev, jaken, pokrival, rokavic, dežnikov ... Morate razmisliti, koliko prostora za to res potrebujete, in ga nekako najti. Danes na srečo obstaja veliko rešitev.  

Dekorativno je mogoče izkoristiti kakšne kljuke za obešanje kot tudi možnost za postavitev ožje mize. Na slednji lahko stoji pladenj, ki služi za odlaganje malenkosti, kot so ključi. Nad mizo je lahko ogledalo. 

Dekorativno lahko učinkuje tudi stol (posebno, če je oblazinjen).
Dekorativno lahko učinkuje tudi stol (posebno, če je oblazinjen). / FOTO: Dreamstime

STOL 

Dekorativno lahko učinkuje tudi stol (posebno, če je oblazinjen). V večjem prostoru lahko stoji klop. Sedež lahko starejšim omogoča lažje obuvanje. Praktičen je tudi, ker omogoča udobno čakanje na preostale tistemu, ki se je že obul. S čevlji ne bi smeli stopiti v druge dele domovanja, saj tako raznašate zunanjo umazanijo, a kaj ko stati in čakati pred vrati ni prijetno. V bolj mladostnem okolju je lahko prikladno sedišče celo otoman. 

DEKORACIJA 

Na pladenj za odlaganje malenkosti bi lahko položili tudi skledico s potpurijem ali dišečo svečko. Če imate okno, bi lahko razpostavili lončnice. Na stenah je lahko tapeta z vzorcem, čeprav je slednjega bolj praktično postaviti na tla, saj res dobro skriva umazanijo, ki se ji v hodniku ni ravno mogoče povsem izogniti. Pri izboru dekoracije sicer ne pretiravajte. A če imate prazno steno, bi lahko obesili slike ali uokvirjene fotografije.

Kako lahko dom pusti boljši vtis?
PREBERI ŠE
Kako lahko dom pusti boljši vtis?

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo