Kako pogosto bi v resnici morali sesati tla?
TRIKI

Kako pogosto bi v resnici morali sesati tla?

L.M.
25.11.2022, 7:45
0

Ko gre za čistočo, ima vsako gospodinjstvo svoje standarde, a strokovnjaki pravijo, da bi morali sesati tudi takrat, ko se na prvi pogled tla zdijo povsem čista in ni vidne umazanije. Temu klasičnemu hišnemu opravilu se tako ni mogoče izogniti. Če ste se kdaj spraševali, kako pogosto bi morali sesati, da ohranite vaše talne obloge v dobrem stanju, imamo odgovor.

Preden se lotite sesanja, pobrišite ves prah v prostoru.
Preden se lotite sesanja, pobrišite ves prah v prostoru. / FOTO: Profimedia

Ne glede na to, ali imate v stanovanju vinil, parket, laminat, ploščice ali najverjetneje kombinacijo različnih podov, so tla ves čas izpostavljena najrazličnejši umazaniji. Ne le, da so umazana tla grda, dlaka hišnih ljubljenčkov, prah, iztrebki pršic, nečistoče, ki jih prinesemo od zunaj, lasje, vse to lahko trajno poškoduje površino tal v stanovanju. Prekomerna količina prahu in bakterij lahko škoduje tudi vašemu dobremu počutju, delci hrane pa lahko spodbudijo rast gliv in plesni ter pritegnejo molje in druge škodljivce.

Sesalnik ima poleg tega, da nam olajša delo, še eno pomembno prednost pred metlo 

Medtem ko lahko tla očistite z metlo in krpo, je dober sesalnik najboljše orodje za ohranjanje brezhibnega videza, saj nam precej olajša delo. Večina sesalnikov ima omogočeno dodajanje različnih priključkov in nastavkov, s katerimi lahko očistite tako preproge kot trdna tla, prednost dobrega sesalnika pa je tudi ta, da ujame prah, ki bi se sicer samo dvignil v zrak in nato čez nekaj časa padel nazaj na tla. 

Ne pozabite tudi na redno sesanje sedežne garniture, preprog in drugih mehkih površin.
Ne pozabite tudi na redno sesanje sedežne garniture, preprog in drugih mehkih površin. / FOTO: Shutterstock

Da bo vaš dom dišal po svežem

Med sesanjem lahko osvežite tudi zrak – v posodo sesalca dajte kos vate, na katerega ste nakapali nekaj kapljic eteričnega olja po vaši izbiri. Po koncu sesanja bo v prostoru še nekaj časa ostajal prijeten vonj.

Priporočljivo je sesanje vsaj dvakrat na teden

Pogostost sesanja je močno odvisna od števila ljudi v gospodinjstvu, vaše službe in načina življenja ter hišnih ljubljenčkov in otrok, ki prebivajo v vašem gospodinjstvu. Osnovno pravilo je, da je potrebno preproge posesati vsaj dvakrat tedensko, trda tla, kot so ploščice, parket, laminat in vinil, pa vsaj enkrat na teden.

Umazanija lahko trajno poškoduje površino tal v stanovanju, poleg tega pa je škodljiva za vaše zdravje.
Umazanija lahko trajno poškoduje površino tal v stanovanju, poleg tega pa je škodljiva za vaše zdravje. / FOTO: Shutterstock

Če imate dlakave hišne ljubljenčke, je priporočljivo, da vsak dan posesate vse preproge in tla, da ujamete prhljaj, prah in umazanijo. 

Prostori, kjer pogosto vstopate in izstopate iz hiše, kot so predprostor, kuhinja z izhodom na vrt in dnevna soba, iz katere pot vodi na teraso, zahtevajo pogostejše sesanje. Spalnica in otroška soba bosta najverjetneje zadovoljivo čisti, če ju posesate enkrat na teden. 

5 nasvetov za učinkovitejše sesanje

– Medtem ko je treba preproge posesati dvakrat tedensko, jih ne pozabite občasno odstraniti in posesati tudi tla pod njimi. Prav tako občasno obrnite preprogo in z vakuumskim nastavkom posesajte njeno hrbtno stran.

Kakovosten sesalnik vam lahko precej olajša delo.
Kakovosten sesalnik vam lahko precej olajša delo. / FOTO: Profimedia

– Kakovost sesalnika je pomembna. 

– Redno čistite filter sesalnika ter preverjajte, ali je vrečka oz. posoda polna. 

– Izberite sesalnik s filtrom HEPA (High-Efficiency Particulate Air), da ujamete čim več prahu, prhljaja, spor in bakterij. Filter HEPA bo zbral veliko več delcev kot običajen sesalnik in preprečil njihovo ponovno odlaganje na tla in druge površine, kot so blazine in sedežna. 

– Sesajte počasi, da ujamete vse umazane delce. 

Kako doseči najboljšo zmogljivost sesanja?

Slaba novica je, da morate verjetno sesati pogosteje kot trenutno. Toda dobra novica je, da je sesanje povsem preprosto in da lahko z upoštevanjem treh preprostih korakov vašim tlom v najkrajšem možnem času spet povrnete čistočo. 

Ne pozabite posesati tudi pod kavčem, preprogo in omaricami.
Ne pozabite posesati tudi pod kavčem, preprogo in omaricami. / FOTO: Dreamstime

Prvi korak: Pred sesanjem pobrišite prah s polic, omaric, kavne mizice in drugih površin – tako preprečite, da bi med sesanjem letel po prostoru.

Drugi korak: Pred sesanjem očistite sesalnik. Prepričajte se, da je res čist, preden ga uporabite za čiščenje doma. Začnite tako, da zamenjate vrečko ali izpraznite posodo, nato odstranite prah, umazanijo in lase iz samega sesalnika.

Tretji korak: Vedno sesajte prečno na vaše talne obloge. Namesto v nizu ravnih črt poskusite sesati v nizu prekrivajočih se diagonalnih črt. Najboljši je križni vzorec, saj je tako manj verjetno, da boste zgrešili dele tal.

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Tekma polna preobratov in pravo golijado se je ...
POP IN
Meghan Markle naj bi v svoji podcast oddaji ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
To naj bi bile lastnosti ljudi, ki imajo dobro ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila, kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase