Zelenjava

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno
Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Rastlina, ki je na svojem vrtu ne želite, a se jo je izjemno težko znebiti
Ambrozija, pelinolistna ambrozija in žvrklja – vse to so imena za na pogled nič kaj impresivno rastlino, ki se zlahka zlije z okoljem, toda v njem povzroči veliko škode. Ta invazivna severnoameriška enoletnica je pri nas označena kot nevarna rastlina, pri rokovanju z njo pa je potrebna velika previdnost.

Fižol sivček: Okusna in hranljiva dediščina naših prednikov
Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.

Tako se vložena sadje in zelenjava nikoli ne bosta pokvarila
Te dni so mnogi zaposleni s pobiranjem še zadnjih pridelkov z vrta in pripravo ozimnice za dolge zimske dni, ko svežih pridelkov ne bo na pretek. Ne glede na to, ali gre za kuhanje marmelade, vlaganje kumaric, kisanje zelja ali karkoli drugega, je pomembno, da kozarce, preden jih napolnite z vsemi dobrotami, predhodno ustrezno sterilizirate. Preberite, kakšen je ustrezen postopek.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke
Septmeber in oktober sta meseca, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Predstavljamo najbolj 'trendovsko' zelenjavo to jesen
Da, tudi med vrtnimi pridelki obstajajo trendi. Letos naj bi to mesto zasedel vijolični brokoli, ki je že na pogled nekaj posebnega. Čeprav je po okusu precej podoben navadnemu zelenemu brokoliju, pa bo morda vsaj njegova barva prepričala koga, ki nad njim doslej ni bil ravno navdušen.

Deli jesenskih buč, za katere smo bili prepričani, da niso užitni
Buče so eden najbolj priljubljenih jesenskih pridelkov. Mehko živo oranžno meso s sladkastim, lahko bi rekli rahlo zemeljskim okusom, se odlično poda tako v slane kot sladke jedi. Toda to, česar marsikdo ne ve, je, da so v resnici užitni tudi bučni listi.

Tako pripravite prostor za ozimnico, ki bo zdržala celo leto
Jesen je čas obilja. Takrat z vrta pobiramo sadove dela preteklih mesecev in jih poskušamo shraniti tudi za prihodnje. Konzerviranje, kisanje, fermentiranje, vkuhavanje in podobno so postopki, s katerimi živilom podaljšamo čas obstojnosti in si zagotovimo, da jih bomo lahko uživali tudi takrat, ko bo naš vrt v mirovanju. Da vse delo ne bo šlo v nič, pa potrebujemo primeren prostor za ozimnico. Poglejmo, kako ga pripraviti.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Zato nekateri pred pobiranjem čebulo rahlo pohodijo
Čebula je zelenjava, brez katere si je težko predstavljati marsikatero jed. Vendar pa ni nič hujšega, kot seči po zadnji domači čebuli in ugotoviti, da je gnila ali povsem neokusna. Da se vam to ne bi zgodilo, v nadaljevanju predstavljamo nekoliko nenevaden trik, ki se ga je dobro držati pri pobiranju čebule z lastnega vrta.

Zavetišče ji je odvzelo hrčka, ker ga je hranila s hrano za morske prašičke
Veterinarji čez lužo svarijo pred nepravilnim hranjenjem hrčkov. Nemalokrat se namreč zgodi, da lastniki hrčkov namesto posebej pripravljene hrane zanje svojim ljubljenčkom ponudijo kar hrano za morske prašičke. Toda čeprav ti dve vrsti na prvi pogled delujeta podobno, imata precej drugačne prehranske potrebe.

Zanimiv način, kako shraniti čilije tudi po koncu poletja
Če želite kar najbolje izkoristiti svoj pridelek čilijev, je nujno, da jih nekaj tudi shranite in posušite za hladnejše dni. Tehnika, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, vam bo vzela največ 10 minut, omogočila pa bo optimalne pogoje za sušenje tega pridelka.

Zato solata najpogosteje uide v cvet
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.

Kdaj pobiramo grah?
Grah ima zagotovo najboljši okus takoj po tem, ko ga še čisto svežega poberemo z vrta. Toda če smo imeli srečo in ga pridelali več, kot ga lahko pojemo naenkrat, nam ne ostane drugega, kot da ga ustrezno shranimo. Poglejmo torej, kdaj in kako pobrati grah ter kakšen je najboljši način shranjevanja.

Lepenci lahko popolnoma uničijo rastline na vrtu
Lepenci so nadležne žuželke, ki lahko povzročijo veliko škode na zelenjavnih pridelkih in uničijo vašo listnato zelenjavo. Če ste na svojih rastlinah opazili drobne hrošče z bleščečimi krili ali če so listi rastlin prekriti z majhnimi luknjicami od strel, imate morda opravka ravno s temi listnatimi hrošči.

Zakaj so nekatere kumare grenke – in kaj lahko storite glede tega
Kumarice so čudovita poletna zelenjava, ki je načeloma enostavna za pridelavo. Toda zgodi se, da plodovi postanejo grenki, kar je je običajno posledica stresa rastline v času rasti. Čeprav je to težavo nemogoče opaziti, še preden kumarice ne utrgamo in poskusimo, pa lahko vnaprej predvidimo določene dejavnike, zaradi katerih bi se to utegnilo zgoditi.

To se zgodi, če kumarice shranite v hladilniku skupaj s kovinsko žlico
Domači vrtovi se te dni bohotijo od vse skrbno pridelane zelenjave. Med najrazličnejšimi vrtninami se najdejo tudi sočne zelene kumarice. Če jim želite podaljšati svežino za nekaj tednov, imamo za vas zanimiv nasvet.

Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar
Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.

Veste, čemu je namenjen spodnji predal v hladilniku?
Pravilna razporeditev živil v hladilniku je ključnega pomena za ohranjanje svežine hrane. Večina sodobnih hladilnikov ima natančno razdelane predele, kamor naj bi shranjevali določene vrste živil. Veste, kaj sodi v čisto spodnji predal, imenovan predal za ohranjanje svežine?

Zakaj korenje v loncu tako dobro uspeva?
To priljubljeno korenasto zelenjavo je enostavno gojiti v posodah, loncih in cvetličnih koritih, ki jih postavite na balkon. Z malo sreče in pravimi nasveti jo boste lahko pobirali od zgodnjega poletja do pozne jeseni.

Kakšno poletje nam napoveduje vremenska pratika?
Medtem ko vremenoslovci napovedujejo, da letošnje poletje prinaša nove vročinske rekorde in sušo, smo preverili, kaj za poletne mesece pravi vremenska pratika. Bo vroče in sušno ali nam grozijo obilne padavine, ki prinašajo ujme?

Točo so odnašali z bagrom: kako rešiti uničene pridelke in zelenjavni vrt po neurju
Goričko je v torek popoldne prizadelo uničujoče neurje, ki je za seboj pustilo pravo razdejanje. Regijo je prešla močna supercelična nevihtna celica z vetrom, strelami in debelo točo, ponekod v velikosti teniških žogic. Najhuje je bilo v krajih Lucova, Adrijanci, Šulinci, Zgornji Petrovci in Hodoš.

Junija na vrtu že pobiramo prve pridelke
Junij je mesec, ko vrt že začenja kazati sadove preteklih mesecev, toda po drugi strani se pravo delo sedaj šele začne. Poglejte, kaj vse je potrebno postoriti v naslednjih nekaj tednih.

Rastlina, ki jo pogosto zanemarjamo, čeprav je nadvse zdravilna
Navadni tolščak (Portulaca oleracea), znan tudi kot portulak, je enoletna rastlina iz družine tolščakovk (Portulacaceae), razširjena po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki. Čeprav ga pogosto štejemo med plevel, je v resnici izjemno hranilna in zdravilna rastlina, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zaradi svoje izjemne odpornosti in prilagodljivosti uspeva v vročih, suhih razmerah ter na revnih tleh, kar omogoča njeno široko razširjenost po vsem svetu.

Te zelenjave nikoli ne sadite poleg solate
Solata je rastlina, ki ne zahteva veliko vzdrževanja in lahko uspeva v različnih rastnih pogojih. Če opazite, da ne uspeva tako, kot bi si želeli, pa so za to morda lahko krivi njeni sosedje na gredici. Poglejmo, katere rastline lahko zavirajo rast solate.

Zaradi bolezni so pri prenovi Suzaninega doma morale pomagati prostovoljke
Tokrat je Delovna akcija na pomoč odhitela na Štajersko, k Suzani Voršnik in njeni hčerki Sari. Suzano življenje neusmiljeno preizkuša že od malih let. Kljub vsemu pa ostaja polna upanja za boljšo prihodnost, kakršno si želi zase in svojo hčerko Saro.

Zelenjava, ki je v teh dneh tako iskana, da jo celo ponarejajo
Artičoke so zelnate sorodnice osata, regrata in sončnic. V toplejših podnebjih so kratkožive trajnice, v hladnejših regijah pa jih običajno gojimo kot enoletnice. Ker je njihova rastna doba zelo kratka, pridelek pa omejen, je tudi povpraševanje temu primerno. Ena izmed sort artičoke v Benetkah raste samo dva tedna, zaradi visoke cene pa najdemo celo njene ponaredke.

Mit o zajcih in korenju, v katerega so nas prepričali v otroštvu
Ob omembi dolgouhega zajčka s puhastim repkom nas asociacije gotovo popeljejo tudi k njihovi najljubši hrani – korenčku. Vsaj tako smo po zaslugi zelo znane risanke dolgo časa mislili. A čeprav je zajček med grizljanjem oranžnega korenčka podoba, ki se je iz otroštva spomnimo prav vsi, korenje tem živalim v resnici prej škodi – kaj šele, da bi bilo njihova glavna hrana.