Kako očistiti zaveso za prho?
GOSPODINJSTVO

Kako očistiti zaveso za prho?

J.V.
24.11.2022, 5:00
0

Zavese za prho so eden tistih delov kopalnice, ki jih pogosto pozabimo očistiti in ni težko razumeti, zakaj. Toda strokovnjaki opozarjajo, da bi morali to narediti vsake tri mesece, če želimo preprečiti razvoj plesni in bakterij. Če se naučite pravilno prati zaveso za prho iz tkanine, plastike ali vinila, boste podaljšali njeno življenjsko dobo in poskrbeli, da bo vaše kopalniško okolje bolj zdravo.

Ali zavese za prho prenašajo bakterije?

Če iščete razlog, da ostanete na tekočem s čiščenjem zaves za prho, je študija iz leta 2021, ki jo je izvedel SafeHome.org, pokazala, da je na povprečni zavesi za prho 60-krat več bakterij kot na povprečni straniščni deski. Zavese za prho so bile tako na prvem mestu glede kopalniških mikrobov, sledijo pa jim tla v prhi in ročaji zobnih ščetk.

Kako očistiti zaveso za tuš iz tkanine?

Dobra novica je, da večino zaves za prho lahko operete v pralnem stroju in pustite, da se posušijo na zraku. Preverite oznako na zavesi, da se prepričate, nato pa sledite tem korakom:

Zaženite pralni stroj s toplo vodo v običajnem ciklu in v pralni stroj dodajte polovico skodelice sode bikarbone in običajni detergent za pranje perila. V boben stroja nato dajte zaveso in dve brisači, ki bosta pomagali pri čiščenju. Ko se pranje konča, zaveso posušite na zraku tako, da jo obesite na palico. 

Če zavese ne želite prati v pralnem stroju, jo lahko operete tudi ročno, in sicer kad napolnite s toplo vodo, dodajte sodo bikarbono in nekaj kapljic detergenta za pranje perila, nato pa zaveso za 15 minut potopite v vodo. Da bi odstranili vso umazanijo, jo po potrebi zdrgnite z gobico ali mehko krpo, sperite s svežo vodo in obesite na palico, da se posuši.

Kopalnica
Kopalnica / FOTO: Adobe Stock

Kako očistiti plastično zaveso za tuš?

Pranje plastične zavese za prho zahteva, da v pralni cikel dodate pol skodelice barvno varnega belila, detergenta, kisa ali sode bikarbone skupaj z nekaj brisačami in da perete s hladno vodo. Pazite, da teh čistilnih elementov ne zmešate, saj lahko povzročijo reakcijo drug na drugega. Če želite  uničiti sledi plesni, strokovnjaki priporočajo, da kot pralno sredstvo izberete belilo. Po pranju plastično zaveso preprosto obesite nazaj, da se posuši.

Pomembno je, da zavese za prho operete, preden se na njih pojavi plesen. Da bo zavesa ostala čista, pa upoštevajte naslednje nasvete: 

Če želite uničiti plesen na zavesi brez belila, jo poškropite z nerazredčenim kisom.

Če ne morete odstraniti plesni z zavese za prho tudi po pranju in drgnjenju, je čas za zamenjavo.

Življenjsko dobo zavese za prho lahko podaljšate tako, da jo operete enkrat na mesec.

Kako očistiti obroče za zavese za prho?

Medtem ko se zavesa za prho pere, ta čas izkoristite za čiščenje obročev in palice. Tudi ta dva dela sta namreč izpostavljena vsem vrstam pare, ostankom mila in prahu ter se lahko precej umažeta. Priporočamo, da svoj kopalniški umivalnik ali kad napolnite z vročo vodo in dodate skodelico belega kisa. Nato pa jih sperite v topli vodi ter s prsti postrgajte ostanke vodnega kamna ali mila.

Kopalnica
Kopalnica / FOTO: Adobe Stock

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Srbijo milimetri delili od vodstva, Mitrović ...
POP IN
Kaja Vidmar delila prisrčne družinske trenutke
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Davčna številka otroka - kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega