predal za zelenjavo

Veste, čemu je namenjen spodnji predal v hladilniku?
Pravilna razporeditev živil v hladilniku je ključnega pomena za ohranjanje svežine hrane. Večina sodobnih hladilnikov ima natančno razdelane predele, kamor naj bi shranjevali določene vrste živil. Veste, kaj sodi v čisto spodnji predal, imenovan predal za ohranjanje svežine?

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

To je najboljši način za shranjevanje jabolk
Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave
Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

Zakaj bi morali dati papirnate brisače v hladilnik?
Papirnate brisačke po navadi uporabljamo takrat, ko se zgodi kakšna nesreča s polito tekočino ali hrano. Toda obstaja več presenetljivih načinov uporabe papirnatih brisač, kot si mislite!

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti
Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

So živila v vašem hladilniku pravilno razporejena?
Predstavljajte si to: odprete hladilnik v upanju, da boste skuhali okusen obrok, a vas pozdravi plaz pozabljenih ostankov, lepljiv kozarec kislih kumaric in tetrapak mleka, ki mu je že zdavnaj potekel rok uporabe. Na koncu ne najdete ničesar, kar potrebujete. Zveni znano? Vsi smo že bili tam, izgubljeni v kaotičnem hladilniku, v katerem nimamo prav nobenega pregleda nad tem, kaj imamo uporabnega in kaj je samo še za v smeti.

Poglejte, zakaj je dobro dodati kis v pomivalni stroj
Pomivalni stroj nam zagotovo olajša delo, toda če ne poskrbimo zanj, hitro lahko pride do težav. Kajti sčasoma se lahko v pomivalnem stroju naberejo različne nečistoče in bakterije, ki negativno vplivajo na čistočo posode.

Poglejte, zakaj je dobro dati kis v pomivalni stroj
Ali ste med tistimi, ki uporabljate samo pomivalni prašek, prižgete najljubši program za pranje posode in nato po pranju žalostno opazite, da so kozarci motni?

Kako pravilno zamrzniti živila?
V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Znate hrano pravilno shraniti?
Kako shraniti čebulo in česen, kako jabolka in kako denimo oreščke? V sedanjih okoliščinah, ko pogosto kupujemo večje količine, je toliko pomembnejše pravilno shranjevanje, da bodo živila zdržala čim dlje.

5 najpogostejših napak pri uporabi hladilnika
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz trgovine, največkrat niti ne razmišljamo, kam bi katero živilo postavili, ampak zlagamo stvari tja, kjer je pač prostor. Da bi se izognili nepotrebnemu metanju hrane stran in tako tudi prihranili, se moramo izogibati najpogostejšim napakam pri uporabi hladilnika.

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Poznate pravila zamrzovanja sadja in zelenjave?
V tem času nas naš vrt razveseljuje z bogatim pridelkov, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Bi nas morale bakterije v kuhinji skrbeti?
Tudi navidez brezmadežna kuhinja je lahko namreč polna bakterij in mikrobov, ki so na popolnoma nepričakovanih mestih. Ti nevarni organizmi, ki povzročajo različne bolezni, se z nezadržno hitrostjo širijo od rezalne deske, ročajev na predalih, jedilnega pribora, pa do hrane, ki jo zaužijete. Ste še vedno tako prepričani, da je vaša kuhinja popolnoma čista in varna?

Domislica brez primere!
Predstavljajte si minimalistično živo kuhinjo, v kateri poleg ljudi živijo tudi živali in rastline. Neverjetno, a vendar že narejeno!