Dominvrt.si
alu folija

Aluminijaste folije ne uporabljajte v te namene!

N.J.
11. 01. 2019 08.57
7

Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju … Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

V foliji pečen krompir s hrustljavo panceto
V foliji pečen krompir s hrustljavo panceto FOTO: Profimedia

Aluminijasto folijo prav gotovo lahko najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Le katera gospodinja vanjo ne zavija živil in je ne uporablja za pečenje, kuhanje in še marsikaj? Vendar morate biti pri uporabi tega praktično nepogrešljivega pripomočka zelo previdni. Kdaj in zakaj?

Vanjo ne shranjujte kislih živil

Sadja in jedi, ki vsebujejo kis, paradižnik ali paradižnikovo omako, nikar ne shranjujte v aluminijasti foliji. Po nekaj dneh v foliji namreč kislina, na primer v lazanji, reagira z aluminijem in razžre folijo. Majhne količine aluminija lahko prodrejo v hrano, povzroči nastanek luknjic v foliji in kovinski okus lazanje. Na kisli hrani, ki je shranjena v aluminijasti foliji, pa se lahko zaradi reakcije med kislino in folijo oblikujejo tudi bele pike, aluminijeve soli. Te pike sicer niso škodljive, a zagotovo niso privlačne. Neka italijanska raziskava je pokazala tudi, da med shranjevanjem v foliji v hrano pronica od 2 do 6 miligramov aluminija. Prav zato so za shranjevanje kislih jedi primernejše plastične posode.

Ne uporabljajte je na dnu pečice

Namestitev aluminijaste folije na dnu pečice, da bi s tem ubranili pečico pred madeži in sebi prihranili nekaj dela, prav gotovo ni pametna zamisel. Hrana se bo namreč zaradi tega spekla neenakomerno, sčasoma pa se lahko zaradi tega tudi pokvari pečica. Zato je veliko bolje, če pečico uporabljate brez folije, nesnago in madeže pa po pečenju obrišete. Počakajte le toliko, da se bo pečica pred tem ohladila, hrana pa še ne bo otrdela in se spojila s pečico.

Ne uporabljajte je v mikrovalovni pečici

Elektromagnetno valovanje prodre skozi steklo, papir in keramiko. Ti materiali se zato ne bodo pregreli med procesom kuhanja. Vroči so le zato, ker jih segreje hrana, ki se greje v njih v mikrovalovni pečici. Vendar pa aluminij odbija elektromagnetno valovanje, zaradi česar se hrana skuha neenakomerno, lahko pa se folija celo vname, zaiskri in poškoduje mikrovalovno pečico.

Do zdaj sicer še nobena raziskava ni pokazala, da bi aluminij dejansko škodil našemu zdravju, vendar pa nekateri trdijo, da lahko povzroči kronične dolgoročne zdravstvene težave. Seveda pri tem ne mislimo zgolj na aluminij iz folije, temveč tudi tistega, ki je v okolju, osebnih negovalnih izdelkih … Nekateri strokovnjaki so prav tako odkrili potencialne povezave med določenimi oblikami raka in izpostavljenostjo aluminiju, aluminij pa nekateri povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo in neplodnostjo. Čeprav nič ni trdno dokazano, se vseeno držite osnovnih pravil hranjenja živil v aluminijasti foliji, kuhanja in pečenja.

Aluminijasta folija
Aluminijasta folija FOTO: Profimedia
Komentarji (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ta lepotica ima zelo lepo Slovensko ime in priimek
Šemalo in UA zmaga 21. 11. 2017 11.40
Zelo netočno napisan članek! "...aluminij pa nekateri povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo ...". Ja, strokovnjaki SO ugotovili in SO VEČINOMA ENOTNI, da ima alumunij neposredno povezavo z razvojem Alzheimerjeve bolezni. Potrebno je brati dosledno - aluminij NI EDINI razlog za razvoj Alzheimerjeve, pri določenih tipih ljudi, pa je direkten in neposreden povod. Tako kot nekateri zbolijo za rakom, drugi pa ne, čeprav živijo v istem okolju, se popolnoma enako prehranjujejo, itd. Glede na to, se ga je po mojem mnenju smiselno izogibati. Ne samo ALU folije kot take, pač pa tudi ALU posod, v katerih se nahaja živilo, da bi se nato pogrelo v pečici ter aluminiju, ki ga najdemo v kozmetiki (deodorantih, zaščitnih kremah in oljih za sončenje, nekaj pa tudi v ličilih). Tako je npr. neka ženska v Ameriki tožila firmo Johnson & Johnson, ker je zaradi dolgoletne uporabe njenih izdelkov, ki vsebujejo smukec, dobila raka na jajčnikih. Sodišče ji je prisodilo preko 400 mio. dolarjev! Smukec pa najdemo v posipih in izdelkih za otroško nego, nenazadnje tudi v gospodinjskih rokavicah itd. Pa četudi mnogi "strokovnjaki" navajajo statistiko, da bo od toliko in toliko oseb zbolelo le toliko..., pa da morda pri uporabi smukca za intimno nego, bodo raka na jajčnikih dobile le 3, namesto 5 žensk, in take neumnosti. Skratka, treba je biti previden in malce premisliti kaj uporabljamo, kdaj, kako, itd.
gostinci zelo veliko uporabljajo aluminijato posodo
ne uporabljajte v mikrovalovni pečici - hmmm aluminijasta folija v mikrovalovni se vžge - info iz prve roke.
Ne vsaka, ene so "microwave safe".
Ne uporabljate jo na dnu pečice, kaj pa ko je na primer meso že v alu posodi in jo samo vstavimo v sredino pečice in pečemo z ventilatorjem in grelcem od zgoraj ?
Uporabnik 293 03. 03. 2020 18.14
Če že pečeš v alu posodi, potem ne rabiš zavijat še v alu folijo, raje jo nareži še malo v solato...
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1105