Teh stvari nikoli ne splakujte v straniščno školjko

GOSPODINJSTVO

Teh stvari nikoli ne splakujte v straniščno školjko

N.R.A.
09.12.2022, 5:00
2

Ne le, da se naš odtok lahko zabije, z naslednjimi stvarmi lahko odtok tudi poškodujemo, dodatno pa onesnažujemo vodni sistem. Naslednjih stvari nikar ne splakujte v straniščno školjko.

Kopalnica, predvsem pa naše stranišče, je prostor, za katerega si vsi želimo, da bi bil čist in urejen. Povsem samoumevno nam je, da se na javnih straniščih ne usedemo na školjko, a malo manj samoumevno je nekaterim, da se določenih stvari v straniščni školjki ne bi smelo splakovati. Zaradi lastnega zdravja, financ in tudi zaradi okolja.

Ženski higienski produkti

Ženski produkti, od tamponov, do vložkov, so namenjeni absorbiranju velike količine menstruacije, posledično pa so sposobni absorbirati veliko količino tekočine. Če jih vržemo v stranišče, lahko s tem povzročimo, da se odtok zabije, zato nikar in nikoli takšnih in podobnih stvari ne mečite v stranišče!

Stranišče
Stranišče / FOTO: Dreamstime

Lasje

Naj si bo govora o umivalniku, odtoku v tuš kabini ali pa stranišču - če spuščamo lase v te in podobne zadeve, se problem opazi šele čez čas. Lasje se počasi nabirajo v odtoku, slednjega pa s časoma zabijejo. 

stranišče
stranišče / FOTO: Dreamstime

Povoji

Povoji ne bodo le zabili odtoka, temveč predstavljajo tudi problem za okolje. Nekateri namreč niso narejeni iz povsem naravnih materialov, temveč iz plastike, posledično pa onesnažujejo vodne sisteme in samo vodo!

Cigaretni ogorki

Cigaretni ogorki predstavljajo splošen okoljski problem, težavo pa povzročajo tudi v straniščni školjki. Ne malo kadilcev cigaretne ogorke splakne v stranišče, ne vedoč, da s tem škodujejo okolju in samemu vodnemu sistemu. 

Zdravila
Zdravila / FOTO: Dreamstime

Zdravila

Tako kot povoji in cigaretni ogorki, so zdravila problematična iz okoljskega vidika. Morda bo vaše stranišče še zmožno pogoltniti tablete, a bistven problem predstavlja onesnaženje vodnega sistema. Zdravila se morajo po vseh priporočilih zbirati in odstranjevati ločeno od drugih odpadkov, nikar pa jih ne splakujte v straniščni školjki. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povoji
Povoji / FOTO: Dreamstime