Pravilno shranjevanje gob je bistveno za ohranitev njihove kakovosti in okusa, vendar je to zaradi njihove občutljive in pokvarljive narave včasih nekoliko zahtevna naloga.
Tudi če uporabljate zgornje metode shranjevanja, je treba cele gobe porabiti v enem tednu od nakupa. Narezane gobe je treba porabiti v treh dneh.

Gobe naj ne bodo izpostavljene vlagi
Gobe so sestavljene iz 80 do 90 odstotkov vode in imajo porozno teksturo, kar pomeni, da vpijajo vodo kot spužve.
Zaradi že tako visoke vsebnosti vode jih, če želimo, da ostanejo čvrste in sveže, ni priporočljivo izpostavljati dodatni vlagi. Cilj shranjevanja gob je torej preprečiti, da bi sproščale vodo in vpijale vlago iz zraka. Prav tako se je nujno izogniti pranju gob pred shranjevanjem - s tem bi jim namreč močno skrajšali rok uporabnosti.

Kako shranjevati gobe v hladilniku
Ne glede na to, ali gre za gojene gobe, kot so denimo šampinjoni, ali tiste, ki ste jih nabrali v gozdu, je pravilen način shranjevanja na splošno enak.
Zavijte jih v rjavo vrečko: Cele, neoprane gobe preprosto dajte v rjavo papirnato vrečko in zgornji del prepognite, da jo zaprete. Papirnata vrečka bo vpila vso vlago in tako ohranila vaše gobe na suhem.
Uporabite papirnate brisače: Če nimate rjave papirnate vrečke, lahko gobe tudi zavijete v papirnato brisačo in jih položite v predal v hladilniku. Tako kot vrečka bo tudi papirnata brisača vpila vlago in pomagala gobam ohraniti svežino.

Izogibajte se plastiki: Gob ni priporočljivo shranjevati v plastični posodi – še posebej, če ta nima dotoka svežega zraka in je neprodušno zaprta. Namesto tega se raje poslužite enega od zgornjih načinov.
Postavite jih stran od živil z močnim vonjem: Izogibajte se tudi shranjevanju gob v bližino hrane z močnim vonjem, saj se bo ta zlahka vpil vanje.
Narezane gobe: Če ste gobe že narezali (ali ste jih kupili narezane), jih shranite v nepredušno zaprti posodi v hladilniku.
Znaki, da so se gobe pokvarile
Tudi če so pravilno shranjene, gobe ne bodo zdržale zelo dolgo časa. Jasni znaki, da so se pokvarile, so, če so sluzaste, nagubane, razmočene ali so spremenile svojo prvotno barvo. Pokvarjene gobe imajo tudi neprijeten vonj in lahko celo plesnijo. Če je na njih le nekaj temnih madežev, so morda še vedno varne za uživanje – to je le znak, da jih je treba kmalu porabiti.


Povzeto po: marthastewart.com
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV