Dominvrt.si
Divji šparglji imajo bolj izrazito aromo kot gojeni.

To so rastišča, kjer najdemo največ divjih špargljev

Divji šparglji so več kot le hrana – so simbol tradicije in povezanosti z naravo. Bogati z vitamini in minerali ter z edinstvenim okusom, vabijo na kulinarično popotovanje v srcu Krasa, Istre in Goriških brd.

April, maj in junij so meseci, ko se tržnice bohotijo s tankimi zelenimi poganjki špargljev, ki so prava pomladna poslastica. To je obdobje, ko šparglji dosežejo svojo najboljšo kakovost, zato ni čudno, da so v kulinariki izjemno priljubljeni. Poleg nakupa svežih špargljev na tržnicah se lahko odločimo tudi za nekoliko bolj avanturistično izkušnjo – obisk narave in nabiranje divjih špargljev. 

Divje Šparglje nabiramo od aprila do junija.
Divje Šparglje nabiramo od aprila do junija. FOTO: Shutterstock

Na Primorsko po šopek divjih špargljev

Če se odločimo za nedeljski izlet na Primorsko, bomo našli to naravno bogastvo ob robovih suhozidov, med grmičevjem, skalovjem, pod hrasti ali v suhi travi. Tako bomo lahko uživali v iskanju teh divjih rastlin, ki so še posebej cenjene zaradi svoje izrazite arome in edinstvenih hranilnih lastnosti. Šparglji, bodisi gojeni bodisi divji, so prava pomladna poslastica, ki si zasluži prostor v naših jedeh. Če želite doživeti nekaj posebnega, lahko obiščete Kras, Istro ali Goriška Brda in ob nabiranju divjih špargljev uživate v raziskovanju pokrajinskih lepot.

Zakaj so divji šparglji tako cenjeni?

Divji šparglji (Asparagus officinalis), znani tudi kot gozdni šparglji, so zelo cenjeni zaradi izrazite arome in nežnejše strukture v primerjavi z gojenimi vrstami. Poganjki so običajno tanjši in bolj nežni, okus pa intenzivnejši, kar jedem doda poseben pečat. Divji šparglji rastejo predvsem v naravnih habitatih, kot so suhi travniki, robovi gozdov in med suhozidi, kar pomeni, da so zelo povezani z naravno dediščino in pokrajino, v kateri rastejo, kjer so izpostavljeni vplivom vremena in neobdelanim tlom. Ta rastna okolja prispevajo k njihovemu edinstvenemu hranilnemu profilu.

Divji šparglji rastejo predvsem v naravnih habitatih, kot so suhi travniki, robovi gozdov in med suhozidi.
Divji šparglji rastejo predvsem v naravnih habitatih, kot so suhi travniki, robovi gozdov in med suhozidi. FOTO: Shutterstock

Zdravstvene koristi divjih špargljev

Divji šparglji so bogati z vitamini in minerali, med katerimi izstopajo vitamin C, ki podpira delovanje imunskega sistema, vitamin A (v obliki beta-karotena), ki je pomemben za zdravje oči in kože, vitamin K, ki je ključen za strjevanje krvi, vitamini skupine B, ki podpirajo presnovo in energijske procese v telesu ter minerali, kot so kalij, magnezij, železo in kalcij, ki so ključni za delovanje mišic, živčevja in kosti.

Poleg tega vsebujejo tudi vlaknine, ki pospešujejo prebavo, in inulin, prebiotik, ki spodbuja rast koristnih črevesnih bakterij. Zaradi nizke kalorične vrednosti, majhne vsebnosti maščob in visoke hranilne gostote predstavljajo odlično izbiro za vse, ki iščejo lahko, a hranilno bogato živilo.

Divji šparglji imajo bolj izrazito aromo kot gojeni.
Divji šparglji imajo bolj izrazito aromo kot gojeni. FOTO: Shutterstock

Divji šparglji na Primorskem več kot le vir prehrane

Nabiranje divjih špargljev ima na območjih, kot so Kras, Istra in Goriška Brda, dolgo tradicijo. V preteklosti so šparglji predstavljali pomemben vir prehrane, zlasti v obdobjih pomanjkanja, ko so bile druge kmetijske kulture manj dostopne. Danes ta tradicija živi dalje – med drugim skozi Brstovsko špargljado, prireditev, ki slavi lokalno kulinariko in naravno bogastvo Krasa.

Divji šparglji tako niso le prehranska posebnost, temveč tudi pomemben del kulturne dediščine, ki nas povezuje z naravo, lokalnimi skupnostmi in spoštovanjem tradicije.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 945