Dominvrt.si

kislo zelje

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava

Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Tako pripravite prostor za ozimnico, ki bo zdržala celo leto

Jesen je čas obilja. Takrat z vrta pobiramo sadove dela preteklih mesecev in jih poskušamo shraniti tudi za prihodnje. Konzerviranje, kisanje, fermentiranje, vkuhavanje in podobno so postopki, s katerimi živilom podaljšamo čas obstojnosti in si zagotovimo, da jih bomo lahko uživali tudi takrat, ko bo naš vrt v mirovanju. Da vse delo ne bo šlo v nič, pa potrebujemo primeren prostor za ozimnico. Poglejmo, kako ga pripraviti.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem

Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Naredite doma več za bolj zdravo okolje

Dobra stran prizadevanja za bolj zdravo okolje je nemalokrat še prihranek denarja. Velikokrat bi se pred nakupom morali vprašati, ali to res potrebujete. Boste stvar uporabljali dolgo časa ali bo hitro končala v smeteh? Bi si kakšno orodje lahko denimo od koga izposodili? Boste komu kupili darilo, ki ga morda ne bo nikoli uporabil? Treba je začeti razmišljati drugače.

Zelje proti mačku, prehladu in podplutbam

Ste si za martinovo pojedino privoščili preveč? Je tudi alkohol tekel v potokih? Če ste se prenažirali in ste se zbudili 'zmačkani', si lahko pomagate tudi z zeljem.

Nemški ovčar

Nemški ovčar star je 5 let rojstni dan ima 1.1.2006 (na isti datum ima rojstni dan kod njegov lastnik).

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252