Smrekovi vršički so ena bolj cenjenih gozdnih dobrin, ki je na voljo spomladi. Pravzaprav gre za skupek nežnih mladih iglic, ki so svetlo zelene barve in zelo mehke na dotik. So izjemno bogati z vitaminom C, karotenoidi, minerali in klorofilom.
Kako nabiramo smrekove vršičke?
Kot pri mnogih drugih naravnih dobrinah, moramo tudi pri nabiranju smrekovih vršičkov ravnati odgovorno.
Vršičke vedno nabiramo na starejših, odraslih drevesih, saj bi mlada drevesa sicer preveč obremenili in bi slabše rasla.
Nikoli ne naberemo več kot 20 odstotkov vršičkov z enega drevesa.
Pri nabiranju ne pretiravamo in naberemo le toliko, kot zares potrebujemo.
Smrekovi vršički imajo razmeroma dolg rok trajanja. Na hladnem lahko zdržijo več mesecev, če iz njih skuhamo marmelado, pa bodo brez težav zdržali skozi celotno naslednjo zimo.


Sestavine za marmelado iz smrekovih vršičkov
- 3 skodelice smrekovih vršičkov
- 1,5 litra vode
- 650 g želirnega sladkorja
- 150 ml limoninega soka
Postopek
Najprej zavremo vodo in jo prelijemo čez oprane smrekove vršičke. Prepričamo se, da so vsi vršički pokriti. Pustimo stati vsaj 5 ur. Tekočina se bo na tej točki obarvala v rjavozeleno.
Smrekove vršičke skupaj s tekočino prelijemo v lonec. Po želji jih lahko z žlico ali vilico nežno potlačimo, da iz njih izstisnemo čim več hranilnih sokov.
Vsebino lonca sedaj postavimo na štedilnik, dodamo sladkor ter na močnem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi, vsebina pa zavre. Po tem kuhamo še toliko časa, dokler se tekočina ne zgosti. Marmelado nato prelijemo v čiste steklene kozarce in dobro zapremo.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV