Vsi ga imate doma, a se ne zavedate njegove vsestranske uporabe
TRIKI

Vsi ga imate doma, a se ne zavedate njegove vsestranske uporabe

S.C.
01.08.2022, 5:00
9

Vsak ljubitelj kuhanja, pa tudi tisti, ki kuha bolj iz nuje, si brez masla skoraj ne predstavlja priprave marsikatere jedi. A maslo zelo prav pride tudi zunaj 'kuharije'. Preverite, kako vam še lahko olajša nekatera opravila in odpravi malo morje težav.

Povrnite sijaj kovini in usnju

Da se bodo vaše kovinske površine ali predmeti ter usnjeni izdelki lepo svetili, na bombažno krpo razmažite maslo ter z njim dobro spolirajte usnjene čevlje ali vaš pokal z vaške nogometne lige.

Odstranite madež črnila s plastike

Predvsem če imate otroke, zelo dobro veste, kako nehvaležno delo je odstranjevanje trdovratnih madežev črnila s plastičnih površin, ki so jih, nehote seveda, malčki popisali. Da vam tovrstni madeži ne bodo več povzročali sivih las, jih namažite z maslom in pustite nekaj dni stati na soncu.

Odstranite madež črnila s plastike.
Odstranite madež črnila s plastike. / FOTO: Dreamstime

Preprečite prijemanje snega

Kidanje res ne sodi med priljubljena opravila, a je v zimskih dneh nujno. Tu in tam pa nam lahko zagode še lopata, saj se nanjo prijema sneg in nam otežuje kidanje. Da se to ne bo več dogajalo, jo namažite z maslom, nato pa veselo na delo.

'Utišajte' škripajoča vrata

Pozabite na razna sredstva, ki jih je mogoče kupiti v trgovini; ležaje vrat premažite z maslom in nadloga bo odpravljena.

Odstranite lepilo s kože

Ste 'sam svoj mojster' in se večkrat lotite kakšnih manjših opravil, pri katerih uporabljate lepilo? Potem veste, kako neprijeten je občutek, ko nekaj kapljic lepila mimogrede kane na kožo, se posuši, odstranjevanje tega pa je vse prej kot mačji kašelj. Brez panike, v tem primeru v kožo dobro vtrite maslo in trdovratno lepilo bo 'tik-tak' zdrsnilo s kože.

Olajšajte si rezanje

Kadar je treba razrezati sir, pito ali kakšne lepljive jedi, recimo iz karamele, bo bolje, če nož pred tem namažete z maslom. Takoj vam bo jasno, zakaj.

Lažje snemite prstan.
Lažje snemite prstan. / FOTO: Dreamstime

Preprečite pojav plesni

Kot vemo, se na določenih sirih hitro pojavi plesen, če jih ne pojemo v roku nekaj dni. Da se to ne bi več dogajalo, sir na tenko premažite z maslom, učinek vas bo presenetil.

Da bo čebula čim dlje sveža ...

Ko čebulo prerežete recimo na polovico, jo na tenko premažite z maslom, preden jo zavijete v aluminijasto folijo in shranite za naslednjič. Tako bo dlje časa ohranila svežino.

Razvozlajte ogrlico

Se vam je ogrlica zapletla in bolj kot jo skušate razvozlati, slabša je situacija in vozel večji. Brez skrbi, vanj vtrite maslo in se bo hitro razrahljal.

Lažje snemite prstan

Vsakemu se je že zgodilo, da se mu je prstan preprosto zataknil in ga ni bilo mogoče sneti, ker so mu prsti otekli. Naslednjič uporabite malce masla in prstan bo kar spolzel s prsta. Kot po maslu ...

Preberite še:

Uporabljate ga lahko tudi v gospodinjstvu
PREBERI ŠE
Uporabljate ga lahko tudi v gospodinjstvu

Ste vedeli, da lahko s soljo odstranite madeže?
PREBERI ŠE
Ste vedeli, da lahko s soljo odstranite madeže?

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Poklon otrok ob osmi obletnici smrti očeta Robina ...
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo