Najboljši način, da se mleko ne bo pokvarilo

GOSPODINJSTVO

Najboljši način, da se mleko ne bo pokvarilo

L.M.
12.05.2024, 5:00
0

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste iz hladilnika vzeli mleko in nato opazili, da je rok trajanja, zapisan na embalaži, že potekel. Ali to pomeni, da ga moramo takoj zliti v odtok? Kako dolgo po preteku roka uporabnosti je mleko uporabno? In kako poskrbeti, da bo ostalo sveže čim dlje?

Vemo, da je za shranjevanje mleka potrebna nizka temperatura, vendar pa lahko s pravimi napotki svežino mleka ohranimo dlje, kot smo verjeli do sedaj. 

Mleko je eno izmed najhitreje pokvarljivih živil, zato je prav, da poznamo načine, kako ga ustrezno shraniti. Čeprav v zadnjem času marsikdo raje poseže po rastlinskih alternativah, ki imajo precej daljši rok trajanja, saj so pridobljene iz oreščkov, in naj bi bile tudi bolj zdrave, pa nekateri še vedno prisegajo na navadno mleko živalskega izvora, najpogosteje kravjega.  

Kateri je najboljši način za ohranjanje svežine mleka?

Če ste bili do sedaj prepričani, da je dovolj, če steklenico ali tetrapak mleka samo postavimo v hladilnik, kjer bo ta opravil svoje, boste odslej ob upoštevanju tega nasveta rok trajanja mleka lahko še podaljšali.  

Mleko v hladilniku
Mleko v hladilniku / FOTO: Adobe Stock

Razlog za pokvarljivost je v bakterijah, ki so naravno prisotne v mleku. Čeprav večina proizvajalcev mleko pasterizira, preden ga postavi na police trgovin, pa postopek segrevanja ne uniči vseh mikroorganizmov in tako preživele bakterije povzročijo, da se mleko pokvari.   

Da preprečimo ali vsaj upočasnimo razvoj le-teh, je kravje mleko ali mleko katerekoli živali potrebno hraniti na temperaturi od 0 do 5 stopinj Celzija. Dlje ko je mleko izpostavljeno toplemu zraku in višja ko je temperatura, hitreje bo namreč izgubilo svežino.

Temperatura v posameznih predelih hladilnika ni vedno enaka

Da bi torej mleku čim bolj podaljšali rok trajanja, bodite pozorni, da je hladilnik nastavljen na dovolj nizko temperaturo. Poleg tega pa ni nepomembno, na katero polico embalažo postavimo. 

Najhladnejši deli hladilnika so običajno v zadnjem in spodnjem delu, tam, kjer se nahaja hladilna odprtina. Če mleko shranjujete na zadnji strani hladilnika, bo ostalo bližje hladilnim odprtinam, zaradi česar je to mesto popolno za shranjevanje. Poleg tega se vroč zrak vedno dviguje, zato so lahko zgornje police rahlo toplejše od spodnjih. 

To mesto je najslabše za shranjevanje mleka

Čeprav je polica na vratih hladilnika tako zelo priročna, pa velja za najslabše mesto v hladilniku, kamor lahko postavite mleko. Vrata hladilnika so namreč nenehno izpostavljena temperaturnim nihanjem. Samo pomislite – vsakič, ko odprete vrata hladilnika, se temperatura rahlo zviša, kar povzroči, da se hrana hitro pokvari, zlasti pokvarljivi mlečni izdelki, kot sta mleko in smetana.

Rok uporabnosti mleka po tem, ko smo ga že odprli

Uradnih priporočil, kako dolgo je odprto mleko še varno za pitje ni, vendar v splošnem velja, da lahko odprto mleko pijemo še tri dni po preteku roka uporabnosti, medtem ko bo mleko v neodprti embalaži uporabno še nadaljnih7 dni. 

Mleko je lahko tudi po pretečenem roku še vedno dobro, zato je vedno najbolje, da upoštevate njegovo barvo, vonj in okus. Zavedajte se tudi, da ti roki veljajo za pasterizirano mleko, ki ga boste našli v trgovini z živili. Nepasterizirano  surovo mleko, je mleko, ki ni bilo termično obdelano ima  krajši rok uporabnosti, tveganje za zastrupitev pa je posledično večje. 

Spodnje police in zadnji del sta najhladnejša predela v hladilniku.
Spodnje police in zadnji del sta najhladnejša predela v hladilniku. / FOTO: Dreamstime

Vendar se vedno prepričajte, da temperatura ni tako nizka, da bi mleko lahko zmrznilo. Nihče ne mara ledenih koščkov v mleku, kajne? To je zadnja stvar, ki bi jo želeli v svoji skodelici mleka. 

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite
PREBERI ŠE
Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke