Ogrevanje v vmesnem obdobju - kako?
OBNOVA IN GRADNJA

Ogrevanje v vmesnem obdobju - kako?

22.09.2022, 5:00
2

Ob prvih hladnih dneh, potem ko se zidovi ohladijo in poletje izgine, kot bi mignil, že pomislimo na ogrevanje. Samo za kratek čas, ob hladnih večerih ali dopoldnevih, ko ni sonca in je megla, bi imeli radi na voljo neke vrste dopolnilno ogrevanje, dokler ne začnemo ogrevati hiše ali radiatorji v stanovanju niso topli.

Običajno se v večstanovanjskih stavbah, kjer so vezani na hišni ali mestni sistem ogrevanja, prične kuriti prej kot v starejših stanovanjskih hišah, kjer se pogosto varčuje pri ogrevanju in odlaša pričetek kurilne sezone čim dlje. V sodobnih, energetsko varčnih hišah se lahko sistem ogrevanja zažene sam, ker je termostatski, brez pretresljivih sprememb na računu.

Katero vrsto ogrevanja izbrati?
PREBERI ŠE
Katero vrsto ogrevanja izbrati?

Radiatorji že, ampak kaj pa v vmesnem obdobju?
Radiatorji že, ampak kaj pa v vmesnem obdobju? / FOTO: Dreamstime

Težava so starejše hiše s klasičnim načinom ogrevanja, slabše izolirane, predvsem pa prazne hiše, kjer biva le ena, dve osebi v mnogo preveliki stavbi. Ker je ogrevanje drago, se ogreva le nekaj sob, a s slabšim učinkom, ker so ostale hladne. Težava prevelikih hiš je problem, ki ga lahko reši bodisi drugačna ureditev bivanja, predelava ali morda selitev v primernejšo stanovanjsko enoto.

Kako najučinkoviteje ogreti prostor ob večerih ali mrzlih dneh predvsem v vmesnem obdobju, ko centralno ogrevanje še ne deluje? Pomagamo si lahko na različne načine. To so kamini na trda goriva ali drugačne oblike grelnih teles, kot so klima, konvekcijski radiatorji, električni radiatorji, kaloriferji, paneli IR. Pa so te rešitve res primerne in nam prostor ogrejejo ali je tako dogrevanje predvsem drago? Od dopolnilnega ogrevanja si verjetno obetamo predvsem hiter dvig temperature za nekaj ur, ko je zunaj mrzlo. Morda klimatsko napravo z možnostjo gretja že imamo in nanjo preprosto pozabimo, jo premalo izkoriščamo. S pihanjem vročega zraka in termostatskim uravnavanjem je prostor lahko hitro ogret. Energetsko tako dogrevanje ni najučinkovitejše, gotovo pa je rešitev za nekaj ur ob dneh, ko nam je hladno.

Piše: arh. Barbara Železnik Bizjak

Konvekcijski električni radiatorji imajo grelno ploščo in reže za vroč zrak. Nekatere izvedbe imajo poleg termostata vgrajen tudi detektor gibanja, kar pomeni, da ta zazna, ko je nekdo v prostoru in se vključi. Delujejo na principu izmenjave ogretega zraka. So nizkotemperaturni in toplota v pretežni meri ostaja bolj pri tleh, kar je pomembno za dobro počutje.

Razni kamini, kovinski, kombinirani, zidani ali lončene peči so lahko tudi dekorativen element v prostoru. So učinkovit način ogrevanja v prehodnem obdobju in oddajajo prijetno toploto, poleg tega, da z veseljem sedimo pred ognjem, če ima kamin vrata ali je odprt. Poznamo tudi kamine na brikete in pelete. Za starejšo osebo je morda tak kamin primernejši, ker ni treba skrbeti za težka drva in nošnjo drv po stopnicah. A vendar lahko ravnanje z ognjem za starostnike postane neprimerno in nevarno, da je treba poiskati varnejše in udobnejše načine ogrevanja. Ob kaminih ne pozabimo na namestitev javljalnika požara in ogljikovega monoksida.

IR paneli so novost zadnjih let, lahko so pritrjeni na strop ali steno, beli, barvni ali potiskani. So diskretno, malo vidno ogrevalo, ki pa vseeno nima čarobne moči, kot se morda zdi. V prostoru jih potrebujemo več, ne le enega samega. Za zelo hitro in učinkovito ogret prostor niso najboljša rešitev, saj potrebujejo čas. Vklopljeni morajo biti dlje časa, da je učinek občuten. Pred nakupom se posvetujmo s prodajalcem glede količine potrebnih panelov za želeni prostor.

Še vedno so na trgu tudi električni radiatorji na kolesih in razni kaloriferji, vendar poiščimo nasvet in izberimo tak grelni element, ki bo čim bolj toplotno učinkovit in ne bo prevelik porabnik elektrike. Če jih že uporabljamo, potem uporabljajmo termostat in ugašajmo, kadar nas ni v prostoru. Nikakor pa kaloriferji in pečice z vidnimi grelci ne sodijo v kopalnico in v druge mokre prostore, ker predstavljajo preveliko nevarnost. V kopalnico raje ob prenovi vdelamo bodisi električno ali toplovodno talno gretje, namestimo IR panele, v lestvični radiator se lahko vstavi električna sonda. Pomembno je, da se bomo greli varno in učinkovito.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Že sam pogled na ogenj nas opomni na prijetno toploto, ki jo oddaja.
Že sam pogled na ogenj nas opomni na prijetno toploto, ki jo oddaja. / FOTO: Dreamstime

NOVICE
Vlada in sindikati javnega sektorja parafirali ...
ŠPORT
Kdo je mladi nogometni biser, ki je povzročil ...
POP IN
Solze v gozdu: 'Lepo bi jih bilo slišati'
TV ODDAJE
Pošteno ali ne, Danijela bo izgubila potrpljenje
VIZITA.SI
Izboljšanje stanja pred smrtjo – kaj je ...
OKUSNO.JE
Odlična jed na žlico, značilna za območje Pohorja
ZADOVOLJNA.SI
Znan frizerski stilist razkril najbolj vroče ...
MOSKISVET.COM
Ta lepa Nizozemka je oblekla dres Rogličeve ...
BIBALEZE.SI
7 skrivnosti srečnih otrok
CEKIN.SI
'Stalno odpovedovanje je težko. Že za samsko ...
DOMINVRT.SI
To so najbolj 'trendovske' sobne rastline ta hip
BIBALEZE.SI
Družina je najranljivejša, a hkrati najmočnejša ...