Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.
Gobe vedno shranite v čim bolj suhem prostoru
Gobe so sestavljene iz 80 do 90 odstotkov vode, njihova tekstura pa je zelo porozna, kar pomeni, da bodo vpile vso vlago, ki jo je mogoče vpiti.
Iz tega razloga je pomembno, da poskrbimo, da ostanejo kar se da suhe, saj lahko le tako ohranijo svežino in čvrstost. Cilj pri shranjevanju gob je torej preprečiti, da bi izpustile svojo vodo in potegnile vlago iz zraka. Bistveno je tudi, da gob pred shranjevanjem ne operemo, saj s tem skrajšamo njihov rok trajanja.
Kako shraniti gobe v hladilniku?
Ne glede na to, katere gobe ste nabrali, je način shranjevanja na splošno enak, možnosti pa je več.
Sveže gobe lahko shranite v rjavi papirnati vrečki, ki vam je denimo ostala od kruha. Gobe preprosto dajte v vrečko ter prepognite zgornji del, da jo zaprete. Papirnata vrečka bo absorbirala vso vlago in vaše gobe ohranila na suhem.
Če pri roki nimate papirnatih vrečk, gobe lahko zavijete v papirnato brisačo in jih postavite v skledo v hladilnik. Tako kot vrečka bo papirnata brisača vpijala vlago in tako gobam pomagala, da ostanejo sveže.
Izogibajte se plastiki
Plastična skleda za razliko od papirja, ki je naravni material, ki diha, ni primerna za shranjevanje svežih gob – razen v primeru, da so že narezane. Še posebej, kadar gre za posodo, ki je neprodušno zaprta in nima lukenj, skozi katere bi lahko krožil zrak.
Izogibajte se tudi postavljanju gob v bližino hrane z močnim vonjem, saj so močno nagnjene k absorbiranju le-teh.
Znaki, ki kažejo na to, da so se gobe pokvarile
Tudi če so pravilno shranjene, gobe nimajo neomejenega roka trajanja. Z gotovostjo lahko potrdite, da niso več užitne, če so sluzaste, nagubane, mokre in temnejše od svoje prvotne barve. Prav tako jih zavrzite, če so smrdljive in plesnive. Toda če na njih opazite le nekaj temnih madežev, bodo morda naslednjih nekaj dni še vedno varne za uživanje.