škrob

Tako morate shraniti čebulo, da bo ohranila svojo svežino
Čebula je sestavina, ki jo moramo v kuhinji imeti vedno na zalogi. Čeprav je ena najbolj obstojnih vrst zelenjave in jo lahko hranimo še mesece potem, ko jo poberemo z vrta, način shranjevanja močno vpliva na njeno življenjsko dobo in svežino. Poglejmo, kakšen je najbolj idealen način, da bo čebula ohranila svežino čim dlje časa.

Jo tudi vi zlivate stran? Nikar.
Gotovo ste ob kuhanju riža ali testenin kdaj opazili, da voda postane motna in včasih celo rahlo bele barve. To je posledica sproščanja škroba, ki se izloča iz živila, in čeprav to vodo večina izmed nas po kuhanju zavrže, obstaja dober razlog, zakaj bi jo morali, v primeru, da ste lastnik vsaj ene sobne rastline, prihraniti in koristno uporabiti.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Stvar, ki jo jeseni pogosto pozabimo očistiti
Glavni namen predpražnika je, da očisti čevlje in prepreči, da bi z njimi v svoj dom vnesli umazanijo iz zunanjega sveta. Toda, če pomislimo na njegovo osnovno nalogo, je torej jasno, da ta zelo hitro postane zelo umazan in zato tudi sam občasno potrebuje temeljito čiščenje.

Kako se znebiti smradu iz čevljev?
Pogosteje kot nosimo svoj najljubši par športnih čevljev, bolj verjetno je, da bodo začeli smrdeti. Znoj, luščenje kože, umazanija, bakterije, glivice in pomanjkanje prezračevanja lahko namreč povzročijo, da se iz njih začne širiti neprijeten vonj – kar je moteče tako za nas kot za druge. A na srečo za to težavo obstaja naravno sredstvo. Preverite, katero.

So mačke lahko vegetarijanke ali veganke?
Ljudje se za vegansko ali vegetarijansko prehrano odločajo iz različnih razlogov. A ob tem, ko jih vedno več iz svoje prehrane izloča živila živalskega izvora, se marsikdo sprašuje, če je takšna prehrana primerna tudi za domače mačke.

Je pranje novih oblačil zares potrebno?
Gotovo ste se tudi vi že kdaj znašli pred dilemo, ali morate nov izdelek iz blaga pred prvo uporabo zares oprati v pralnem stroju? Naj gre za oblačila, posteljne rjuhe ali pa kuhinjske krpe, dejstvo je, da se v procesu od izdelave do trenutka, ko stvar prinesete domov, na njem nabereta prah in umazanija. A kljub temu nekateri trdijo, da ni nobene potrebe po čiščenju novega izdelka. Poglejmo si, kaj je res.

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Trik za odstranjevanje mastnih madežev z oblačil
Mastni madeži so eni izmed najbolj trdovratnih madežev, s katerimi se spopadamo pri pranju oblačil. Tkanine iz naravnih vlaken, kot sta bombaž in lan, je lažje čistiti, če pa je tkanina sintetična, kot je poliester ali najlon, potem molekule maščobe tvorijo močno vez z vlakni, ki jo je težko zlomiti. Na srečo imamo nasvet, ki ga potrebujete.

Ali kvas res lahko reši vaše težave z greznico?
Greznica je v bistvu vodotesen rezervoar, ki je zakopan pod zemljo. Zasnovan je za sprejem in delno obdelavo odplak, pri čemer se težke trdne snovi usedejo na dno rezervoarja, medtem ko maščobe in druge lahke snovi plavajo na vrhu. Težava nastane, ko se ta napolni in zamaši. Po nekaterih nasvetih naj bi v ta namen učinkovito deloval kvas, pa je to res?

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Koruzni škrob je v gospodinjstvu nepogrešljiv
Imate v kuhinjski shrambi koruzni škrob, ker ga uporabljate za zgostitev omak, juh in enolončnic? Zakaj ne bi preizkusili še katerega od drugih možnih načinov njegove uporabe?

Preverite, kaj morate vedeti pred nakupom kamina
Kljub pestri paleti sodobnih ogrevalnih sistemov se vedno več ljudi odloča za vgradnjo oziroma postavitev kamina ali kaminske peči kot dodatnega vira toplote, pa tudi zaradi estetskega videza ter romantičnega in nostalgičnega vzdušja. A izbira kamina ni odločitev, ki bi jo lahko sprejeli čez noč, tega moramo namreč prilagoditi svojim željam, potrebam, prostorski omejitvi in stilu notranje opreme ter seveda finančnim zmožnostim.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir
Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Ne boste verjeli, za kaj ga lahko uporabite
Riž je živilo, ki je pogrešljiv le v malokaterem domu. Skoraj vsi ga imamo doma, iz njega pa lahko naredimo številne okusne obroke. Riž kot takšen pa je uporaben še za marsikaj drugega.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?
Zelenjava je bogata z vitamini in drugimi hranili, zato je priporočljivo, da jo vključimo tudi v vsakodnevno prehrano naših štirinožnih kosmatincev. Katera in kako pripravljena zelenjava je za pse najbolj primerna ter v kakšnih količinah jo ponuditi psu, nam je pojasnila svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot..

Vsega tega o bananah niste vedeli
V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Svetlobni koren ima prav posebne zdravilne učinke
Posebnost te rastline ni samo njena bogata škrobna sestava, ki pride prav v kuhinji, ampak tudi njene zdravilne učinkovine. Kitajska tradicionalna medicina, ki jo uporablja že več tisoč let, tako navaja številne učinke – tako za zdravje kot za lepoto.

Kdaj se obrezuje sadno drevje? Vse kar morate vedeti o obrezovanju sadnega drevja
Obrezovanje dreves je postopek, ki zahteva kar nekaj znanja in izkušenj. Velja opozoriti, da prav vsa drevesa ne bodo hvaležna vašemu spomladanskemu rezanju. Nekatera drevesa rezi sploh ne potrebujejo, razen, če jih želimo oblikovati ali jim odstraniti suhe veje.

Obožujete kostanj? Potem morate vedeti ...
Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim in zelo vročim poletjem, kljub hladu pa ima tudi jesen ima svoje čare. Razveselili smo se gob in dobrot z domačega vrta, sedaj pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji kostanja. Ga imate radi? Potem berite dalje ...

Dejstva, ki vas bodo presenetila
Krompir je nadvse hranljivo živilo, ki ga pogosto najdemo na jedilniku številnih družin. V kuhinji je nepogrešljiv. Preberite si, kdaj ga saditi ter kako zelo prav vam lahko pride tudi pri ostalih opravilih.

V jesenskem času si ga morate privoščiti
Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim vremenom in toplimi temperaturami, a tukaj je že jesen z vsemi svojimi čari. V jesenskem času uživamo v različnih dobrotah, od gob do grozdja, ne smemo pa pozabiti niti in predvsem kostanja. Smo v času, ko se bodo ljubitelji lahko naužili kostanja in prišli na svoj račun.

10 vrst sadja, ki jih morate vedno kupiti popolnoma zrele
Ko nabiramo ali kupujemo sadje, si vedno želimo, da je zrelo, sladko, pa vendar ne prezrelo in da se naslednji dan ne pokvari. Vedeti pa je treba, katero sadje bo brez težav dozorelo po nekaj dneh doma in katero, če ga naberemo ali kupimo nezrelega, nikoli ne more doseči prave sladkosti, aromatičnega okusa in dobre teksture.