pridelek

Božično žito: pomen, setev, nega in tradicija prazničnega zelenja
Božično žito je ena najbolj prepoznavnih adventnih tradicij v srednjeevropskem prostoru, ki simbolizira novo življenje, obilje in upanje v prihajajočem letu.

Katero zelenjavo in zelišča lahko sadimo pozimi
Zima morda ni letni čas, ko pomislimo na sajenje rastlin in vrtnarjenje, vendar lahko s pravilnim izborom rastlin in nekaj osnovne priprave tudi v hladnih mesecih pridelamo okusno zelenjavo in uporabna zelišča. Čeprav marsikatere rastline ne preživijo zime, pa so nekatere dovolj trpežne, da prenesejo zmrzal in v vaš dom prinesejo okusne domače pridelke.

Prezrta podzemna zelenjava, ki je izjemno koristna za zdravje
Topinambur, pogosto imenovan tudi laški koren ali laška repa, je korenasta zelenjava, ki jo uživamo in pripravljamo podobno kot krompir. Od slednjega se sicer razlikuje po tem, da ima precej manj škroba. Topinambur izvira iz Severne Amerike in ga je zelo enostavno gojiti, celo do te mere, da se skoraj šteje za invazivnega.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic
Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno
Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Jesenski sadež, ki bo dozorel vsak čas, a ga nikar še ne nabirajte
Trnulja je pri nas nekoliko manj poznan, a izjemno zdravilen sadež, ki na videz spominja na borovnice ali pa na miniaturne slive. Drevo je poznano tudi kot črni trn, njegovi plodovi, ki se pojavijo jeseni, pa so izjemno zdravilni in široko uporabni.

Fižol sivček: Okusna in hranljiva dediščina naših prednikov
Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.

Jagode jeseni potrebujejo posebno nego
Jagode so odličen pridelek domačih vrtičkarjev. Ne glede na to, ali imamo na svojem vrtu ali v koritih posajene zgodnje ali poznejše sorte, se lahko obdržijo kot trajnice in v naslednjem letu ponovno bogato obrodijo. Seveda pa le pod pogojem, da rastline dobro pripravimo na zimo.

Kdaj sadimo in pobiramo česen?
Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

To je skrivnost velikanskih buč
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Rastline, ki odganjajo japonske hrošče
Japonski hrošči so resni škodljivci, ki na vrtu napadajo praktično vse – od dreves, cvetja, zelenjave in še česa. Toda znano je, da jim nekatere rastline dišijo bolj od drugih. Poglejmo, katere.

Korenovka, ki počasi izginja iz naših njiv in vrtov
Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Zato nekateri pred pobiranjem čebulo rahlo pohodijo
Čebula je zelenjava, brez katere si je težko predstavljati marsikatero jed. Vendar pa ni nič hujšega, kot seči po zadnji domači čebuli in ugotoviti, da je gnila ali povsem neokusna. Da se vam to ne bi zgodilo, v nadaljevanju predstavljamo nekoliko nenevaden trik, ki se ga je dobro držati pri pobiranju čebule z lastnega vrta.

Facelija: Večnamenska rastlina za čebelarje in vrtnarje
Vratičavolistna facelija je enoletna medovita rastlina iz botanične družine vodolistnic. V Evropo so jo prinesli v 19. stoletju iz Kalifornije kot okrasno in medovito rastlino. Največ jo sejejo v srednji Evropi za čebeljo pašo, pri trajnostni usmeritvi kmetijstva v novejšem času pa se pojavlja kot dosevek v kolobarju, s katerim lahko na vrtu ali njivi poskrbimo za hranila naravnega izvora, bodisi pri uporabi rastlin za zastirko ali podor.

To lahko storite, da se izognete plesni na paradižniku
Pobiranje svežih, pravkar dozorjenih paradižnikov z lastnega vrta je zagotovo vrhunec sezone in nekaj, k čemur stremi prav vsak domači vrtičkar. Toda ta priljubljena vrtnina ima eno težavo, je namreč precej dovzetna za razvoj plesni, zlasti v daljšem obdobju prekomernih padavin. V nadaljevanju bomo raziskali najpogostejše vrste plesni na rastlinah paradižnika, vzroke za njihov pojav, in kar je najpomembneje, podali praktične nasvete za zaščito rastlin pred škodljivimi učinki plesni.

Zanimiv način, kako shraniti čilije tudi po koncu poletja
Če želite kar najbolje izkoristiti svoj pridelek čilijev, je nujno, da jih nekaj tudi shranite in posušite za hladnejše dni. Tehnika, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, vam bo vzela največ 10 minut, omogočila pa bo optimalne pogoje za sušenje tega pridelka.

Ali nestanovitno vreme prinaša konec za sadno drevje, kot smo ga poznali?
Če so se podnebne spremembe še pred desetletjem zdele oddaljene in neoprijemljive, jih danes občutimo vsi – tako profesionalni sadjarji kot ljubiteljski vrtnarji. Nenavadno topli zimski dnevi, pozne spomladanske pozebe, vse pogostejši vročinski valovi in dolgotrajne suše postajajo stalnica. Mile zime ne zmanjšajo populacije škodljivcev, zato se njihova številčnost in škoda v zadnjih letih močno povečujeta. Vse to pomembno vpliva na uspevanje sadnega drevja, saj gre za trajne rastline, ki jih ni mogoče vsako leto preprosto zamenjati kot solato na gredi.

Zato solata najpogosteje uide v cvet
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.

Šest skrivnosti za velik pridelek česna
Česen je razmeroma enostavna vrtnina za gojenje, vendar je lahko pogled na majhne, drobne stroke včasih pravo razočaranje. Če želite vzgojiti večji česen, je tukaj šest ključnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati.

To so drevesa, ki odlično uspevajo na balkonu
Sadna drevesa običajno povezujemo z domačimi sadovnjaki, velikimi vrtovi in podeželjem. Toda ali ste vedeli, da lahko marsikatero sadno drevo uspeva tudi v koritu na balkonu ali terasi? Z izbiro pravih vrst in sort ter nekaj prilagoditvami pri oskrbi je to povsem mogoče in celo zelo priročno!

Katera sorta paradižnika je najboljša?
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.

Kako se znebiti koloradskega hrošča, ki napada krompir
Koloradski hrošč ni izbirčen in bo jedel skoraj vse, toda njegova najljubša hrana je krompir, ki običajno utrpi največjo škodo. Da vam ne uniči celotnega pridelka, sledite spodnjim nasvetom, s katerimi boste prepoznali in nadzorovali tega nadležnega škodljivca.

Zakaj so nekatere kumare grenke – in kaj lahko storite glede tega
Kumarice so čudovita poletna zelenjava, ki je načeloma enostavna za pridelavo. Toda zgodi se, da plodovi postanejo grenki, kar je je običajno posledica stresa rastline v času rasti. Čeprav je to težavo nemogoče opaziti, še preden kumarice ne utrgamo in poskusimo, pa lahko vnaprej predvidimo določene dejavnike, zaradi katerih bi se to utegnilo zgoditi.

To se zgodi, če kumarice shranite v hladilniku skupaj s kovinsko žlico
Domači vrtovi se te dni bohotijo od vse skrbno pridelane zelenjave. Med najrazličnejšimi vrtninami se najdejo tudi sočne zelene kumarice. Če jim želite podaljšati svežino za nekaj tednov, imamo za vas zanimiv nasvet.

Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar
Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.























