dominvrt
Montažne hiše – prednosti in slabosti
GRADNJA OD A-Ž

Montažne hiše – prednosti in slabosti

16.01.2020, 8:35
4

Ko se odločamo za gradnjo hiše, imamo navadno v glavi veliko vprašanj. Seveda najprej razmišljamo o lokaciji, vseh potrebnih dokumentih, naših zmožnostih, navsezadnje pa je za skoraj vsakega človeka ključno vprašanje, kakšno hišo si želimo.

Montažna hiša
Montažna hiša/ FOTO: Dreamstime

Že pred desetletjem se je v svetu pojavil trend montažnih hiš, ki je Slovenijo zajel malce pozneje. A tudi pri nas je tovrstna gradnja, in sicer montažna, vedno bolj priljubljena. Poglejmo si, zakaj, kakšna vrsta gradnje je to in kakšne so razlike med klasično zidano in montažno gradnjo.

Je klasična gradnja že preteklost?

Vsekakor v Sloveniji tradicionalna klasična gradnja še vedno ni preteklost, a se Slovenci vse pogosteje odločamo tudi za montažne hiše. Za obe seveda potrebujemo dovoljenje, a bistvena razlika je predvsem v finančnem in časovnem vidiku.

Prednost klasične gradnje, ki ji rečemo tudi mokra gradnja, je, da lahko časovni okvir prilagodimo svojemu finančnemu stanju, saj vemo, da se zidane hiše gradi po fazah, med katerimi lahko delamo premore po željah. Med svetovno javnostjo je še do nedavno veljalo prepričanje, da je življenjska doba zidanih hiš večja od montažnih, saj naj bi te vzdržale lahko tudi do nekaj sto let. Kaj pa montažne hiše?

Izolacija pri montažnih hišah je lahko ena najboljših.
Izolacija pri montažnih hišah je lahko ena najboljših./ FOTO: Dreamstime

Prednosti montažne gradnje

Ko je govor o montažnih hišah, so te postavljene v enem kosu od začetka do konca, kar pomeni, da moramo imeti finančni okvir izdelan že pred samim začetkom gradnje. Montažne hiše so vsekakor cenejše od zidanih, vsaj iz vidika finančnega vložka, saj so vsi elementi montažne hiše narejeni tovarniško, hišo pa imamo lahko postavljeno že v nekaj mesecih. Mnogo ljudi meni, da imajo montažne hiše slabo izolacijsko sposobnost. Resnica je popolnoma drugačna. Najboljša prednost montažnih hiš je prav izvrstna izolacija. Les je eden najboljši izolativnih materialov, posledično pa so stene zelo dobro toplotno izolirane. Če se odločimo za sočasno vgradnjo lesenih oken in vrat, ki dobro tesnijo, lahko prihranimo veliko toplotne energije. Prednosti montažnih hiš sta še, da so primerne tudi za območja, kjer se soočamo s potresnimi sunki ali drugimi zunanjimi vplivi iz okolja, ob morebitni poškodbi katerega koli dela hiše pa je sanacija precej preprosta, saj se poškodovani del lahko preprosto zamenja.

Slabosti montažne gradnje

Dejstvo je, da danes vemo, da lesene konstrukcije uspešno stopajo ob bok denimo zidanim hišam. Kljubujejo tako vetru, snegu kot potresnim sunkom. Za montažne hiše se odloča vedno več ljudi, posebej tistih, ki si želijo posebno in unikatno hišo. Zavedati se je treba, da je življenjska doba zidane hiše lahko nekaj sto let, med tem ko montažne hiše ne dosegajo tako visoke 'starosti'. Vsem vrstam hiš je skupno, da je potrebno redno vzdrževanje, vlaganje, redno pregledovanje denimo strehe, žlebov, izolacije in ostalih stvari. Dejstvo je, da se celoten trg, ne le na področju gradnje, pomika z neverjetno hitrostjo, zato je smotrno trditi, da nekaj, kar je priljubljeno v tem trenutku, morda že jutri več ne bo.

Pri montažnih hišah pa je vsekakor res, da imamo na razpolago različne možnosti – celotna hiša iz lesa, hiša, ki je le delno iz lesa… skratka, obstaja nešteto kombinacij, ki jih lahko izberemo zase in za svojo družino, vsekakor pa se je treba najprej vprašati, kaj si želimo zase, za svojo družino in seveda, kaj potrebujemo ter zakaj se za nekaj odločamo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Les ima izjemno izolacijsko sposobnost.
Les ima izjemno izolacijsko sposobnost./ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Gradbeni zakon
PREBERI ŠE
Gradbeni zakon

Kaj je pomembno pri izbiri fasade?
PREBERI ŠE
Kaj je pomembno pri izbiri fasade?

Vse, kar morate vedeti, ko kupujete hišo na ključ
PREBERI ŠE
Vse, kar morate vedeti, ko kupujete hišo na ključ

Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan
PREBERI ŠE
Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan

NOVICE
Kaj imajo skupnega parni stroj, penicilin, ...
ŠPORT
Jazz v zadnji minuti Dallasu iztrgal zmago
POP IN
Meghan Markle naj bi povedala, komu bo dala ...
TV ODDAJE
Tomaž Mihelič se želi v šovu Zvezde plešejo ...
VIZITA.SI
Nasveti za boljše spolno življenje za starejše ...
OKUSNO.JE
Korak za korakom do popolnega pečenega piščanca
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čakajo presenečenja, tehtnice bodo ...
MOSKISVET.COM
Careyjeva se podaja v boksarski ring
BIBALEZE.SI
Kaj narediti, da otrok ne bo ves čas bolan?
CEKIN.SI
Thomas Markle: Dolgujejo mi. Čas je, da poskrbi ...
DOMINVRT.SI
Grozljivo: kitajski zabaviščni park prisilil ...
BIBALEZE.SI
Kako vzgojiti srečnega in optimističnega otroka?