Dominvrt.si

lupljenje

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Korenje je zaradi svoje vsestranskosti, sladkega okusa in razmeroma dobre obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

Korenovka, ki počasi izginja iz naših njiv in vrtov

Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.

Zato nekateri pod tušem lupijo pomaranče

Sodobni splet je poln nenavadnih idej in trikov. Eden takšnih je tuširanje s pomarančo. Da, prav ste slišali. Pravzaprav je ideja ta, da ko odidete pod tuš, s seboj vzamete pomarančo.

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico

Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Trik za lupljenje granatnega jabolka

Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Odličen trik za lupljenje kostanja

Kostanj je včasih velik zalogaj, ko ga je treba olupiti. Njihove lupine so veliko mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, in to pomeni več dela z njimi. Poleg tega imajo pod lupino dlakavo kožico, ki se neverjetno trmasto oklepa užitnega dela.

Katero sadje in zelenjavo moramo olupiti?

Nutricisti so si glede tega, katero sadje in zelenjavo bi morali olupiti in katero ne, enotni.

Česna nikoli več ne boste lupili enako!

Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

Ne delajte osnovnih napak!

'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave 

Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Vsestransko uporabno živilo

Česen velja za nepogrešljivo začimbo v kuhi in pri samih jedeh, kljub temu pa se ga veliko ljudi še vedno izogiba, predvsem zaradi tipično neprijetnega vonja in zadaha. A nikar ne delajte tega. Z razlogom so mu v preteklosti rekli, in mu še danes rečejo, naravni antibiotik!

Kako enostavno olupiti česen?

Tudi vam lupljenje česna povzroča sive lase? Brez skrbi, obstaja namreč kar nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagate, da boste lahko olupili večje količine tega naravnega antibiotika in ga še z večjim veseljem uvrstili v svojo prehrano.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?

Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

1 2 3 olupite česen

Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

Tako olupite kuhana jajca v 10 sekundah

Lupljenje trdo kuhanih jajc je na videz čisto preprosto, v resnici pa se nam velikokrat zatakne. Da vam jajca več ne bodo povzročala sivih las, poskusite z naslednjim trikom. Trdo kuhana položite v plastično posodo z malo vode, posodo zaprite in pretresite, kot to lahko vidite v posnetku. Presenečeni boste!

Velja za eno najboljših naravnih zdravil

V 8. oddaji Vrtičkanje sta zapriseženi vrtičkarici Tina in Metka med drugim govorili tudi o česnu. Zaupali sta nam, kako ga vzgajati in shranjevati, mi pa poglejmo, zakaj ga je dobro uživati.

Olupite kivi v hipu

Saj ne da je lupljenje kivija ali manga zahtevno opravilo, a nam kljub temu vzame več kot nekaj sekund in mnogi zaradi tega, ker se jim preprosto ne da lupiti sadja, ostanejo prikrajšani za vitaminsko bombo. V videu si lahko pogledate trik, nad katerim boste popolnoma navdušeni in boste zagotovo večkrat posegli po sočnem in okusnem kiviju.

Pluta - kaj morate vedeti

Če razmišljate o novi talni oblogi, se splača razmisliti tudi o pluti. Ge za hvaležen in vsestranski material, z enostavnim vzdrževanjem, ki se uporablja tudi kot stenska obloga, za izolacijski material in za pohištvo.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252