dominvrt
Nikar ne nosite iste pižame dva tedna!
GOSPODINJSTVO

Nikar ne nosite iste pižame dva tedna!

08.11.2019, 8:59
20

Ni pomembno, ali spite v bombažni ali svileni spalni srajci oziroma pižami, strokovnjaki priporočajo, da jo operete vsaj enkrat tedensko, saj v nasprotnem primeru tvegate številne okužbe. Glede na rezultate nedavne raziskave je ogrožena več kot polovica.

Nedavna raziskava je razkrila, da večina moških spi v isti pižami ali ’perilu za spanje’ okoli 14 dni, medtem ko je podatek pri predstavnicah nežnejšega spola še bolj zaskrbljujoč, saj pižame ali spalne srajce ne zamenjajo celo do 17 dni. Tudi vi sodite mednje? Potem bi vas moralo skrbeti! Čeprav jo uporabljamo le nekaj ur na noč in smo v njej bolj ali manj neaktivni, strokovnjaki opozarjajo, da ima nošenje iste pižame več kot teden dni brez pranja lahko izjemno negativne posledice.

"Pižama se celo noč dotika gole kože. Mrtve celice kože ves čas odpadajo ter se nabirajo na tkanini, in ker so polne mikroorganizmov, lahko tvegamo številne infekcije, če ti pridejo na napačno mesto," je za Daily Mail povedala profesorica Sally Bloomfiled.

Mnogi od nas namreč na koži ali sluznici nosimo bakterijo stafilokok (Staphylococcus aureus), ki v normalnih okoliščinah sicer ni nevarna, če imunski sistem človeka ni oslabljen. V kolikor pa ne skrbimo ustrezno za higieno, lahko na primer z umazanimi rokami okužimo živila, ki jih nato vnesemo v telo in se na ta način zastrupimo, prav tako pa stafilokok, če pride v stik s kakšno brazgotino, občasno povzroča okužbe, kot so mozolj, tur, šen in druga vnetja.

"Prav tako vsak od nas v črevesju nosi bakterije E.Coli, ki so sicer normalen del črevesne flore, a če pridejo v urinarni trakt, lahko to privede do infekcije in preraste v cistitis," še poudari ga. Bloomfield. Cistitis je okužba mehurja, ki povzroča pogosto in boleče odvajanje seča, pojavlja pa se predvsem pri ženskah in sladkornih bolnikih.

Ženske najpogosteje pravijo, da isto pižamo tako dolgo nosijo zato, ker preprosto pozabijo, kdaj so jo nazadnje zamenjale, ali pa se jim zdi, da se v tistih nekaj uricah dnevno, medtem ko spijo, ne more preveč umazati ali prepotiti. Moški krivdo večinoma zvalijo na svoje boljše polovice, ker naj bi po njihovem mnenju one skrbele za perilo, spet drugi pravijo, da nimajo več različnih pižam in jih zato ne menjajo pogosto.

Kakor koli, vredno si je zapomniti, da je to početje neodgovorno do lastnega telesa, zato upoštevajte nasvete strokovnjakov in pižamo, spalno srajco ali kakršno koli drugo oblačilo, v katerem spite, zamenjajte in operite vsaj enkrat tedensko.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Pižama.
Pižama./ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Za kmete se obetajo zakonske spremembe
PREBERI ŠE
Za kmete se obetajo zakonske spremembe

Vegetarijanka po enem burgerju postala mesarka
PREBERI ŠE
Vegetarijanka po enem burgerju postala mesarka

Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan
PREBERI ŠE
Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan

Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo
PREBERI ŠE
Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Kekova analiza neuspešnih kvalifikacij: Gre mi že ...
POP IN
Emily Ratajkowski: Nisem le privlačno dekle, ...
TV ODDAJE
Dejan Vunjak bi se v Znanem obrazu preobrazil v ...
VIZITA.SI
Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
DOMINVRT.SI
Živeti v hiši ali stanovanju? Kaj so prednosti in ...
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
DOMINVRT.SI
Tako se znebite vlage in plesni!