Dominvrt.si
Sadje z Bližnjega vzhoda, ki so ga znali ceniti že naši dedki in babice

Sadje z Bližnjega vzhoda, ki so ga znali ceniti že naši dedki in babice

Kutina je sadno drevo, cenjeno zaradi aromatičnih plodov in čudovitih spomladanskih cvetov. Čeprav izvira z Bližnjega vzhoda, so jo v preteklosti močno vzljubile tudi naše babice in dedki. Spoznajte vse o tej vsestranski rastlini, ki daje okusno hruškasto sadje.

Majhen, a čudovit zimzeleni grm z rdečimi jagodami in zdravilnimi listi

Vednozeleni gornik - majhen, a čudovit grm, je več kot le rastlina, ki ljubi mraz. Njegovi zimzeleni listi pa niso le dokaz njegove odpornosti in trdoživosti, temveč tudi zakladnica koristi za človekovo zdravje. Preberite več o tej zdravilni rastlini iz družine vresovk.

Majhen, a čudovit zimzeleni grm z rdečimi jagodami in zdravilnimi listi
Zaklad med gobami, ki ga najpogosteje najdemo pod brezovim drevesom

Zaklad med gobami, ki ga najpogosteje najdemo pod brezovim drevesom

Brezov ded je užitna goba iz družine cevark, ki jo največkrat najdemo v listnatih gozdovih. Ta značilna jesenska goba zlasti pogosto raste v simbiozi z brezami, od koder izvira tudi njeno ime.

Pripravite svoj pralni prašek iz kostanja

Nobena skrivnost ni, da je pranje perila za okolje precej obremenjujoče, a se mu po drugi strani nikakor ne moremo izogniti. Poraba energije in vode je neizogibna, poleg tega pa večina klasičnih detergentov za pranje perila vsebuje snovi, ki niso biološko razgradljive in močno onesnažujejo okolje ter imajo nenazadnje vprašljiv učinek na naše zdravje. Vse to so razlogi, ki vas bodo morda prepričali, da si detergent iz kostanja pripravite kar sami.

Pripravite svoj pralni prašek iz kostanja
Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava

Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to

Čeprav na splošno velja prepričanje, da se gobarska sezona zares začne šele jeseni, v resnici gobe rastejo prav skozi vse leto. Bolj kot letni čas je namreč pomembna količina padavin v določenem obdobju – več dežja pomeni boljšo rast. A če predpostavimo, da se vrhunec nabiranja gob vseeno zgodi po koncu poletja, potem je morda na mestu, da opozorimo na nekatere napake, ki se jim velja zavoljo sebe in drugih obiskovalcev gozda raje izogniti.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to
Arhiv
Anketa
Arhiv
Kako pri vas shranjujete skodelice in kozarce?
Skodelice delijo ljudi na dve skupini – kakšen je pravilni način shranjevanja?

Skodelice delijo ljudi na dve skupini – kakšen je pravilni način shranjevanja?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1311