Najboljši način, da prepoznate slab paradižnik, je ta, da ga prerežete. Če je njegova zunanjost videti motna ali poškodovana, je paradižnik še vedno lahko sprejemljiv za uživanje. Toda kadar želimo ugotoviti svežino tega sadeža, obstaja nekaj trikov, ki ne zahtevajo pogleda v njegovo notranjost.
Bodite pozorni na poškodbe lupine in puščanje soka
Če ima vaš paradižnik manjšo poškodbo na površini, je lahko še vedno varen za uživanje – vendar to pomeni, da se bo zelo hitro pokvaril. Takšen paradižnik pojejte čim prej. Če je paradižnik prekrit s poškodbami in iz njegove notranjosti teče sok, potem ni dvoma, da ga je treba zavreči.

Potipajte ga, če je mehak in kašast
Dober, zrel paradižnik je poln soka in čvrst na dotik – vendar ne trd kot kamen. Gnijoči paradižnik je po drugi strani na dotik mehak in kašast. Takšnega je bolje zavreči, kot pa ga pojesti.
Preverite, ali so na paradižniku črne, bele ali zelene lise
Ko se na paradižniku pojavi plesen, se to običajno pokaže kot črne, bele ali zelene lise. Takoj ko jih opazite, celoten paradižnik zavrzite. Ne poskušajte ga obrezovati, tudi če so lise še majhne in slabo vidne.
Povohajte ga
Svež in ravno prav zrel paradižnik naj bi imel rahlo sladek in prijeten vonj. Če zavohate kislino, ga ne jejte, tudi če je navzven še vedno videti v redu. Morda je pod kožo že začel gniti.

Primerjajte obliko paradižnikov
Morda se sliši nekoliko nenavadno, toda paradižniki, ki imajo vsi isto obliko, navadno niso najboljšega okusa. Če vidite, da so si paradižniki med seboj nekoliko neenotni – tako po obliki kot velikosti, potem lahko sklepate, da so rasli naravno in dozoreli na rastlini, kar je dober znak.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV