Dominvrt.si
Smrekovi vršički

Naberite jih sedaj in iz njih skuhajte marmelado

L.M.
14. 05. 2025 11.20
0

Spomladi, ko se smreke in drugi iglavci prebudijo iz mirovanja in ponovno začnejo aktivno rasti, se na koncih vej pojavijo novi poganjki. Znano je, da so ti izjemno koristni za naše telo, iz njih pa lahko pripravimo različne zdravilne pripravke. Gotovo ste že slišali za sirup iz smrekovih vršičkov, malokdo pa ve, da je iz njih mogoče skuhati tudi okusno marmelado.

Smrekovi vršički so ena bolj cenjenih gozdnih dobrin, ki je na voljo spomladi. Pravzaprav gre za skupek nežnih mladih iglic, ki so svetlo zelene barve in zelo mehke na dotik. So izjemno bogati z vitaminom C, karotenoidi, minerali in klorofilom.

Kako nabiramo smrekove vršičke?

Kot pri mnogih drugih naravnih dobrinah, moramo tudi pri nabiranju smrekovih vršičkov ravnati odgovorno.

Vršičke vedno nabiramo na starejših, odraslih drevesih, saj bi mlada drevesa sicer preveč obremenili in bi slabše rasla.

Nikoli ne naberemo več kot 20 odstotkov vršičkov z enega drevesa.

Pri nabiranju ne pretiravamo in naberemo le toliko, kot zares potrebujemo.

Smrekovi vršički imajo razmeroma dolg rok trajanja. Na hladnem lahko zdržijo več mesecev, če iz njih skuhamo marmelado, pa bodo brez težav zdržali skozi celotno naslednjo zimo.

Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja
Preberi še
Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja
Smrekovi vršički so ena bolj cenjenih gozdih dobrin, ki je na na voljo spomladi.
Smrekovi vršički so ena bolj cenjenih gozdih dobrin, ki je na na voljo spomladi. FOTO: Shutterstock

Sestavine za marmelado iz smrekovih vršičkov

- 3 skodelice smrekovih vršičkov

- 1,5 litra vode

- 650 g želirnega sladkorja

- 150  ml limoninega soka

Postopek

Najprej zavremo vodo in jo prelijemo čez oprane smrekove vršičke. Prepričamo se, da so vsi vršički pokriti. Pustimo stati vsaj 5 ur. Tekočina se bo na tej točki obarvala v rjavozeleno.

Smrekove vršičke skupaj s tekočino prelijemo v lonec. Po želji jih lahko z žlico ali vilico nežno potlačimo, da iz njih izstisnemo čim več hranilnih sokov.

Vsebino lonca sedaj postavimo na štedilnik, dodamo sladkor ter na močnem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi, vsebina pa zavre. Po tem kuhamo še toliko časa, dokler se tekočina ne zgosti. Marmelado nato prelijemo v čiste steklene kozarce in dobro zapremo.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 921