Dominvrt.si
Paradižniki

Tako prepoznamo najbolj sveže in sočne paradižnike

L.M.
15. 07. 2025 14.46
0

Paradižniki so najbolj okusni, takoj ko jih poberemo z vrta. Toda na žalost se ne skladiščijo tako dobro kot denimo korenje, cvetača ali kakšna druga vrtnina. Poglejmo, kako prepoznati paradižnik, ki je še vedno okusen in sočen – pa naj bo to na tržnici ali na domači gredici.

Najboljši način, da prepoznate slab paradižnik, je ta, da ga prerežete. Če je njegova zunanjost videti motna ali poškodovana, je paradižnik še vedno lahko sprejemljiv za uživanje. Toda kadar želimo ugotoviti svežino tega sadeža, obstaja nekaj trikov, ki ne zahtevajo pogleda v njegovo notranjost.

Bodite pozorni na poškodbe lupine in puščanje soka

Če ima vaš paradižnik manjšo poškodbo na površini, je lahko še vedno varen za uživanje – vendar to pomeni, da se bo zelo hitro pokvaril. Takšen paradižnik pojejte čim prej. Če je paradižnik prekrit s poškodbami in iz njegove notranjosti teče sok, potem ni dvoma, da ga je treba zavreči.

Paradižniki so najbolj okusni, takoj, ko jih poberemo z vrta.
Paradižniki so najbolj okusni, takoj, ko jih poberemo z vrta. FOTO: Shutterstock

Potipajte ga, če je mehak in kašast

Dober, zrel paradižnik je poln soka in čvrst na dotik – vendar ne trd kot kamen. Gnijoči paradižnik je po drugi strani na dotik mehak in kašast. Takšnega je bolje zavreči, kot pa ga pojesti.

Preverite, ali so na paradižniku črne, bele ali zelene lise

Ko se na paradižniku pojavi plesen, se to običajno pokaže kot črne, bele ali zelene lise. Takoj ko jih opazite, celoten paradižnik zavrzite. Ne poskušajte ga obrezovati, tudi če so lise še majhne in slabo vidne.

Recept za Toskansko paradižnikovo juho najdete na Okusno.je

Povohajte ga

Svež in ravno prav zrel paradižnik naj bi imel rahlo sladek in prijeten vonj. Če zavohate kislino, ga ne jejte, tudi če je navzven še vedno videti v redu. Morda je pod kožo že začel gniti.

Dober, zrel paradižnik je poln soka in čvrst na dotik - vendar ne trd kot kamen.
Dober, zrel paradižnik je poln soka in čvrst na dotik - vendar ne trd kot kamen. FOTO: Shutterstock

Primerjajte obliko paradižnikov

Morda se sliši nekoliko nenavadno, toda paradižniki, ki imajo vsi isto obliko, navadno niso najboljšega okusa. Če vidite, da so si paradižniki med seboj nekoliko neenotni – tako po obliki kot velikosti, potem lahko sklepate, da so rasli naravno in dozoreli na rastlini, kar je dober znak.

Inovativna uporaba zamaškov za balkonski vrt
Preberi še
Inovativna uporaba zamaškov za balkonski vrt
Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1030