Dominvrt.si
Užitni smrčki

Razkrivamo rastišča najokusnejših gob pri nas

Ni.Š.
23. 04. 2025 04.00
0

Če je v vas vsaj malo gobarja, potem ste te dni na spletu zagotovo naleteli na objave gobarjev, ki se hvalijo s svojim 'ulovom'. Namreč, pomlad je čas, ko raste ena najbolj cenjenih gob.

Konec marca se začne sezona rasti ene najbolj cenjenih pomladnih gob – smrčkov (latinsko Morchella esculenta), ki jih pri nas poznamo tudi pod imenom mavrahi. Te skrivnostne gobe, značilnega satasto-rebrastega klobuka in votle notranjosti, so prava kulinarična posebnost in navdušujejo tako gobarje kot tudi vrhunske kuharje.

Kje in kdaj rastejo?

Smrčki so med prvimi gobami, ki se pojavijo spomladi, običajno rastejo aprila in maja, ponekod tudi še v začetku junija, odvisno od vremena in nadmorske višine. Najdemo jih na obronkih gozdov, v bližini rečnih brežin, na svetlih gozdnih jasah, ob robovih starih sadovnjakov in celo na pogoriščih, kjer so v preteklosti kurili ali kopali. Pogosto rastejo v bližini javorov, brestov, topolov in jablan.

Mavrah ali užitni smrček sodi med najokusnejše gobe na svetu.
Mavrah ali užitni smrček sodi med najokusnejše gobe na svetu. FOTO: Adobe Stock

Prepoznavni, a tudi zamenljivi

Smrčki so dokaj prepoznavni zaradi svojega značilnega videza – klobuk je satasto naguban, votel, svetlo do temno rjav, steblo pa belo in ravno tako votlo. Kljub temu je potrebna previdnost: obstajajo strupene dvojčice, kot je Gyromitra esculenta (navadna pomladanka), ki lahko ob nepravilni pripravi resno ogrozijo zdravje.

Zato velja zlato pravilo: če gob ne poznate stoodstotno, jih ne nabirajte. Še posebej pri smrčkih se priporoča, da jih prepozna izkušen gobar ali jih kupite pri preverjenih ponudnikih.

Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu
Preberi še
Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu

Kulinarična poslastica

V kulinariki smrčke uvrščamo med prave delikatese. Njihov okus je nežen, a globoko aromatičen, z rahlo oreščkastim in zemeljskim podtonom. Goba je pogojno užitna, saj vsebuje majhno količino toksinov, ki pa jih nevtraliziramo s kuhanjem ali pečenjem. Pred uporabo jih je treba vedno toplotno obdelati!

Posnetek, ki razkriva, kako hitro rastejo jurčki
Preberi še
Posnetek, ki razkriva, kako hitro rastejo jurčki

Smrčki niso samo okusni, ampak tudi redki – njihova sezona je kratka, rast pa precej nepredvidljiva. Poleg tega jih ni mogoče gojiti enostavno kot nekatere druge gobe, kar jim dodaja mistični pridih in visoko ceno na trgu.

Če se odpravljate na gobarski sprehod, izberite svetle listnate gozdove ali stare sadovnjake po deževnem obdobju, ko se tla začnejo segrevati. In ne pozabite – v naravi nabiramo zmerno in spoštljivo.

Smrčki niso samo okusni, ampak tudi redki.
Smrčki niso samo okusni, ampak tudi redki. FOTO: Adobe Stock

Zakaj so tako cenjeni?

Smrčki niso samo okusni, ampak tudi redki – njihova sezona je kratka, rast pa precej nepredvidljiva. Poleg tega jih ni mogoče gojiti enostavno kot nekatere druge gobe, kar jim dodaja mistični pridih in visoko ceno na trgu.

Če se odpravljate na gobarski sprehod, izberite svetle listnate gozdove ali stare sadovnjake po deževnem obdobju, ko se tla začnejo segrevati. In ne pozabite – v naravi nabiramo zmerno in spoštljivo.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 889