Pomembno je vedeti, kje v hladilniku shranjevati različne vrste živil, da zagotovite, da bodo vaša živila varna za uživanje. Pravilno hlajenje živil pomaga tudi preprečiti širjenje škodljivih bakterij iz občutljivih živil na hrano, ki jo navadno uživamo neobdelano.

Če se vam niti sanja ne, kako uporabljati predal za sveže pridelke na dnu hladilnika, niste edini. Nekateri ljudje v njih shranjujejo pivo, sir ali drobnarije, ki ne sodijo nikamor drugam. Vendar pa je precej nesmiselno ne izkoristiti vseh prednosti, ki jih ponuja ta predel v hladilniku.
Kaj sploh je predal za ohranjanje svežine?
Predali za sveže pridelke, včasih imenovani tudi predal za svežino, se nahajajo na dnu hladilnika in so namenjeni shranjevanju sveže zelenjave in sadja. Če se pravilno uporabljajo, lahko svežo zelenjavo in sadje ohranijo sveže in hrustljave dlje časa, kar podaljša njihovo življenjsko dobo.
Kako deluje predal za ohranjanje svežine?
Predali za sveže pridelke ponujajo bolj vlažno okolje kot preostali del notranjosti hladilnika. Nekateri izmed modelov imajo celo možnost izbire med visoko in nizko vlažnostjo – največkrat kar z drsnim regulatorjem vlažnosti, ki odpre ali zapre majhno odprtino v predalu. Z drugimi besedami razloženo, gre pravzaprav za precej preprosto stvar, in sicer pretok zraka v predal in iz njega.
Nastavitev visoke vlažnosti pomeni, da je prezračevalna odprtina zaprta, kar zapre zrak in ustvari več vlage.
Nastavitev nizke vlažnosti pomeni, da je prezračevalna odprtina popolnoma odprta, kar omogoča prosto gibanje zraka skozi predal.
Če vaši predali nimajo te možnosti, je prednastavljena funkcija visoke vlažnosti.

Kaj shranjevati v predalu z visoko vlažnostjo?
Predali z visoko vlažnostjo so idealno mesto za shranjevanje občutljive listnate zelenjave, ki je nagnjena k venenju ali hitri izgubi vlage, kot so šparglji, sveža zelišča, špinača, blitva in listnata solata. Zelenjava tako ostane hrustljava in sveža veliko dlje, kot če jo preprosto pustimo v plastični vrečki in postavimo na polico v hladilniku.
V tem predelu hladilnika lahko shranite tudi različno sadje, od jabolk in hrušk do breskev drugega sadja, ki oddaja visoke ravni plina, imenovanega etilen, ki pospeši proces zorenja. Plin lahko ne le povzroči prekomerno dozorevanje samega sadja, ampak lahko tudi poškoduje druge občutljivejše pridelke.
Odprta odprtina v nastavitvi nizke vlažnosti omogoča uhajanje plina, kar preprečuje prehitro gnitje sadja in zelenjave.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV