Dominvrt.si

meso

Črni kaki, ki po okusu spominja na čokolado, raste tudi pri nas

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Sadje z Bližnjega vzhoda, ki so ga znali ceniti že naši dedki in babice

Kutina je sadno drevo, cenjeno zaradi aromatičnih plodov in čudovitih spomladanskih cvetov. Čeprav izvira z Bližnjega vzhoda, so jo v preteklosti močno vzljubile tudi naše babice in dedki. Spoznajte vse o tej vsestranski rastlini, ki daje okusno hruškasto sadje.

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno

Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Zaklad med gobami, ki ga najpogosteje najdemo pod brezovim drevesom

Brezov ded je užitna goba iz družine cevark, ki jo največkrat najdemo v listnatih gozdovih. Ta značilna jesenska goba zlasti pogosto raste v simbiozi z brezami, od koder izvira tudi njeno ime.

Modrikasta golobica: okusna goba, ki je pogosto spregledana

Russula cyanoxantha, pri nas znana kot modrikasta golobica, je vizualno precej nezanimiva, a po drugi strani užitna in izjemno okusna vrsta gob, ki raste tudi pri nas. Preberite vse o njej, da jo boste naslednjič lahko prepoznali, če jo opazite v gozdu.

Titi opica, velika kot žogica za golf, prinaša novo upanje za to ogroženo vrsto

Živalski vrt na otoku te dni praznuje neverjeten dogodek. Po skoraj stoletju so namreč dočakali rojstvo mladiča opice titi. Ta je bil ob rojstvu velik komaj kot žogica za golf, trenutno pa zanj skrbita opičja starša pod nadzorom oskrbnikov živalskega vrta.

Na videz nezanimiv sadež, ki v sebi skriva izjemno bogastvo

Indijanska banana ali asimina je sočen, tropski sadež, ki ga marsikdo opredeljuje kot mešanico manga, banane in citrusnega priokusa. V zadnjih letih je sadež precej pridobil na priljubljenosti, zato ga tudi pri nas na svoje vrtove sadi vedno več ljudi.

5 madežev, ki jih nikoli ne odstranjujte z vročo vodo

Ko gre za pranje perila, se vroča voda pogosto zdi optimalna možnost, saj lahko uniči bakterije, raztopi trdovratne madeže in nasploh najbolje poskrbi za čiščenje tkanin. Vendar pa v določenih primerih ni prava izbira za odstranjevanje madežev. Pravzaprav lahko pri nekaterih vrstah madežev toplota naredi več škode kot koristi.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom

Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Deli jesenskih buč, za katere smo bili prepričani, da niso užitni

Buče so eden najbolj priljubljenih jesenskih pridelkov. Mehko živo oranžno meso s sladkastim, lahko bi rekli rahlo zemeljskim okusom, se odlično poda tako v slane kot sladke jedi. Toda to, česar marsikdo ne ve, je, da so v resnici užitni tudi bučni listi.

Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom

Orjaški dežnik je goba, ki je med izkušenimi gobarji precej poznana. Čeprav se po slovesu nikakor ne more primerjati z jurčki ali lisičkami, pa se zdi, da je včasih po krivici kar nekoliko prezrta. Morda je tako še bolje, saj za nepoznavalce obstaja velika nevarnost, da jo zamenjamo za neko drugo, smrtno strupeno gobo.

Korenovka, ki počasi izginja iz naših njiv in vrtov

Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.

Recept za domače pršilo, ki odganja ose

Prijetne poletne dneve, ki s seboj prinesejo toplo vreme, lahko hitro pokvarijo nadležne žuželke. Medtem ko uživate na terasi ob kozarcu osvežilne pijače, se namreč k vam kaj hitro lahko prikradejo ose. Poglejmo enega najučinkovitejših načinov, kako jih pregnati.

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada

Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Preprosti koraki do varne hrane doma

Leta 2018 je generalna skupščina Združenih narodov 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane. Ta dan nas opominja, kako pomembno je, da je hrana, ki jo jemo, varna za naše zdravje in okolje. Vsak izmed nas lahko s pravimi navadami v kuhinji in na vrtu prispeva k varnejši hrani.

Slovenska sorta krompirja, ki jo pobiramo med prvimi

V Sloveniji smo s krompirjem samooskrbni le polovično. Domača pridelava temelji na tujih sortah krompirja, čeprav imamo kar lepo število starih in novih domačih sort. Nove jedilne sorte krompirja po pridelku in kakovosti presegajo številne tuje, a jih pridelovalci in kupci ne poznamo dovolj.

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva.

Strokovnjakinja pojasnjuje, zakaj regrata ne nabiramo na gojenem travniku

Regrat je široko razširjena zelnata trajnica iz družine košarnic, v katero spadata tudi cikorija in navadna smrdljivka. Toda če ga pogosto nabirate, je pomembno, da za to izberete ustrezno mesto. Razlog izveste v nadaljevanju.

Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja

Sezona obiranja vršičkov je med aprilom in začetkom junija. Ko jih nabirate, naj bodo dolgi do približno 2 cm, pazite pa tudi, da niso prekratki. Najbolje je, če jih nabirate, ko se rosa že posuši.

To se zgodi s kuhalnicami v pomivalnem stroju

Leseni pripomočki, kot so kuhalnice in rezalne deske, so v kuhinji nepogrešljivi. Ker je les naravni material, ima svoje posebnosti. Drugače povedano, kako ravnamo z lesenimi pripomočki, vpliva na to, kako bodo izgledali in nenazadnje, kakšna bo njihova življenjska doba.

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite

Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Znanstveniki razkrili, katera živila moramo jesti, če želimo rešiti Zemljo

Vsi vemo, da proizvodnja hrane povzroča sproščanje toplogrednih plinov, kar postaja vedno večja težava na globalni ravni. Emisije prihajajo iz najrazličnejših virov, vključno s traktorji in drugimi delovnimi stroji, proizvodnjo gnojil in bakterijami v črevesju krav. Na splošno proizvodnja hrane prispeva četrtino emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek. Se rešitev skriva v pridelavi hrane, ki velja za brezogljično?

To je razlog, da je kuhinjska gobica takšne barve

Kuhinjske gobice so kljub pomivalnim strojem danes še vedno nepogrešljive. Toda pogosto smo pri njihovi izbiri pozorni samo na velikost in obliko, barvo pa kar nekako spregledamo. Izkaže se, da je to velika napaka.

To morate vedeti, če uporabljate vrečke iz blaga

Čeprav se vsi strinjamo, da so vrečke za večkratno uporabo za okolje dosti boljše od plastičnih, strokovnjaki opozarjajo, da lahko v določenih primerih ogrozijo naše zdravje. Preberite, v čem je težava in kako jo lahko rešite, ne da bi jih morali vreči stran.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic

Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek

Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

Kdaj je pravi čas za rezljanje buč?

V naslednjih dnevih in tednih se bodo tudi pri nas začele množiti izrezljane buče, ki s strašljivimi izrazi kukajo z oken in vhodov hiš. Tradicija, ki sicer izhaja z Irske, se je v zadnjih desetletjih uveljavila tudi pri nas. Zakaj ravno buče? Katere so prave in kdaj je pravi čas za rezljanje, da bodo zdržale do noči čarovnic?

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico

Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom

Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335