Dominvrt.si
Odstranjevanje madeža

5 madežev, ki jih nikoli ne odstranjujte z vročo vodo

L.M.
21. 09. 2025 04.00
0

Ko gre za pranje perila, se vroča voda pogosto zdi optimalna možnost, saj lahko uniči bakterije, raztopi trdovratne madeže in nasploh najbolje poskrbi za čiščenje tkanin. Vendar pa v določenih primerih ni prava izbira za odstranjevanje madežev. Pravzaprav lahko pri nekaterih vrstah madežev toplota naredi več škode kot koristi.

Vroča voda lahko povzroči, da se nekateri madeži strdijo – zlasti tisti na osnovi beljakovin, kot so jajca, kri, znoj, trava in madeži hrane – zaradi česar jih je težje odstraniti. Po drugi strani pa lahko tudi poskrbi za razbarvanje pisanih oblačil.

Da bi preprečili, da bi odstranljive nesreče postale trajne, predstavljamo madeže, ki jih je priporočljivo najprej obdelati s hladno vodo.

Madeži na osnovi beljakovin

Madeži na osnovi beljakovin – kot so kri, znoj, mlečni izdelki, jajca in meso – so nekateri najbolj trdovratni, pri katerih se je bolje izogibati vroči vodi.

Vroča voda namreč lahko te madeže samo še 'skuha' in poglobi, zaradi česar jih je težje odstraniti.

Madež krvi
Madež krvi FOTO: Shutterstock

Madeži trave in rastlin

Tudi travo, blato in zemljo je najbolje odstraniti s hladno vodo. Ti namreč vsebujejo organske spojine, ki se ob izpostavljenosti toploti obnašajo podobno kot beljakovinski madeži. Začnite torej s hladnim izpiranjem, da preprečite strjevanje ali širjenje le-teh. Če imate opravka z blatom, pustite, da se popolnoma posuši, nato pa s krtačenjem odstranite odvečno zasušeno umazanijo, preden tkanino obdelate in operete.

Madež trave
Madež trave FOTO: Shutterstock

Črnila in barve

Barve in črnila na oljni osnovi se lahko na tkanini po splakovanju z vročo vodo samo še utrdijo. Za odstranitev takšnega madeža položite umazano tkanino z licem navzdol in sperite s hladno vodo z zadnje strani, da preprečite širjenje pigmenta. Perite ločeno, da preprečite razmazovanje na drugaoblačila.

Črn madež
Črn madež FOTO: Shutterstock
Na tem mestu v svojem domu nikoli ne shranjujte čistil
Preberi še
Na tem mestu v svojem domu nikoli ne shranjujte čistil

Vino in pijače s tanini

Madeži rdečega vina in čaja so znano zapleteni – vroča voda pa izziv le še poveča. Toplota lahko 'zaklene' tanine – to so naravne spojine, ki jih te pijače lahko vsebujejo, zaradi česar je pigment težje odstraniti.

Madeži rdečega vina
Madeži rdečega vina FOTO: Profimedia

Sadje

Tako kot vino tudi paradižnik in jagodičevje vsebujejo podobno težko odstranljive spojine, ki dajejo tem živilom njihove naravno žive odtenke. Pranje z vročo vodo jih bo le utrdilo v vlaknih. Nežna sredstva za odstranjevanje madežev, kot so blagi detergenti za pomivanje posode in destiliran beli kis, ter hladna voda so poleg vroče vode učinkovite možnosti.

Čeprav je morda skušnjava, da vsako nezgodo s pranjem perila poškropite z vročo vodo, potrpežljivost in nižje temperature pogosto prinesejo boljše rezultate. Za madeže na osnovi beljakovin in druge zgoraj navedene madeže se držite hladnega izpiranja, ustreznega sredstva za odstranjevanje madežev in perite previdno, da si zagotovite najboljše možnosti za rešitev oblačil.

Madež paradižnika
Madež paradižnika FOTO: Shutterstock
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252