Dominvrt.si
Modrikasta golobica

Modrikasta golobica: okusna goba, ki je pogosto spregledana

L.M.
26. 09. 2025 14.24
0

Russula cyanoxantha, pri nas znana kot modrikasta golobica, je vizualno precej nezanimiva, a po drugi strani užitna in izjemno okusna vrsta gob, ki raste tudi pri nas. Preberite vse o njej, da jo boste naslednjič lahko prepoznali, če jo opazite v gozdu.

Modrikasta golobica je med gobarji cenjena predvsem zaradi blagega oreščkastega okusa in nenavadne teksture.

Videz in identifikacija

Modrikasta golobica ima klobuk, ki je širok od 5 do 15 cm, sprva izbočen, s starostjo pa se splošči, včasih pa se na njem razvije vdolbinica. Barva klobuka je zelo spremenljiva in lahko vključuje odtenke vijolične, lila, zelene, sive, rjave in celo rumene. Pogosto je videti pisana ali lisasta, površina pa je nekoliko sijoča z grobo teksturo zaradi temnih vlaken.

Značilna trosovnica je ključna lastnost, po kateri lahko prepoznamo to vrsto. Trosi so stisnjeni, bele do kremaste barve, rahlo razcepljeni in prožni na dotik. Bet je valjaste oblike ter čvrst in bele barve – včasih z rahlimi vijoličnimi ali rožnatimi odtenki. Goba zraste od 5 do 10 cm v višino.

Njeno meso je trdo in belo, ob prerezu postane rahlo sivkasto in ima blag, sladek, oreščkast okus. Za razliko od mnogih sorodnic se trosovnica ne uniči zlahka.

Modrikasta golobica
Modrikasta golobica FOTO: Shutterstock

Kje raste?

Modrikasta golobica raste v listopadnih in mešanih gozdovih, zlasti v bukovih in hrastovih, najdemo pa jo lahko tudi pri iglavcih. Najraje ima s hranili bogata, rahlo kisla tla z dobro drenažo in stalno vlago. Goba je mikorizna in tvori simbiotske odnose z drevesnimi koreninami.

Pojavlja se od poletja do jeseni. Običajno jo najdemo na gozdnih tleh pod gosto drevesno krošnjo, kjer se kopičijo listnati odpadki in organski material.

Užitnost in uporaba v kulinariki

Ta okusna užitna goba je znana po svoji čvrsti teksturi in prijetnem okusu. Lahko jo pražimo, dodamo v juhe, solate ali omlete. Vsebuje koristne spojine s potencialno koristnimi učinki, kot so protivnetne in antidiabetične lastnosti. Za to vrsto ni znanih pomislekov glede toksičnosti, vendar je treba biti previden, da je ne zamenjamo s katero drugo, potencialno nevarno.

Previdnost pri nabiranju ni odveč

Čeprav pri nas načeloma ni smrtonosno strupenih gob, ki bi bile zelo podobne modrikasti golobici, obstajajo nekatere vrste, ki lahko povzročijo prebavne motnje, če jih zaužijemo, kot so denimo bljuvna golobica, siva golobica, ki je sicer užitna, ali pa drobljiva golobica, ki je močno pekoča in rahlo strupena.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to
Preberi še
Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to
Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252