Črni trn je listopadni grm ali majhno drevo iz družine vrtnic, ki ga včasih zamenjujemo z glogom. Ima temno obarvano lubje in toge, bodičaste veje. Spomladi na njem zraste veliko majhnih, kremasto belih cvetov, iz katerih se jeseni razvijejo užitni vijolično-črni plodovi, imenovani trnulje.
Od uporabe lesa do okusnih plodov
Trnulja ali črni trn je drevo z mnogimi načini uporabe. Zlasti v svoji rodni Evropi se je njegov les v preteklosti uporabljal za izdelavo najrazličnejših palic, celo čarovniških, saj so verjeli, da ima magične lastnosti. Les črnega trna je tudi dober vir toplote, saj gori počasi in z zelo malo dima.
Tudi sadje je že od nekdaj veljalo za okusen in zdrav pridelek.

Trnulja naj bi bila prednik slive
Trnulja je po videzu podobna majhni, temni slivi, kar niti ni tako presenetljivo, saj gre za prednika tega vijoličnega sadeža. Za razliko od sliv pa imajo sveže trnulje rahlo grenak in trpek okus. Trnulje zato pustimo na rastlini do prve zmrzali, po kateri postanejo slajše in bolj podobne okusu sliv.
Težava je pogosto v tem, da lahko trnulje dozorijo več mesecev pred prvo zmrzaljo, če s pobiranjem čakamo predolgo, pa jih bodo zelo verjetno pojedle ptice. Enostavna rešitev je, da jih za kakšen dan postavimo v zamrzovalnik in tako posnemamo zmrzal na vrtu, ki sadežem pomaga razviti prijeten okus.
Uporaba v kulinariki
Trnulje se lahko tudi konzervirajo in so odličnega okusa v želejih, marmeladah in sirupih, pogosto pa se dodajajo tudi kot aroma alkoholni pijači gin. Po termični obdelavi dobi sadje bogat, slivov okus, ki se dobro ujema s pomarančno lupinico, klinčki, cimetom ali mandlji.
Zdravilne lastnosti trnulje
Čeprav ga pogosto spregledamo, je črni trn rastlina, bogata s koristnimi spojinami, ki podpirajo splošno zdravje in dobro počutje.

Bogat z vitaminom C za podporo imunskemu sistemu
Ena ključnih prednosti tega sadeža je njegova izjemno visoka vsebnost vitamina C. Vijolični plodovi so polni tega močnega antioksidanta, ki igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, izboljšanju absorpcije železa in zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C prispeva tudi k proizvodnji kolagena, ki je pomemben za zdravo kožo, sklepe in ožilje.
Naravni diuretik in regulator vodnega ravnovesja
Druga dobro znana korist te rastline je njen blag diuretični učinek. Cvetovi črnega trna se pogosto uporabljajo za pripravo zeliščnih čajev, ki nežno spodbujajo delovanje ledvic in pospešujejo izločanje odvečnih tekočin iz telesa.
Protivnetne in antioksidativne lastnosti
Med najpomembnejšimi koristmi črnega trna so njegovi naravni protivnetni in antioksidativni učinki. Tako jagode kot cvetovi vsebujejo rastlinske spojine, kot so flavonoidi, antocianini in tanini, za katere je znano, da zmanjšujejo vnetja in nevtralizirajo škodljive proste radikale. Zaradi tega je črni trn koristen pri obvladovanju blagih vnetij sklepov, kože ali prebavil.


Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV