Če imate v teh jesenskih dneh pred seboj užitno oranžno bučo, ki ste jo pridelali na svojem vrtu ali njivi, nikar ne zavrzite tudi njenih listov.
Po okusu spominjajo na špinačo, vendar so manj grenki kot ohrovt in blitva.
Izkaže se, da so prav tako užitni, hranljivi in okusni kot samo meso tega sadeža. Pravzaprav ni dvoma, da imajo ti, tako kot mnoga druga listnata zelenjava, veliko prehranskih koristi.

Bučni listi so polni antioksidantov
Bučni listi so bogati z antioksidanti, kot so beta-karoten, ki ga sicer najdemo tudi v sami buči, flavonoidi in vitaminom C. Antioksidanti pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom oziroma škodljivim molekulam, ki lahko – če so prisotne v visokih ravneh – povzročijo celične poškodbe in povečajo tveganje za nekatere kronične bolezni.
V njih najdemo esencialne minerale in vitamine
Bučni listi so bogati tudi z esencialnimi minerali, vključno s kalijem, ki je potreben za krčenje mišic, ravnovesje tekočin in kemično signalizacijo med živčnimi celicami. Pripomore pa tudi k pravilnemu delovanju ledvic, prebavnega sistema in srca.
Bučni listi vsebujejo tudi koristna hranila, kot sta kalcij in magnezij, ki sta pomembna za zdravje kosti oziroma delovanje mišic. Z uživanjem bučnih listov v telo vnesemo tudi majhno, a omembe vredno količino folne kisline oziroma vitamina B9. Tudi slednja se nahaja v mesu, cvetovih in listih jesenskih buč. Folna kislina je pomembna za rast in razvoj celic in tkiv skozi vse življenje, še posebej pa za pravilno delovanje možganov.

Vsebujejo tudi veliko vlaknin
Bučni listi so nenazadnje odličen vir prehranskih vlaknin, ki podpirajo zdravo prebavo in lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Uživanje več vlaknin iz temnolistnate zelenjave lahko pomaga tudi, da se dlje časa počutimo siti.
Kako nabrati bučne liste?
Ker bučnih listov običajno ne prodajajo v supermarketih, jih boste morali nabrati na svojem vrtu – ali pa jih, če imate srečo, dobiti pri kakšnem kmetu.
Za uživanje je najbolje izbrati mlajše liste, ki so nežni in bolj primerni za kuhanje.
Za nabiranje lista prepognite steblo na pol, tako da se zlomi, vendar vlakna ostanejo nedotaknjena. Odrežite približno vsak drugi list, da bo lahko rastlina še naprej rastla.
Kako pripraviti in shraniti bučne liste?
Preden postrežete bučne liste, jih operite kot solato. In čeprav so sveže nabrane različice najboljše zaradi kakovosti in okusa, jih lahko zagotovo nekaj shranite za pozneje – zavijte jih v papirnato brisačo in jih položite v nepredušno zaprto posodo v hladilniku.

Povzeto po: marthastewart.com
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV