Takšno visoko gredo si lahko omisli vsak!
DIY

Takšno visoko gredo si lahko omisli vsak!

Ma.K.
07.06.2021, 5:45

Življenje v mestu ima svoje prednosti in slabosti. Res je, da ima človek na dosegu roke večino osnovne infrastrukture, najbrž je blizu tudi delovno mesto. Vsekakor pa v mestih ni ravno veliko prostora za zelene površine, zato ljudje ne morejo imeti vrta, gredic, rastlinja. A to se lahko z nekaj domišljije in iznajdljivosti hitro spremeni. Predstavljamo vam namreč postopek izdelave visoke grede, ki jo lahko postavite tudi na najmanjši balkon ali teraso, jo okrasite po svojih željah in vanjo posadite vse, kar vam poželi srce.

Visoke grede so vse bolj priljubljene, tako med tradicionalnimi kot tudi med sodobnimi vrtičkarji. Razloge za to gre iskati predvsem v njihovi praktičnosti in funkcionalnosti. Zavzamejo malo prostora, so privlačne na pogled, pa še sklanjati se je treba bistveno manj, kot če bi vrtnarili na navadnih gredah. Prav zaradi prihranka prostora so primerne tudi za urbana okolja in vrtičke. Še več, z malo domišljije in spretnosti jih lahko postavite na tako rekoč vsak balkon in teraso. Visoko gredo lahko kupite ali pa jo naredite sami, po lastnih željah in merah, ki ustrezajo vašemu prostoru. V nadaljevanju pa vam predstavljamo primer grede, ki je tehnično gledano v bistvu korito, saj nima neposrednega stika s tlemi, zato je kot nalašč za terase ali balkone. Je nekoliko višja od običajnih visokih gred, poleg zasaditve rastlin pa je lahko tudi praktična shramba za orodje, pripomočke, semena in druge malenkosti. 

Kako se lotiti dela?

Preden se lotite izdelave visokega korita, se prepričajte, da ste ustrezno zaščiteni. Dela se nikar ne lotite brez delovnega kombinezona in rokavic ter zaprtih čevljev. Za pripravo boste potrebovali dve večji leseni plošči ter več desk in letev (najbolje iz lesa smreke ali jelke), ki jih bo treba nažagati v skladu z želenimi dimenzijami. Uporabite kakovostno in natančno žago, kakršna je Bosch NanoBlade EasyCut 12, ki omogoča preprosto žaganje lesa, lesnih materialov in plastike brez tresljajev. Žagini listi ne potrebujejo vzdrževanja, s pomočjo sistema SDS pa jih je mogoče hitro in preprosto zamenjati brez uporabe vsakršnega orodja. Z njo boste enostavno nažagali 2 cm debele deske na širino 7 cm, ki jih boste potrebovali za ograjo korita, prav tako bo zanjo mačji kašelj rezanje pravokotnih letev dimenzije 7 x 4,5 cm, ki jih boste v različnih dolžinah potrebovali za nosilce oziroma noge celotne konstrukcije ter za oporo koritu. Poleg materiala iz lesa in žage boste pri izdelavi potrebovali še akumulatorski vrtalnik, mizarske spone, meter, mizarski svinčnik, akumulatorski vrtalnik, sveder za les (3,5 mm), vijake različnih dolžin, folijo ter olfa nož. 

Najprej postavite eno izmed pripravljenih letev pravokotno na leseno ploščo, jo nastavite v oba sprednja kota in s svinčnikom naredite obris. Nato odžagajte zarisana konca in postopek ponovite tudi pri drugi plošči. Potem se lotite izdelave sprednjega dela ograje. Potrebovali boste dve debelejši letvi (7 x 4,5 cm), ki ju položite vodoravno na delovno površino in povežete z deskami, nažaganimi na dolžino, ki ste jo predvideli za svojo visoko gredo (slike 4–6). Pomagajte si z Boschevim akumulatorskim vrtalnikom. Začnite pri robu. Prva deska naj se sklada z robovi nosilcev, obe naslednji (med njima naj bo približano 2 mm razmika) pa naj bosta na vsaki strani za približno 2 cm daljši od roba, saj ju boste pozneje sestavili skupaj z deskami, ki bodo postavljene po širini. Celoten postopek ponovite na še dveh debelejših letvah, tako da dobite sprednjo in zadnjo 'ograjo' korita.

Obe ograji nato obrnjeni na glavo postavite na delovno površino in sprednjo ter zadnjo steno z obeh strani povežite z leseno desko, katere dolžina naj bo skladna z izbrano širino končnega izdelka (slika 7). Potem dodajte še po dve dodatni stranski deski na vsaki od krajših strani – tudi med temi naj bo 2 mm razmika oziroma naj bodo v enaki višini z deskami, ki ste jih privili po dolžini. Tako boste dobili ogrodje svoje visoke grede. Da bo ta stabilnejša, z zunanje strani nosilnih letev privijte še debelejšo letev (7 x 4,5 cm) na spodnje robove notranje strani korita (slika 11). Nato boste morali debelejše pravokotne letve namestiti še na tri zgornje notranje konce ograje (izpustite zadnjo daljšo stran). Te bodo služile kot podpora leseni plošči na dnu grede. Pri tem pazite, da jih pritrdite 2 cm pod robom – toliko namreč znaša debelina lesene plošče, ki jo boste namestili na te notranje letve. Gre za ploščo, ki ste jo pripravili na začetku delovne akcije in ste ji odrezali sprednje robove. To ploščo sedaj položite na pripravljene letve, poravnajte in dobro privijte. 

Končano konstrukcijo postavite pravilno pokonci, da bo stabilno stala na nogah. Potem pritrdite še dve letvi na notranjo stran spodnjega dela nog oziroma nosilnih letev (slika 16). Služili bosta namreč kot opora spodnji leseni plošči. Na ti letvi nato položite še drugo ploščo, pripravljeno ob začetku dela, in jo tesno privijte na svoje mesto. Potem notranjo stran zabojnika oziroma korita obložite z navadno ali gradbeno folijo, ki bo skrbela, da se zemlja ne bo izsušila, hkrati pa bo leseno konstrukcijo varovala pred gnitjem. Folijo poravnajte in pritrdite od spredaj in na obe strani, preden pa jo pritrdite še z zadnje strani, izrežite primerno veliko luknjo v ponjavo in vstavite drenažni jašek oziroma odvod za odvečno vodo (slika 23). Ta del boste pozneje enostavno povezali s cevjo od spodaj, saj tam ni niti desk niti letev. Tako boste bodoče rastline zaščitili pred preveliko vlago in posledično gnitjem. Ko je jašek privit, ponjavo fiksirajte tudi na zadnji strani grede, popravite in privihajte njene zgornje konce navzdol in na zgornji rob korita vodoravno okrog in okrog privijte še po eno desko, da naredite okvir. Konce štirih skobljanih desk zarežite na 45 stopinj, jih sestavite skupaj po zgornjem robu korita in jih trdno privijte z vijaki.

Ko je visoka greda oziroma balkonsko korito enkrat sestavljeno, ga je treba še pobarvati, da les zavarujete pred zunanjimi vplivi in ga naredite privlačnejšega. Pri tem je meja samo vaša domišljija. Dela se lahko lotite s čopiči ali pa barvo enostavno nabrizgate na les s pomočjo Boschevega sistema za pršenje barve PFS 3000-2, s katerim boste hitro, enostavno in predvsem enakomerno prebarvali lesene površine. Poleg barve lahko s tem sistemom na les ali kovino zelo natančno nanesete tudi lak, torej je resnično vsestransko uporaben. Ko se barva posuši, bo vaše visoko korito pripravljeno na sajenje, od vas pa je odvisno, ali boste predel pod njim pustili odprt in bo torej stalo na štirih lesenih letvah, ali pa boste prostor nad spodnjo ploščo s strani in zadaj obdali z deskami, spredaj pa po želji naredili še vratca in tako dobili povsem nov prostor za shranjevanje manjšega orodja ali pripomočkov. 

 

Sponzorirana vsebina 

NOVICE
Cepivo Novavaxa v največji študiji do zdaj okoli ...
ŠPORT
Milanič o 'kriminalki' v Beogradu: Zame je ...
POP IN
Luka Sešek je nov član Ansambla Saša Avsenika
TV ODDAJE
Mary šov Sanjski moški zapustila z dvignjeno glavo
VIZITA.SI
Ana Klašnja: kdaj pa kdaj je treba reči tudi ne ...
OKUSNO.JE
Samo 20 minut za izvrstno poletno kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Zaljubili smo se v najlepšo plažo na Jadranu
MOSKISVET.COM
Ženske, rojene v teh znamenjih, so najboljše žene
BIBALEZE.SI
'Svet se mi je sesul na milijon koščkov, moja ...
CEKIN.SI
Mark Zuckerberg: Tako sem srečnejši
DOMINVRT.SI
Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi
ZADOVOLJNA.SI
Napaka, ki jo delajo tudi številne Slovenke