Dominvrt.si
Jagode

Tako jagode v hladilniku ne bodo zgnile

L.M.
23. 05. 2025 04.00
0

Sveže zrele jagode veljajo za enega najbolj občutljivih sadežev. Najprej so dišeče in sočne, naslednji dan pa že lahko začnejo gniti ali plesneti. Ker imajo zelo kratek rok obstojnosti, je zelo pomembno, kako jih shranjujemo.

Sladke in aromatične jagode so prava spomladanska poslastica, a so hkrati znane po tem, da hitro zgnijejo. Če se želite izogniti tej pogosti težavi, je pravilno shranjevanje nujno. 

Cilj je jagode čim dlje ohraniti v optimalnem stanju za uživanje. Seveda vedno obstaja možnost, da iz njih pripravimo marmelado, sok ali jih preprosto zamrznemo. Toda če želimo vsaj nekaj dni uživati v svežem sadju, obstajajo določeni triki. 

Kaj storiti, ko jagode prinesemo domov?

Ne glede na izbrano metodo shranjevanja je ključnega pomena, kaj storimo s sadjem, ko ga prinesemo domov. Takoj ko prinesemo posodico jagod v kuhinjo, temeljito pregledamo vse sadeže in takoj odstranimo ter zavržemo vse tiste, ki so že plesnivi ali vidno poškodovani, potlačeni ali mehki. To je izjemno pomemben korak, saj se lahko plesen širi neverjetno hitro. Ena plesniva jagoda namreč lahko hitro okuži vse okoli sebe. Če nameravate jagode porabiti isti dan ali naslednji, jih lahko brez skrbi pustite na kuhinjskem pultu. Pri sobni temperaturi se namreč razvijeta njun poln okus in aroma. Vendar pa je za daljše shranjevanje hladilnik nepogrešljiv. Nizka temperatura upočasni procese zorenja in kvarjenja, s tem pa bistveno podaljša obstojnost jagod.

Največja dilema - jagode pred shranjevanjem oprati ali ne?

Osnovno vprašanje pri shranjevanju je: 'Ali moram jagode umiti, preden jih dam v hladilnik?' Odgovor je odvisen od tega, kako hitro jih nameravamo porabiti. Če jih bomo pojedli v dveh ali treh dneh, jih ni treba umivati, ampak jih samo shranimo v hladilnik in jih operemo šele tik pred uporabo. V hladilniku jih hranimo tako, da se med seboj ne prekrivajo. 

Če pa si želite, da jagode zdržijo dlje, tudi do enega tedna, se priporoča uporaba kisa. Potrebujete raztopino iz 1 dela belega kisa in 3 delov hladne vode. Jagode na hitro potopite vanjo, nato jih sperite s hladno vodo. 

Bistveno je, da jih po tem koraku temeljito posušimo. Preostala vlaga bi namreč lahko spodbudila razvoj plesni. 

Jagode so sadje, ki se zelo slabo skladišči.
Jagode so sadje, ki se zelo slabo skladišči. FOTO: Adobe Stock

Ne glede na izbrano metodo, vlaga ostaja največji sovražnik svežine jagod. Ključ do podaljšane obstojnosti je v temeljitem sušenju, če se odločite za pranje.

Izbira posode za shranjevanje jagod v hladilniku

Steklene neprodušne posode, kot so kozarci za vlaganje, lahko ob pravilni uporabi dejansko pomagajo ohraniti neumite jagode v hladilniku dlje časa sveže. Vendar pa ta metoda ni najbolj praktična. Pogosto ne morete shraniti celotne posodice naenkrat, pa tudi jagode se zložijo druga na drugo, kar pomeni, da so tiste na dnu bolj obtežene, se potlačijo in hitreje pokvarijo. Boljša alternativa je uporaba široke, plitve posode, ki ima odprtine ali luknjice za zračenje. Takšna je pogosto kar originalna embalaža za jagode. Bistveno pri tej metodi je, da dno posode obložimo s papirnato brisačo, ki bo vpijala vlago, in po potrebi tudi ločila posamezne plasti jagod.

Te zelenjave nikoli ne sadite poleg solate
Preberi še
Te zelenjave nikoli ne sadite poleg solate

Zakaj jagod ne razrežemo vnaprej?

Jagode v hladilniku lahko hranimo do enega tedna.
Jagode v hladilniku lahko hranimo do enega tedna. FOTO: Shutterstock

Pri eni stvari pa se vsi strokovnjaki in poznavalci nedvomno strinjajo: jagod, ki jih želimo shraniti za več dni, nikoli ne režemo, niti ne odstranjujemo zelenega peclja. Izjema je le, če so namenjene za zamrzovanje. 

Zakaj je tako pomembno ohraniti jagode cele, z zelenimi vršički vred? Enostavno zato, ker bo prerezana ali drugače poškodovana površina jagode veliko bolj izpostavljena zraku, bakterijam in predvsem vlagi, kar bo drastično pospešilo proces kvarjenja in razvoja plesni. Tanko lupino, ki varuje notranjost, je zelo enostavno poškodovati. Cel sadež z nedotaknjeno kožo pa zdrži bistveno dlje. Torej, čeprav bi se zdelo priročno, da jagode pripravimo že vnaprej, je to najhitrejši način, da se poslovimo od svoje sveže zaloge. Režemo in čistimo jih zato vedno šele tik pred uporabo.

Povprečna življenjska doba jagod v hladilniku

Ob predpostavki pravilnega shranjevanja – torej v hladilniku, osušene in cele – lahko jagode običajno zdržijo od tri do sedem dni. Natančna življenjska doba je odvisna od več dejavnikov: prvotne svežine ob nakupu, metode shranjevanja ter razmer v vašem hladilniku - predvsem temperature in vlage. Zato je eden najboljših nasvetov, da kupimo le toliko jagod, kot jih lahko pojemo v naslednjih nekaj dneh.

UI Vsebina ustvarjena z generativno umetno inteligenco.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 945