Jabolčni kis - pravi čudež narave

GOSPODINJSTVO

Jabolčni kis - pravi čudež narave

S.C.
05.11.2020, 8:03
2

Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.
Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami. / FOTO: iStock

V zadnjih letih z vseh strani opevajo čudežno moč jabolčnega kisa. Poznamo ga kot naravni vir antioksidantov in da organizmu zagotavlja življenjsko pomembne vitamine in minerale kot so kalij, fosfor, natrij, magnezij, kalcij, vitamin C, betakaroten, pektin in mnoge druge. Poznali so ga že Egipčani, o njem so že davno pisali tudi Kitajci, kot odličen pripomoček pri obolenjih dihal in prebavnih motnjah pa ga je priporočal celo Hipokrat. Kot zdravilni dezodorant in tonik so ga uporabljali tudi srednjeveški Perzijci, saj naj bi prav zares ohranjal mladost.

Kako pripraviti domač jabolčni kis?

Vsekakor je najbolje, da kis pripravite iz neškropljenih jabolk. Njihova lupina namreč ne vsebuje pesticidov in drugih škodljivih kemičnih sestavin. Z jabolk najprej odrežete gnilobo, nato jih narežete na krhlje in jih shranite v večjo posodo. Narezana jabolka lahko sicer prelijete z vodo, čeprav jih mnogi v tej fazi še ne. Dobro je posodo prekriti z večjo krpo ali časopisnim papirjem. Počasi prihaja do fermentacije, torej do vretja, pri čemer nastaja kis. Če se vam v kisu nabere plast sluzi, to ni nič narobe.

Vsekakor je najbolje, da kis pripravite iz neškropljenih jabolk.
Vsekakor je najbolje, da kis pripravite iz neškropljenih jabolk. / FOTO: Dreamstime

To je “mati kisa” (the mother of vinegar), ki jo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, ki so odgovorne za nastanek ocetne kisline. Ne izgledajo ravno prijetno, vendar niso nevarne. V primeru, da na začetku jabolka niste prelili z vodo, to storite po osmih dneh, voda naj bo mlačna. Počakajte še tri dni, pri čemer posodo z jabolki hranite na toplem (na okoli 25 stopinj Celzija). Tako bo nastal jabolčni kis. Spomladi kis precedite skozi gosto gazo, shranite v steklenice ali navadne plastenke.

Lahko jabolčni kis naredite tudi po receptu naše bralke, in sicer tako, da neškropljena jabolka narežete in pustite, da nekoliko porjavijo. Nato iz jabolk iztisnete jabolčni mošt in ga prelijete v namensko posodo (z vrelno keho) ali v večjo steklenico. V primeru če vrelne vehe nimate, lahko poskusite tako, da na vrat steklenice nataknete balon. Iz mošta bo začel uhajati ogljikov dioksid, balon pa se bo pričel napihovati. Tako mošt hranite pri temperaturi 22 stopinj Celzija in čez kakšnih 6 tednov, ko se sladkor spremeni v alkohol, nastane jabolčno vino. Fermentacija je končana, ko se balon preneha napihovati. Takrat jabolčno vino prelijete v večji vrč in dodate malce dobrega jabolčnega kisa ali kisovo matico ter prekrijete s krpo. Hranite pri temperaturi od 25 do 30 stopinj Celzija. Nekaj tednov kasneje nastane mlad jabolčni kis, ki ga ločite od usedline in prelijete v steklenice. Kis bo ’dozorel’ oziroma dobil poln okus po nekaj mesecih, uporaben pa je več let.

Uporaba jabolčnega kisa

Jabolčni kis ima mil, rahlo sladek jabolčni okus in vonj. Uporabljamo ga za začinjanje nežne glavnate solate, mariniranje perutnine in rib, v prelivih za sadne solate in za vlaganje. Nekaj receptov z jabolčnim kisom najdete TUKAJ!

Solata
Solata / FOTO: iStock

Balzam za zdravje

Zaradi številnih zdravilnih učinkov se že več tisoč let uporablja tudi v zdravstvene namene. A kljub temu, da ga opevamo kot čudežno sredstvo z številnimi zdravilnimi učinki, z jabolčnim kisom ne moremo ozdraviti težkih bolezni, lahko pa jih z rednim uživanjem pomagamo preprečiti. Med drugim naj bi namreč jabolčni kis spodbujal izločanje želodčne kisline in pomirjal nervozo želodca, ugodno vpliva tudi na delovanje jeter, vranice, žolča in ledvic, zaradi dezinfekcijskega in antibakterijskega delovanja pa ščiti črevesno floro pred toksičnimi bakterijami. Poleg naštetega tudi pomaga pri uravnavanju holesterola, maščob in sladkorja v krvi ter zmanjšuje možnost povišanega krvnega pritiska, ščiti srce in ožilje in ugodno deluje na prekrvavitev. Nekatere študije dokazujejo tudi, da naj bi dolgotrajno uživanje jabolčnega kisa preprečevalo osteoporozo in karies, pomagalo pri krepitvi las in nohtov, spodbujanju mentalnih sposobnosti ter odpravljalo težave z glavoboli, migrenami in nespečnostjo.

Kot rečeno, pa ni samo za uživanje, uporabljamo ga lahko tudi v kopeli in kot obkladke, s čimer zdravimo praske, rane, opekline, mozoljavost, lišaje in druge kožne bolezni, saj spodbuja celično obnavljanje kože in vezivnega tkiva.

Največkrat pa jabolčni kis povezujejo s hujšanjem. V ta namen naj bi ga redno uživale manekenki Cindy Crawford in Heidi Klum, igralka Megan Fox ter pevka Fergie. Številne študije so pokazale, da jabolčni kis poveča občutek sitosti in zavira kopičenje telesne maščobe, naravne kisline pa razgradijo in odplaknejo strupe iz telesa. Za piko na i kis tudi preprečuje razvoj slabih bakterij in alkalizira zakisanost organizma, odpravljal naj bi celo kandido, ki je ena najpogostejših težav sodobnega človeka.

Preberite še:

Verjetno se sploh ne zavedate, kaj imate doma
PREBERI ŠE
Verjetno se sploh ne zavedate, kaj imate doma

Sezona 'male zdravilne bombe' je tu
PREBERI ŠE
Sezona 'male zdravilne bombe' je tu