Dominvrt.si
Kruh

To je najboljši način za shranjevanje kruha

L.M.
25. 09. 2025 04.00
0

Kruh velja za zelo hitro pokvarljivo živilo. Napačen način shranjevanja hitro privede do tega, da ta splesni ali pa se v najboljšem primeru samo posuši. In ker metanje hrane v smeti nikoli ni dobra stvar, poglejmo, kako poskrbeti, da bo kruh ostal svež čim dlje.

Domači kruh ali kupljeni – pravzaprav je popolnoma vseeno, pri obeh velja, da ustrezen način shranjevanja lahko podaljša svežino.

Na splošno je mogoče staranje nekoliko zaustaviti s ponovnim segrevanjem oz. opekanjem kruha na zadostno temperaturo, vendar je ta učinek samo kratkotrajen.

Kruhu lahko podaljšamo svežino z zamrzovanjem.
Kruhu lahko podaljšamo svežino z zamrzovanjem. FOTO: Shutterstock

Kruh, ki vsebuje maščobo, je bolj obstojen

Nekatere vrste sveže pečenega kruha bodo zdržale dlje kot druge.

Dobro je vedeti, da testo, ki vsebuje določen odstotek maščob, običajno zdrži dlje. Maščoba, prisotna v testu, namreč upočasni rekristalizacijo škrobnih zrnc in zmanjša prenos vlage med škrobom in beljakovinami, zaradi česar se kruh posuši.

Obogateni kruh, ki ima poleg maščob tudi dodan sladkor, bo zaradi svoje sposobnosti ohranjanja višje ravni vlage prav tako imel daljši rok trajanja. Podobno velja za kruh z drožmi, ki lahko zaradi vpliva bakterij ohrani svežino dlje časa kot kruh s kvasom.

Kako shraniti domač kruh, če ga boste pojedli v nekaj dneh?

Prvo pravilo je, da kruha nikoli ne režemo vnaprej, saj se ta najbolje ohrani, če ni narezan – narežite le toliko, kolikor potrebujete za en obrok.

Velja tudi, da kruha nikoli ne shranjujemo v hladilniku. Temperature v hladilniku so namreč več kot optimalne za proces, imenovan retrogradacija, kjer škrobi v kruhu prehajajo iz amorfnega stanja v stabilnejše kristalno stanje. Kristalni škrobi pa ustvarjajo zelo trd kruh.

Za shranjevanje uporabite ustrezno posodo. Pri tem je ključno, da je ta čim bolj neprodušno zaprta, da se zmanjša oksidacija in prepreči izhlapevanje vlage s površine kruha.

Škatle za kruh se običajno dobro obnesejo, lahko pa uporabite tudi voščeni papir, vrečko iz čebeljega voska in lana ali celo čisto kuhinjsko krpo.

Zamrzovanje svežega kruha

Če kruha ne nameravate pojesti v nekaj dneh, ga je najbolje zamrzniti. Pred zamrzovanjem ga narežite na posamezne rezine, zavijte v povoščeni ali pergamentni papir in položite v nepredušno posodo ali vrečko.

Takšen kruh bo sicer nekoliko spremenil strukturo, vseeno pa mu lahko na ta način podaljšate svežino za vsaj dva meseca.

Kako shranjujemo gobe?
Preberi še
Kako shranjujemo gobe?
Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252