janež

Skuhajte si praznično dišavo za vaš dom
Le kaj je prijetnejšega kot v zimskem času vstopiti v dom, ki diši po smrekovih iglicah, pomarančah, cimetu in drugih prazničnih začimbah. Eden izmed načinov je seveda tudi peka piškotov ali prižiganje dišeče svečke, toda če želite, da se vonj obdrži dlje časa, si lahko kar na štedilniku pripravite domačo dišavo.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom
Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Rastline, ki z vrta pomagajo pregnati škodljivce
Sajenje 'obrobnih rastlin' je tehnika oz. način, ki se zlasti za gojenje zelenjave uporablja že dolga leta. To starodavno vrtnarsko načelo temelji na dejstvu, da nekaterim živalim določene rastline 'dišijo' in drugim ne, kar lahko izkoristimo tako, da ob robu vrta ali na prazne gredice posadimo le tiste, ki bodo odganjale škodljivce in privabljale koristne žuželke. Katere so torej živalice, ki jih na svojem vrtu želimo in katere bomo poskušali pregnati na naraven način, z obrobnim sajenjem zelišč, cvetlic in drugih rastlin?

Drobnjak je vsestransko uporaben v številnih jedeh
Drobnjak je trajnica, ki spada v družino čebulnic in se pogosto uporablja kot aromatični dodatek h kuhanim ali surovim jedem. Po okusu spominja na čebulo, njegova posebnost pa je tudi v zdravilnosti za naše telo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter je poln eteričnih olj.

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Zdravilna zelišča, ki jih lahko posadite na balkon
V mestu je malo takih, ki imajo vrt, kjer bi si lahko uredili vrt. Kljub temu je balkon dovolj za sajenje zdravilnih zelišč. Izbrali smo štiri začimbe, ki ne bodo samo obogatile vaših jedi z intenzivnimi okusi, ampak bodo koristile tudi vašemu zdravju.

Hrana, ki pomaga pri alergijah
Sezonske alergije so za tiste, ki jih imajo, lahko prava nočna mora. Pri konstantnem kihanju, smrkanju in tudi pri samem slabšem počutju zaradi različnih alergij, pa lahko pomaga sama prehrana in izbira pravilne hrane.

Kako naravno pregnati neprijetne vonjave?
Najprej poskrbite, da je čim manjša možnost, da neprijetne vonjave nastanejo. Redno čistite in pospravljajte ter dom zračite. Poleg tega obstaja še nekaj načinov, kako lahko naravno in preprosto prostore, v katerih bivate, odišavite ali neprijetne vonjave vsaj nevtralizirate.

Ta zelišča ne smejo manjkati na nobenem vrtu
Zelišča, kot so peteršilj, limonska trava, rožmarin, žajbelj, pehtran in timijan, se dobro obnesejo na vrtu. Nekatere med njimi lahko sadimo tudi v koritih in posodicah na okenskih policah.

Zanimiva dejstva o marmeladi
Priznajte ali ne, marmelade in džemi so res najbolj okusna oblika sadja, ki ga lahko zaužijemo. Toda medtem ko je sadje resda glavna sestavina marmelad in je njegov okus res naravnost božanski, se mnogi vseeno sprašujejo, je marmelada sploh zdrava?! Se z uživanjem marmelade v resnici samo zavajmo, da jemo nekaj zdravega in koristnega? Še preden skušamo odgovoriti na to vprašanje, poglejmo nekaj dejstev.

Vsega tega o čaju zagotovo niste vedeli
Na voljo je v stoterih okusih, znan je potem, da zdravi in greje: da, vse to je čaj! Vsak peti Slovenec naj bi si namesto kave zjutraj raje privoščil skodelico toplega, dišečega čaja. Kaj se pravzaprav skriva v tem napitku? Kako ga je treba pravilno skladiščiti in kako pripraviti? Kakšni so njegovi učinki na zdravje? Poglejmo!

Ne sme manjkati v nobeni kuhinji
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. A čeprav ga relativno veliko uporabljamo, o njem vemo zelo malo.

Veste, katera rastlina je živilo in katera zdravilo?
V vsakem domu se najde domača lekarna in v njej tradicionalno zdravilne rastline ali pripravki iz njih, za katere smo prepričani, da delajo čudeže. Kdaj je torej posamezna rastlina uvrščena med hrano in kdaj med zdravila?

Weiss
Naš družinski član je samojed, ime mu je Weiss, ker je snežno bel. Najbolj uživa zunaj, nič ga ne motijo nizke temperature. Zelo rad ima sprehode. Ni napadalen, vsakega, ki pride na obisk pusti in pospremi noter. Rad se posladka in si sam odpira vrata. Desetega januarja je praznoval deseti rojstni dan, smo praznovali. Imamo ga zelo radi.