Čeprav bi morda pomislili, da je najboljši način za shranjevanje čokolade v hladilniku – še posebej v toplih poletnih mesecih namreč ta lahko prepreči njeno topljenje, to ne drži. Ravno nasprotno – shranjevanje čokolade v hladilniku lahko povzroči neželeno vlago na njeni površini. Namesto tega predstavljamo alternativni način shranjevanja te sladke poslastice.

Vedno na sobni temperaturi
Na splošno je čokolado najbolje hraniti na sobni temperaturi, popolnoma zavito in stran od vročine in vode. Če nimate hladilnika z nadzorovano vlažnostjo, namenjenega optimalnemu shranjevanju čokolade, bo shranjevanje čokolade v hladilniku nanjo preneslo vlago, kar ni idealno.
Kako vlaga in toplota vplivata na čokolado?
Čokolade je v osnovi narejena iz sladkorja in maščob, kar je mogoče opaziti, kadar se na njej naberejo bele lise.
Če je čokolada dlje časa izpostavljena vlagi ali pa toploti, se namreč začneta na površini izločati maščoba ali sladkor. Vlaga izvleče sladkor, in ko ta izhlapi, se beli kristali sladkorja dvignejo na površino tablice. Čeprav je takšna čokolada še vedno varna za uživanje, pa je njena kvaliteta ni več takšna, kot bi morala biti.
Maščoba se večinoma pojavi, ko čokolada med shranjevanjem doživi večje temperaturno nihanje. Na primer, na vroč dan se lahko čokolada stali in se kasneje ponovno strdi, kar lahko povzroči, da se na površino sprosti kakavova maščoba in pronica na površje. Tudi v tem primeru je čokolada še vedno varna za uživanje, čeprav ni več privlačna na pogled.
Vedno hranite zavito v neprodušno embalažo
Čokolada zlahka vpija vonjave, zato je ključnega pomena, da jo hranite zavito in stran od drugih živil, ki lahko vplivala na njen okus, kot so česen, čebula, dišavnice in podobno. Če ste embalažo že odprli in jo želite shraniti za pozneje, jo lepo zavijte nazaj ter pri tem poskrbite, da bo čim bolj tesno zavita. Zrak in voda sta namreč lahko njena sovražnika, ki spremenita tako obliko kot okus čokolade. Hranite jo torej na hladnem, suhem in temnem mestu, stran od vročine, vlage in močnih vonjav.
Kaj pa poleti, ko se naš dom segreje?
Če se odločite, da boste čokolado hranili v hladilniku – morda zato, ker je v vaši hiši še posebej toplo in bi se v nasprotnem primeru stopila, je priporočljivo, da jo pred uživanjem pustite stati pri sobni temperaturi vsaj 30 minut. Še vedno pa velja, da jo v hladilniku držite čim dlje stran od vodnih kapljic.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV