Kis namesto mehčalca za perilo
GOSPODINJSTVO

Kis namesto mehčalca za perilo

B.R.
09.06.2021, 5:45
0

Ena najbolj uporabnih in poceni sestavin v domačih čistilih je zagotovo beli kis. Njegova učinkovitost je večnamenska, kajti uničuje bakterije, razmaščuje in čisti madeže. Med različnimi načini uporabe v gospodinjstvu je tudi njegova uporaba namesto mehčalca.

Bel destiliran kis, ki je na voljo na prodajnih policah, je produkt postopka destilacije alkohola iz koruze, riža in ječmena. Med različnimi načini uporabe navadnega belega kisa v gospodinjstvu je tudi njegova uporaba namesto mehčalca pri pranju perila. Komercialni mehčalci so dragi in lahko na perilu pustijo močno dišeče ostanke, ki marsikdaj dražijo nos, pa tudi kožo.

Blago kisel beli kis z od 5 do 6 odstotkov kisline ne bo le zmehčal oblačil, temveč bo tudi osvežil vonj, še posebej učinkovit pa je pri odstranjevanju in preprečevanju vonjav po plesni. Blaga kislina je namreč ravno dovolj močna, da raztopi ostanek alkalnega ostanka mila.

Beli kis je zelo uporaben v gospodinjstvu.
Beli kis je zelo uporaben v gospodinjstvu. / FOTO: Dreamstime

Čeprav ga nekateri uporabljajo pri kuhanju, je na policah trgovin bel destiliran kis lahko označen kot "čistilni kis". Pozor, vedno uporabite bel destiliran kis in ne jabolčnega, ker jabolčni kis vsebuje rjavkaste čreslovine, ki lahko obarvajo oblačila.

Pol skodelice belega kisa, ki ga dodamo pri končnem izpiranju, bo zmehčalo tkanine in sploh ne bo pustilo ostankov. Če želite, lahko dodate tudi lahkoten vonj z nekaj kapljicami sivkinega olja.

Druge možnosti uporabe kisa

– Kot bombažno belilo za oblačila: zmešajte z vrelo vodo in uporabite za namakanje oblačil.

– Za čiščenje pralnih strojev: dodajte skodelico kisa, kamor običajno vstavite detergent za pranje perila, in ob praznem bobnu zaženite cikel na najvišji temperaturi. To bo osvežilo pralni stroj in odstranilo ostanke mila.

Kis v kopalnici
Kis v kopalnici / FOTO: Profimedia

– Proti slabemu vonju pod pazduho: pred pranjem srajc na tkanino, ki se dotika pazduh, popršite nerazredčen beli kis, da zmanjšate vonj po znoju.

– Očistite usedline mineralov v likalniku: vodno komoro napolnite z mešanico belega kisa in vode v razmerju 50 : 50; nato spustite paro, da odstrani usedline.

– Znebite se vonja cigaretnega dima na oblačilih: dodajte kis v pralni stroj in odstranil bo vonjave cigaretnega dima z oblačil.

– Kot naravni uničevalec plevela.

– Odstranite nalepke: nalepke na posodi in oknih očistite z mešanico kisa in vode; blaga kislina v kisu bo razrahljala lepilo na nalepki.

– Čistilo za ploščice in steklo: vodo zmešajte s kisom, da dobite naravno čistilo za sijoče površine.

Se spomnite, kdaj ste nazadnje očistili odtok za tuširanje?
PREBERI ŠE
Se spomnite, kdaj ste nazadnje očistili odtok za tuširanje?

Vir: The Spruce

NOVICE
Cepivo Novavaxa v največji študiji do zdaj okoli ...
ŠPORT
Milanič o 'kriminalki' v Beogradu: Zame je ...
POP IN
Luka Sešek je nov član Ansambla Saša Avsenika
TV ODDAJE
Mary šov Sanjski moški zapustila z dvignjeno glavo
VIZITA.SI
Ana Klašnja: kdaj pa kdaj je treba reči tudi ne ...
OKUSNO.JE
Samo 20 minut za izvrstno poletno kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Zaljubili smo se v najlepšo plažo na Jadranu
MOSKISVET.COM
Ženske, rojene v teh znamenjih, so najboljše žene
BIBALEZE.SI
'Svet se mi je sesul na milijon koščkov, moja ...
CEKIN.SI
Mark Zuckerberg: Tako sem srečnejši
DOMINVRT.SI
Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi
ZADOVOLJNA.SI
Napaka, ki jo delajo tudi številne Slovenke