Tako zaustavimo srbečico ob piku komarja
GOSPODINJSTVO

Tako zaustavimo srbečico ob piku komarja

N.R.A.
25.06.2022, 5:00
0

Vsako leto se eni in isti ljudje soočamo z neprijetnimi piki komarjev. Ti prizadenejo ljudi na različne načine – nekaterim pik že po kratkem času izgine, drugi pa lahko še cel teden hodijo z večjimi oteklinami po celem telesu. Ko prizadeto področje zaradi srbečice še dodatno spraskamo, povzročimo še hujšo reakcijo. Na srečo pa obstaja več načinov, s katerimi si zagotovimo, da do srbečice sploh ne bo prišlo ali pa da ta mine zelo hitro.

Komarji pri piku izvlečejo kri, v človeško telo pa injicirajo svojo slino, ki je tudi razlog za srbečico. Piki komarjev so izredno nadležni, večinoma pa niso nevarni, a seveda ne v vseh primerih. Na nekaterih območjih po svetu komarji prenašajo številne bolezni, ki so škodljive in prizadenejo predvsem krvni sistem. V primeru, ko po piku komarja začnemo težko dihati, imamo oteklo grlo ali pa se zgolj slabo počutimo, moramo nemudoma obiskati zdravnika. Ob običajnem piku in srbečici, s katero se soočamo vsako leto, si lahko pomagamo z naravnimi pripravki in sestavinami, ki so skrite na policah vsakega doma.

Čistilni alkohol

Čistilni alkohol pomaga takoj po piku. Popivnajte prizadeto površino z robčkom in omenjeno tekočino, vendar z njo ne pretiravajte – kaj hitro se lahko zgodi, da razdražite kožo.  

Triki, ki odganjajo komarje
PREBERI ŠE
Triki, ki odganjajo komarje

 

Med

Med ima antiseptične lastnosti, ki so jih poznali že v starem Egiptu. V preteklosti so ga uporabljali za razkuževanje ran, zdravljenje driske in ostalih prebavnih težav, varoval pa naj bi tudi pred infekcijami. Če z njim namažemo prizadeto območje pika komarja, ta takoj preneha srbeti, vendar pozor – nikar ne hodite z njim ven, saj boste tako privabili še več komarjev. Med je odlično sredstvo proti srbečici, je pa tudi odlično živilo, ki privablja komarje.

Čajna vrečka.
Čajna vrečka. / FOTO: Dreamstime

Mrzla čajna vrečka

Zeleni in črni čaj sta prava čaja, ki sta že od nekdaj zelo priljubljena med ljudmi. Uživamo ju, ker vsebujeta številne vitamine, antioksidante in alkaloide, izredno učinkovita pa sta tudi kot sredstvi za preprečevanje podočnjakov in pomiritev razdražene kože po piku komarja.

Aloe vera

Aloe vero, ki jo obožujemo kot rastlino, največkrat pa uporabljamo proti opeklinam, poznamo še po številnih drugih dobrih lastnosti. Aloe vera gel, ki ga lahko kupimo v trgovini ali pa ga pridobimo iz domače rastline, je odlično hladilno sredstvo, ki ga lahko izkoristimo tudi za pike komarjev.

Aloe vera.
Aloe vera. / FOTO: Dreamstime

Lažje reči kot storiti, toda najbolje je, da razdražene kože ne spraskamo. Na žalost univerzalnega recepta, ki bi z gotovostjo odgnal komarje, ni. Različnim ljudem pomagajo različne stvari, le najti morate tisto, ki vam najbolj ustreza.

Rastline, ki odganjajo komarje
PREBERI ŠE
Rastline, ki odganjajo komarje

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Poklon otrok ob osmi obletnici smrti očeta Robina ...
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
Plaže za adrenalinska doživetja – 2. del: ...
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo