Dominvrt.si
Cvetovi tolščaka se pojavijo v juniju.

Rastlina, ki jo pogosto zanemarjamo, čeprav je nadvse zdravilna

Navadni tolščak (Portulaca oleracea), znan tudi kot portulak, je enoletna rastlina iz družine tolščakovk (Portulacaceae), razširjena po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki. Čeprav ga pogosto štejemo med plevel, je v resnici izjemno hranilna in zdravilna rastlina, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zaradi svoje izjemne odpornosti in prilagodljivosti uspeva v vročih, suhih razmerah ter na revnih tleh, kar omogoča njeno široko razširjenost po vsem svetu.

Botanično je tolščak enoletnica s plitvo, vlaknasto korenino, prilagojeno suhim in peščenim tlom. Njegovo rdečkasto, sočno in razvejano steblo je plazeče in pogosto tvori nizke preproge, ki pokrivajo večje površine. Listi so majhni, ovalni, mesnati in svetlo zeleni, z rahlo slanim okusom, značilnim za mnoge sočnice.

Rastlina doseže svoj največji razcvet v poletnih mesecih, običajno od junija do septembra, ko so tla dovolj ogreta (nad 15 C). Prvi poganjki se pojavijo že konec pomladi, najbujnejša rast pa poteka v juliju in avgustu. Zaradi sposobnosti preživetja v vročini je pogosto ena redkih zelenih rastlin sredi poletja, ko druge ovenijo.

Tolščak od junija do septembra razvije drobne, rumene cvetove s petimi cvetnimi listi, ki se odpirajo le ob sončnih dneh. Plodovi so kot drobne kapsule, polne črnih semen, ki se širijo s pomočjo vetra in vode, kar omogoča hitro razmnoževanje.

Cvetovi tolščaka se pojavijo v juniju.
Cvetovi tolščaka se pojavijo v juniju. FOTO: Shutterstock

Zdravstvene koristi

Tolščak vsebuje precej alfa-linolenske kisline (ALA), celo več kot katera koli druga znana listnata zelenjava. Poleg tega je bogat z vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom E in pomembnimi minerali, kot so magnezij, kalij, kalcij in železo. Vsebuje tudi številne antioksidante, kot so flavonoidi, betalaini in glutation, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Zanimivo je, da tolščak vsebuje tudi dopamin, noradrenalin in L-DOPA, kar nakazuje na njegovo potencialno vlogo pri podpori živčnega sistema.

Tolščak je znan po svojem protivnetnem, antioksidativnem, diuretičnem in razstrupljevalnem delovanju. Zaradi visoke hranilne vrednosti, izjemne prilagodljivosti in vsestranske uporabe v kulinariki si vsekakor zasluži večjo pozornost – ne kot plevel, temveč kot lokalno dostopna superhrana, ki jo lahko vključimo v sodobno, uravnoteženo in trajnostno prehrano.

Tolščak je znan po svojem protivnetnem, antioksidativnem, diuretičnem in razstrupljevalnem delovanju.
Tolščak je znan po svojem protivnetnem, antioksidativnem, diuretičnem in razstrupljevalnem delovanju. FOTO: Dreamstime

Uporaba v prehrani

Vsi deli tolščaka so užitni. Listi in stebla so okusni surovi v solatah, dušeni kot priloga ali kuhani v juhah. Njihov blag, rahlo kiselkast in slan okus je osvežujoč in prijeten. Cvetove lahko uporabimo kot dekoracijo in okusen dodatek k jedem, semena pa zaradi visoke vsebnosti beljakovin in omega-3 maščobnih kislin lahko zmeljemo v moko ali jih uporabimo kot prehransko dopolnilo.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984