jedi

Sadje z Bližnjega vzhoda, ki so ga znali ceniti že naši dedki in babice
Kutina je sadno drevo, cenjeno zaradi aromatičnih plodov in čudovitih spomladanskih cvetov. Čeprav izvira z Bližnjega vzhoda, so jo v preteklosti močno vzljubile tudi naše babice in dedki. Spoznajte vse o tej vsestranski rastlini, ki daje okusno hruškasto sadje.

Kakšna je najbolj zanesljiva energija za posel?
Butan plin zagotavlja sodobne energetske rešitve na ključ, ki združujejo zanesljivost, trajnost in prilagodljivost poslovnim potrebam.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

Trik za shranjevanje peteršilja
Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Deli jesenskih buč, za katere smo bili prepričani, da niso užitni
Buče so eden najbolj priljubljenih jesenskih pridelkov. Mehko živo oranžno meso s sladkastim, lahko bi rekli rahlo zemeljskim okusom, se odlično poda tako v slane kot sladke jedi. Toda to, česar marsikdo ne ve, je, da so v resnici užitni tudi bučni listi.

Zato bi morali v septembru pred vrata položiti palčke cimeta
Cimet je priljubljena sestavina za peko, ki daje občutek topline in domačnosti. Še posebej je priljubljen v hladnejših zimskih mesecih, a staro verovanje pravi, da vam lahko pride prav že v septembru – in to na precej nenavaden način.

Korenovka, ki počasi izginja iz naših njiv in vrtov
Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.

Užitne cvetlice, ki čudovito popestrijo balkone in vrtove
Užitne rože imajo nešteto načinov uporabe. V prehrano jih lahko vključimo sveže ali posušene, cele ali pa kot začimbe, damo jih lahko v sladice ali pijače, jemo surove, kuhane ali celo vložene. Katere pa sploh so tiste, ki jih lahko preprosto gojimo na okenski polici ali balkonu? To izveste v nadaljevanju.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Skrivnosti urejenega doma, ki povečajo vaš prosti čas
Življenjski tempo sodobnih gospodinjstev narekuje iskanje rešitev, ki optimizirajo dragoceni čas. Urejanje domačega okolja ni le estetsko, temveč tudi funkcionalno vprašanje. Premišljeno zasnovani prostori in pametno izbrana oprema lahko bistveno zmanjšajo vsakodnevno obremenitev in ustvarijo več prostega časa za dejavnosti, ki nas resnično osrečujejo.

To storite z maslom, ki mu bo kmalu potekel rok uporabe
Če imate več masla, kot ga lahko porabite, ga lahko, še preden mu poteče rok uporabe, zamrznete. Pravilno shranjeno v zamrzovalniku namreč lahko zdrži tudi do enega leta.

Zato se hladilnik največkrat pokvari ravno poleti
Ko pride poletje, je hladilnik pogosto eden najbolj obremenjenih gospodinjskih aparatov. Zaradi višjih temperatur okolice ter pogostega odpiranja in zapiranja vrat hladilnika je povsem normalno, da se ta sooča s številnimi težavami.

Katera sorta paradižnika je najboljša?
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.

Nepravi dom Meghan in Harryja navdušuje s svojo popolnostjo
Serija oddaj z Meghan Markle, v katerih odtujena članica kraljeve družine in žena princa Harryja prikazuje prijetne domače trenutke svojega življenja, je postregla tudi z vpogledom v čudovit dom. Ta je bil sicer najet za potrebe snemanja – in v njem zares ne živijo, toda prizori kljub vsemu ponujajo veliko čudovite inspiracije za urejanje lastne kuhinje.

To se je minuli vikend dogajalo na Velenjskem jezeru
Velenjska plaža vabi z osveženo podobo. Minuli vikend se je tako ob velenjskem jezeru trlo mladih in starih, ki so se prišli ohladiti ali pa samo preveriti, kako izgleda nova pridobitev Šaleške doline.

Teh rastlin ne sadite v bližino sivke
Sivko s svojimi aromatičnimi listi in sladko dišečimi cvetovi pogosto štejemo med zelišča ali začimbe, a je v resnici zelnata trajnica. Če iščete ideje in nasvete, kaj posaditi zraven nje, in še bolj pomembno, česa ne, ste na pravem mestu.

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane
Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva.

To so rastišča, kjer najdemo največ divjih špargljev
Divji šparglji so več kot le hrana – so simbol tradicije in povezanosti z naravo. Bogati z vitamini in minerali ter z edinstvenim okusom, vabijo na kulinarično popotovanje v srcu Krasa, Istre in Goriških brd.

Strokovnjakinja pojasnjuje, zakaj regrata ne nabiramo na gojenem travniku
Regrat je široko razširjena zelnata trajnica iz družine košarnic, v katero spadata tudi cikorija in navadna smrdljivka. Toda če ga pogosto nabirate, je pomembno, da za to izberete ustrezno mesto. Razlog izveste v nadaljevanju.

To so rastline, ki najbolje uspevajo poleg paradižnika
Paradižnik je ena najbolj cenjenih vrtnin nasploh, vendar nekoliko težaven za gojenje in še vedno povzroča težave tudi izkušenim vrtnarjem. Sajenje ustreznih rastlin v njihovo bližino lahko pomaga zmanjšati število škodljivcev in obogati zemljo ter tako pripomore k čudovitim, sočnim paradižnikom. Preberite, katere so tiste vrtnine, ki se dobro ujamejo s paradižnikom.

Teh 7 rastlin bo mravlje zanesljivo pregnalo iz vaše kuhinje
Ko gre za škodljivce, so mravlje eden pogostih nezaželenih gostov. Te majhne, a vzdržljive žuželke se kaj hitro naselijo v našem domu in v nekaj dneh zelo razmnožijo. Čeprav nimajo neposrednega škodljivega učinka, jih v svojem domu seveda ne želimo. Če jih opazite, zato ne čakajte, ampak ukrepajte takoj. Da pa mravlje zavetja sploh ne bi iskale v vašem domu, lahko dosežete s sajenjem nekaterih rastlin.

Meghan Markle končno pokazala svojo pravo kuhinjo
Meghan Markle že vse od kar je prišla v Britansko Kraljevo družino, razdvaja. Nekateri jo imajo radi, drugi ji niso naklonjeni. Nič drugače ni sedaj, ko je zaživela njena nova oddaja. Mnoge kritike je zmotilo predvsem to, da vojvodinja Susseška v njej predstavlja svoj način življenja, čeprav je jasno, da ne gre za njen dom, kar izniči občutek pristnosti. Toda zdaj se je le odločila, da pokaže tudi svojo domačo kuhinjo.

Zato bi morali v pečico dati polovico limone
Tudi pečica občasno zahteva temeljito čiščenje, ki pa bo, ko boste spoznali ta trik, precej bolj enostavno. Zanj potrebujete le eno limono, ki jo zagotovo najdete v kakšnem kotu ali predalu vaše kuhinje, in posodo, ki je primerna za v pečico. Kako se torej lotiti čiščenja s pomočjo limone, preberite v nadaljevanju, končni rezultat pa si oglejte na posnetku.

6 trikov, s katerimi lahko v kuhinji prihranite energijo
Po nekaterih podatkih naj bi gospodinjstvo, ki šteje tri člane, za kuhanje in pripravo hrane porabilo približno 11 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu. Triki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam lahko, v kolikor jih boste dosledno upoštevali, pomagajo prihraniti kar nekaj energije. Tako boste prispevali k varovanju okolja, hkrati pa vam bo ob koncu meseca hvaležna tudi denarnica.

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen
Jabolka so izjemno zdrav in hranilen prigrizek. Poleg tega lahko iz njih pripravimo številne sladke in slane jedi. A četudi nihče ne dvomi v to, da bi jih morali uživati na dnevni ravni, marsikdo ne ve, da je en del tega sadeža zelo strupen.

Zdravilna rastlina, ki je nepogrešljiva v ljudski medicini
Ognjič je enoletna rastlina, ki jo prepoznamo po njenih živahno oranžnih ali rumenih cvetovih. Ta rastlina je cenjena zaradi svojih številnih uporab v zdravilstvu, kozmetiki in kulinariki.

Nasveti za čudovito božično mizo, s katero boste očarali svoje goste
Praznični december s seboj prinaša božično okrašene domove ter veselo praznovanje z najbližjimi. V tem čarobnem času se z družino in prijatelji zberemo ob bogato obloženih mizah, skupaj praznujemo in ustvarjamo nove spomine. Da pa bi bili ti trenutki še bolj praznično obarvani, lahko poskrbimo z lepo urejenim jedilnim prostorom.

Poznate konjak, osupljivo rastlino s številnimi učinki?
Voodoo lilija, vražji jezik ali tako imenovana konjak rastlina je prav zares osupljiva. Čeprav je v azijskih državah že dolgo poznana in priljubljena kot del prehrane, pa je zanimanje zanjo pri nas v zadnjem času naraslo zato, ker naj bi uživanje izdelkov iz konjak moke učinkovito pomagalo pri hujšanju. Ampak kaj sploh je konjak ali glukomanan?

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.
 






















