V gozdu nikoli nismo sami. S tem nimamo v mislih le preostalih obiskovalcev, ki so verjetno prav tako kot vi s prazno košaro zakorakali tja, polni optimizma. Pogosto pozabimo, da je gozd pravzaprav življenjski prostor mnogih živali – mi pa smo tam prav zares samo obiskovalci.
Pravila vedenja v gozdu
V prvi vrsti se vzdržimo lomljenja vej, trganja listov, rezanja lubja in podobno, saj to lahko poškoduje drevesa in jih naredi bolj dovzetna za patogene in škodljivce. Po nepotrebnem ne teptamo gob in rastlin - navsezadnje imajo pomembno mesto v ekosistemu in služijo kot vir hrane za prostoživeče živali.
Eva Zupan, ena bolj prepoznavnih gobarskih strokovnjakinj pri nas, pravi, da se je v gozdu treba držati predvsem 'zdrave pameti in olike': "... nismo preglasni, ne uničujemo narave, smo spoštljivi, ne strašimo živali, smo ljubeznivi do ljudi, ki jih srečamo in zmerni pri nabiranju. Smeti vzamemo s seboj nazaj domov - še lepše pa je, če imamo kakšno vrečko, v katero gredo tudi smeti, ki jih tam najdemo."

Naši gozdovi trenutno že polni gob
Sezona gob pri nas traja vse od pomladi pa do začetka zime, njihova rast in uspevanje pa sta odvisna predvsem od količine padavin v določenem obdobju. Tako ni presenetljivo, da je bil junij precej skromen, kar se tiče rasti gob, trenutno pa smo v obdobju 'razcveta'.
"Pravzaprav je nenavadno, da so se gobe začele šele zdaj. Morda so za višje ležeče kraje malo pohitele, a letošnja sezona je bila do te rasti precej podpovprečna. Prvi val, ki se običajno zgodi že junija ali prej, je tokrat skorajda izostal zaradi velike suše. Tudi kasneje gob potem ni bilo. Seveda je največ gob jeseni, a se sezona vseeno začne že junija, s prvimi poletnimi gobani, lisičkami ... Tega letos skorajda ni bilo," pove naša sogovornica.
V slovenskih gozdovih najdemo približno 15 tisoč vrst popisanih gob
Slovenija je zaradi velike pokritosti z gozdom precej gobarska dežela, Slovenci pa smo presenetljivo ali ne - precej navdušeni gobarji. Po oceni Mikološke zveze Slovenije naj bi pri nas raslo okoli 15.000 vrst gob, od katerih jih je odkritih in poimenovanih okoli 3500. Kakšnih 200 vrst gob je strupenih, 30 pa smrtno strupenih.
"Katere boste srečali na sprehodu v gozdu, je sicer precej odvisno od tega, v kakšen gozd zavijete ..., " pravi Eva Zupan.
"... tam, kjer je bilo več dežja, so se začeli pojavljati jurčki, tudi lisičke. Najdejo se tudi druge vrste gobanov in golobice. Trenutno je rast bolj bogata malo višje, ne čisto v nižinah, verjetno zaradi temperatur. Je pa vseeno precej povezana s količino dežja. V 'mojem' gozdu v Prlekiji, blizu Ormoža, je trenutno zelo malo rasti. Najdeš tu in tam kakšno golobico, kakšnega rumenega maslenca in rumenobetnega novogobana, jurčkov in lisičk pa sploh ni. Pohorje je trenutno druga pesem, saj je v zadnjem tednu, dveh precej gob."

Naberimo toliko, da pustimo kaj tudi za ostale obiskovalce – ljudi in živali
Ob obisku gozda se držimo zdrave pameti kot tudi predpisov, ki zapovedujejo, koliko gob lahko posamezni obiskovalec nabere dnevno za lastne potrebe. To seveda ne vključuje zavarovanih vrst, ki jih je popolnoma prepovedano nabirati, ter mest, kjer je nabiranje v celoti prepovedano.
"Dobro je poznati zavarovane vrste v Sloveniji in mesta, kjer je nabiranje prepovedano," se strinja naša sogovornica.
Pri nas je največja dovoljena količina omejena na 2 kilograma ali eno gobo, ki presega to težo dnevno.
Zupanova sicer pravi, da smo Slovenci še vedno nekoliko preveč egoistični ter želimo gobe vse preveč zadržati samo zase: "Žal pri nas še marsikdo nabira gobe v plastične vrečke in pretirava s količino. Meni osebno se zdi nenavadno slovensko 'skrivanje' mest, kjer najdeš gobe. Sama z največjim veseljem pokažem mesta, kjer gobe najdem in jih popeljem po gozdu."
Kakšno pa je pravilno nabiranje gob?
Za samo nabiranje gob pravzaprav ne potrebujemo posebne opreme. Kot je omenila že gobarska strokovnjakinja, pa le-te raje shranimo v košaro, namesto v plastično vrečko. Če gobe shranjujemo v plastični vrečki, se bo zaradi izločanja vlage pospešil proces gnitja.
"Gobe nabiramo v trdo in zračno embalažo, pri tem ne uničujemo podgobja. Za našo varnost je dobro, da nabiramo za hrano samo gobe, ki jih dobro poznamo. Če želimo kakšno dodatno doma pregledati, jo spravimo posebej od gob za v lonec."
Goba je pravzaprav samo nadzemni del veliko večjega organizma, njena glavna naloga pa je proizvajati spore, ki pomagajo rastlini pri razmnoževanju. Nepogrešljiv kos opreme sta torej zagotovo košara za gobe ter nož, s katerim gobo odrežemo. Če nožka nimamo, gobo odtrgamo tako, da ne poškodujemo podgobja – najlažje na način, da jo nežno zavrtimo.
Posnetek, ki razkriva, kako hitro rastejo jurčki

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV