6 korakov do sijoče kuhinje
TRIKI

6 korakov do sijoče kuhinje

L.M.
04.08.2022, 5:00
0

Čiščenje kuhinje je nujno opravilo, ki pa ni vedno najbolj prijetno. Še posebno, če pri tem nismo dosledni. Nakopičena posoda, umazan jedilni pribor, ostanki hrane, odpadna embalaža in druga navlaka, ki je ne počistimo sproti, lahko kuhinjo kmalu spremenijo v pravi kaos. Neurejena kuhinja, ki potrebuje temeljito čiščenje, se včasih lahko zdi kot velik zalogaj, pa vendar vam spodnji nasveti lahko delo precej olajšajo.

1. Znebite se vsega, kar ne sodi v kuhinjo

V prvem koraku s površin odstranite vse, kar ne sodi v kuhinjo. To najlažje in najhitreje storite tako, da vse odvečne predmete poberete v škatlo ali vrečo, ki jo nato odložite v drugo sobo, dokler ne končate s čiščenjem. Ob koncu čiščenja pa seveda ne pozabite shranjenih predmetov razvrstiti na svoje mesto.

2. Počistite vse ostanke hrane

Preden v roke vzamete krpo in čistilo, se znebite še vseh ostankov hrane. Kuhinja, polna gnile zelenjave, olupkov in hrane s pretečenim rokom, je idealno gojišče bakterij, gliv, plesni in kuhinjskih moljev, z rednim pregledom živil pa se temu lahko v veliki meri izognete. Odpadke razvrstite v koš za smeti ali na kompost, užitna živila pa zaščitite in pospravite v hladilnik ali kuhinjsko omarico. Prav tako v koš sodi tudi vsa odpadna embalaža. 

Čiščenje kuhinje
Čiščenje kuhinje / FOTO: Adobe Stock

3. Pospravite umazano posodo v pomivalni stroj

Zdaj je čas, da se lotite umazane posode. Krožnike, kozarce in pribor zložite v pomivalni stroj, vse, kar zahteva ročno pranje, pa postavite v pomivalno korito, kjer vas bo počakalo na temeljito čiščenje. Sem in tja boste morali poskrbeti tudi za čiščenje samega pomivalnega stroja, vendar je na srečo večina le-teh danes že precej self-cleaning in zato ni potrebe po rednem čiščenju.

3 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli dati v pomivalni stroj
PREBERI ŠE
3 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli dati v pomivalni stroj

4. Pomijte vso posodo, ki ni primerna za v pomivalni stroj

Naslednji korak – in zagotovo najmanj priljubljen – je seveda pomivanje vse posode. Če nimate pomivalnega stroja, se boste morali z vso posodo spopasti ročno. Zdaj je čas tudi za posodo, ki ne sodi v pomivalni stroj. Goba za pomivanje posode, milnica in vroča voda so pri tem vaši najboljši pomočniki.

Čiščenje kuhinje
Čiščenje kuhinje / FOTO: Adobe Stock

5. Obrišite vse kuhinjske površine in počistite tla

Sedaj ko ste s kuhinjskih površin odstranili vso navlako, lahko enostavno počistite pult, temeljito zdrgnete štedilnik in obrišete jedilno mizo, ne da bi vas pri tem karkoli oviralo. Ne pozabite tudi na tla. Posesajte drobtine in druge manjše ostanke, ki so se znašli na tleh, nato pa tla počistite še z mokro krpo. 

6. Izpraznite koše za smeti

Vaši koši za smeti so sedaj polni ostankov hrane, praznih steklenic in odpadne embalaže, zato vam preostane le še, da vse vrečke za ločevanje odpadkov odnesete v zabojnik za smeti. S tem se boste znebili morebitnih neprijetnih vonjav, ki nikakor ne sodijo v čisto in urejeno kuhinjo.

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo