Materiali, iz katerih so izdelani lonci, se med seboj precej razlikujejo. Nekateri porjavijo hitreje, medtem ko so drugi manj dovzetni za rjo, kar je odvisno tudi od tega, kako jih vzdržujete, toda po določenem času se tej težavi vseeno ni mogoče izogniti.

Zarjavele lonce in ponve pa je, za razliko od splošnega prepričanja, mogoče precej enostavno očistiti – in to brez uporabe agresivnih in dragih kemikalij. Obstaja namreč ena metoda, ki je poceni, učinkovita in varna za uporabo na vaših loncih in ponvah.
Kako torej odstraniti rjo z loncev?
Če iščete učinkovito sredstvo za odstranjevanje rje z loncev, vam ni treba iti dlje kot do kuhinjske shrambe, saj lahko to umazanijo odstranite s krompirjem in soljo.
Krompir prerežite na pol. Nato vzemite sol in jo v večji količini vtrite v plast krompirja, kjer ste ga prerezali. Nato z njim močno podrgnite po zarjaveli površini lonca. Morda boste morali vmes ponovno odrezati manjši del in ga še enkrat nasoliti. To ponavljajte tako dolgo, dokler se lonec ponovno ne sveti. Potem samo še sperite sol in lonec obrišite do suhega.
Kako lahko krompir očisti lonce?

Izkaže se, da ima krompir relativno veliko naravne kemikalije, imenovane oksalna kislina. Ta kislina se pogosto uporablja v proizvodnji čistil, saj je učinkovita pri odstranjevanju rje in drugih madežev.
Oksalna kislina v krompirju v kombinaciji s soljo kot abrazivnim sredstvom preprosto raztopi rjo.
Krompir vsebuje razmeroma veliko količino oksalne kisline, sladki krompir pa še nekoliko več, zato je lahko ta enako učinkovit kot navadni krompir.
Krompir odstranjuje rjo tudi z drugih kuhinjskih predmetov.
Trik s krompirjem je tako priročen - in neškodljiv za zdravje in okolje, da ni nobene potrebe, da bi se omejevali samo na čiščenje loncev. Lahko ga uporabite tudi za odstranjevanje rje s pekačev, nožev in drugih gospodinjskih pripomočkov, ki potrebujejo globinsko čiščenje.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV