Kaj lahko in česa ne smete čistiti s kisom?

GOSPODINJSTVO

Kaj lahko in česa ne smete čistiti s kisom?

L. E.
23.06.2022, 7:56
0

Bržkone ste že kdaj slišali, da kis ni primeren le za pripravo solate, temveč ga je mogoče uporabiti tudi kot čistilo. V ta namen je najprimernejši beli kis. Včasih ga je treba še razredčiti z vodo. A pozor – za nekatere površine resnično ni primeren in jih lahko poškoduje.

Kaj lahko očistite s kisom?

Straniščno školjko: V školjko zlijte skodelico kisa in po dveh do treh urah posujte po školjki še nekaj sode bikarbone. Vzemite čisto gobico in školjko zdrgnite. Potegnite vodo. Če školjka še ni čista, poskusite naslednjič kis v njej pustiti čez noč in jo očistiti zjutraj.

Kopalniški odtok: Zamašite ga. Zlijte v umivalnik ali kad polovico skodelice kisa. Zopet pustite, da nekaj ur deluje. Nato vzemite gobico in odtok očistite. Odmašite ga in sperite z vodo.

Prho: V majhno posodo, v katero jo lahko potopite, nalijte kis. Počakajte nekaj ur. Zdrgnite s staro krtačko za zobe. Nekateri svetujejo celo, da kis nalijete v majhno plastično vrečko, ki jo na prho pritrdite z gumico.

Armature: Mrežice na armaturah (kopalniških in kuhinjskih) večkrat odvijte in namočite v kisu. Nato jih previdno zdrgnite s krtačko in sperite.

Splošno čiščenje kopalnice: Zmešajte v steklenički s pršilom polovico kisa in polovico vode. Popršite, kjer želite čistiti. Nekaj minut pustite. Nato z gobico očistite.

Kis lahko uporabite tudi za kuhinjski pult, vendar ne, če je ta iz granita, marmorja ali drugega kamna.
Kis lahko uporabite tudi za kuhinjski pult, vendar ne, če je ta iz granita, marmorja ali drugega kamna. / FOTO: Dreamstime

Ploščice na tleh: V vedro s približno petimi litri vode vlijte polovico skodelice kisa. Očistite tla. Pozor: kisa ne uporabljajte na tleh iz kamna niti lesa.

Namesto mehčalca: V predalček za mehčalec vlijte nekaj kisa (koliko je odvisno od količine perila). Preverite, ali vam je všeč rezultat.

Kuhinjski pult: Mešanico za splošno čiščenje kopalnice lahko uporabite tudi za čiščenje kuhinjskega pulta. Če mislite, da razredčen kis ni učinkovit, v stekleničko s pršilom nalijte le kis ter ga nato obrišite z mokro krpo. Pozor: kisa ne smete uporabljati na pultu iz granita, marmorja ali drugega kamna, saj ga boste poškodovali. Preden začnete čistiti s kisom katero koli površino, morda najprej raje poskusite njegovo delovanje na manjšem delu, ki je manj viden.

Hladilnik: Notranjost prav tako lahko očistite z mešanico kisa in vode.

Deske za rezanje: Poškropite z nerazredčenim kisom ter operite z vodo in osušite.

Sadje in zelenjava: Vedno ju je treba dobro oprati, lahko pa ju najprej celo operete v vodi, v katero ste dodali dve žlici kisa. Nato sadje in zelenjavo dobro sperite še s tekočo vodo.

Mikrovalovna pečica: V primerni posodici zmešajte tretjino kisa in dve tretjini vode. Položite jo v mikrovalovno pečico, ki jo prižgite za dve do tri minute. Malo počakajte ter z gobico očistite notranjost.

Najbolje je uporabiti beli kis, včasih ga lahko kombinirate s sodo bikarbono.
Najbolje je uporabiti beli kis, včasih ga lahko kombinirate s sodo bikarbono. / FOTO: Dreamstime

Pomivalni stroj: V zgornji del stroja položite skodelico kisa. Stroj zaženite brez kakšnega drugega čistilnega sredstva.

Okna, ogledala in steklene površine: Zopet uporabite mešanico vode in kisa, ki ste jo naredili v steklenički s pršilom.

Kljuke: Še posebej v hladnejšem delu leta jih je priporočljivo vsake toliko očistiti z mešanico vode in kisa.

Kdaj pa kisa ne smete uporabiti?

Kis bo poškodoval kamnite površine. Prav tako  ni najboljša izbira za lesene. Z njim nikoli ne čistite likalnika in zanimivo – ne bi ga smeli uporabljati niti za čiščenje umazanije, ki so jo za seboj pustila jajca. Kadar lahko, je pametno ob prvi uporabi kisa za čiščenje njegovo učinkovitost preveriti na manjšem in manj vidnem delu. Tako se prepričate, da res deluje in ne škodi.

Pazite na oči

Če pride kis v oči, jih takoj sperite z veliko količino čiste vode. Če le lahko, imejte, ko čistite, otroke raje v drugem prostoru. Kis podobno kot druga čistila vedno umikajte iz njihovega dosega.

Da bi imeli manj dela

Pri čiščenju boste imeli nekoliko manj dela, če boste po uporabi korita, kadi, kabine, umivalnika, armature, prhe ... to, če le lahko, do suhega obrisali. Pred tem sperite tudi kakršne koli ostanke mila.

V branje priporočamo še:

S temi tremi super triki se poslovite od nadležnega prahu
PREBERI ŠE
S temi tremi super triki se poslovite od nadležnega prahu